Болници в Русе и Благоевград с призив за помощ

В Русе COVID отделенията в трите болници, които приемат пациенти с положителни проби и по-тежки симптоми, са препълнени. А медиците от града търсят решение за разкриване на нови легла, но и за намиране на доброволци, включително такива без медицинско образование.

Над 150 – 160 легла в три от болниците в Русе са заделени за пациенти с COVID. Всички те обаче са препълнени. В УМБАЛ „Медика“ има 20 легла за неинвазивно лечение на пациенти с COVID, и други 5 – за интензивно лечение. От началото на седмицата ще има нови 21 легла.

„Реорганизирахме дейността на болницата. Към момента са спрени всички планови приеми и операции, и пренасочихме персонал от други отделения. На този етап успяваме да се справим. Проблемът обаче е сериозен. Колегите обаче работят вече шести месец на пълни обороти и вече са изтощени“, заяви управителят на здравното заведение д-р Йоцов.

„Отправихме апел за доброволци – дори такива без медицинско образование. Радваме се, че вече има хора, отзовали се на призива и така ще могат да помогнат и на нас, но и на пациентите“, посочи той.“ Пациенти в Русе няма да бъдат връщани, категоричен е медикът.
Доброволци откликнаха на призива за помощ на болницата в Благоевград. Това са студенти по медицина, които ще помагат в грижите за пациентите с COVID-19.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене