Жители от кв. „Освобождение“ с директна молба до ОбС! 4 писма изпратили до община Благоевград и проблемът им не е решен. Жалват се за липса на улици, на ток, наводнения…

Доц. д-р по кинезитерапия в ЮЗУ „Неофит Рилски” Мария Граматикова и още 27 благоевградски семейства потърсиха помощ от ОбС – Благоевград с молба до председателя Андон Тодоров за решаване на 2-годишния проблем, който тормози нея и съкооператорите й в кв. „Освобождение“ – липсата на улици до 2-те им кооперации, заради което сградите стоят недовършени, нямат ток и вода и се наводняват при всеки дъжд от съседната ул. „Вардар“. Самите улици са заложени и одобрени в плана на Благоевград с административни наименования ул. „Скакавица“ и „Борово“, на карта са прокарани над и под двете жилищни сгради, но от 2 г. нищо повече не е направено, твърди доц. Граматикова, която е подписала жалбата.

От 19 октомври 2018 г., когато купили апартаментите от съдебен изпълнител, до момента благоевградчани са пускали 4 пъти молби до община Благоевград. Искането им е едно-единствено –  да бъдат прокарани улиците, за да имат достъп до жилищата си. Чак през декември 2019 г. те получават отговор от зам. кмета по строителството Евгени Терзиев, че молбата им за отчуждаване на част от имот, препятстващ прокарването на двете улици, е включена в инвестиционната програма за 2020 г. 2 месеца преди края на годината обаче обитателите на 28-те апартамента в двете кооперации научили, че и тази година проблемът им няма да бъде решен.

Поредната молба на благоевградчани, този път адресирана директно до ОбС, е двете улици да бъдат включени в инвестиционната програма за 2021 г., като бъдат предвидени средства за отчуждителни мероприятия на част от пречещия имот и се изготви инвестиционен план за изграждането им, включително направата на ВиК, ел. осветление, тротоари и укрепване на терена.

Хората са приложили към нея цяла папка документи, включително и официални становища на геолози и конструктори, че има сериозен риск от свличане на земна маса върху залепените на калкан 2 кооперации и са заплашени от разрушаване.

А. Тодоров се ангажира с решаването на проблема и вчера изиска от Общинската администрация цялата преписка по случая с двете кооперации. „Престъпление е хората да не могат да ползват апартаментите си, защото общината години наред отказва да си изпълни ангажиментите и да осигури достъп до тях”, коментира той и се зарече лично да проследи дали двете улици ще се появят в инвестиционната програма на общината за 2021 г.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене