Енергийният министър: Градовете светват с 500 млн. лв. от Брюксел

Градовете в България ще светнат благодарение на 500 млн. лв., които ще дойдат от Европа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV. Тя обясни, че над една трета от новите 12 млрд. евро от Европа ще са за енергийна ефективност.

„Ще има 3 млрд. лв. за саниране на сгради, близо половин милиард за подмяна на осветлението в градовете. Нашата икономика най-енергоинтензивната в Европейския съюз (ЕС)“, обясни още енергийният министър. „Трябва да знаем, че винаги сме спазвали европейското законодателство.

Средствата ще подлежат на много сериозен контрол. Тези пари са резервирани за България. Работата е да направим такива проекти, които да бъдат одобрени и да започнем максимално бързо работа по тях“, каза Петкова. По думите на ресорния министър обаче възстановителния план на ЕС не предвижда средства за централите, които произвеждат енергия от въглища.

„До 2025 г. може да се използва механизма за капацитет за подпомагане на централите на въглища. След това те ще трябва да си купуват емисиите, чиято цена расте”, поясни тя, като допълни всяка от тях трябва да си направи икономически преглед, за да прецени колко конкурентоспособна ще бъде.

Петкова призна, че централите в Маришкия басейн са базови мощности и без тях не може да бъде гарантирана стабилността на електроенергийната система в страната. Тя съобщи, че предстои

Европейската комисия да направи анализ на 3 области – Стара Загора, Перник, Кюстендил, където ще се изготвят териториални планове за енергийна трансформация. Междувременно стана ясно, че нови осветителни стълбове ще бъдат поставени по крайбрежната алея в Бургас за да се засили сигурността и контрола в района ѝ. Осветителните тела ще бъдат поставени от моста на централния плаж до квартала „Сарафово“. Това съобщиха от пресслужбата на местната община. Участъкът дълъг около километър и половина ще се осветява нощем. В района ще бъде прокарано видеонаблюдение и безплатно безжично интернет разпръскване (Wi-Fi).

„Много хора ползват тази алея и сме длъжни да засилим сигурността и контрола чрез по-качествено осветление и видеонаблюдение. След няколко месеца ще направим анализ дали да увеличим още броя на камерите“, каза кметът Димитър Николов. Очаква се проектът да бъде завършен до края на тази година или в началото на следващата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене