Корнелия Нинова: Частните болници ще продължават да получават 7 пъти повече за лекарства спрямо държавните и общинските

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

 

Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и Воля приеха поправки в Закона за обществените поръчки. Обикновено в залата на Народното събрание се говори какво има в един закон. Може да ви прозвучи различно, но ние днес от нашата парламентарна група искаме да коментираме какво няма в този закон.

Да припомня хронологията по случая, по който днес правим декларация. В началото на годината, през януари, вече бившият, тогава управител на Здравно-осигурителната каса д-р Дечев, изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси. По-конкретно тогава той каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частните болници седем пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител спрямо това, което се плаща на държавните и общински болници.

Искаме да припомним защо това е така. Защото частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове за лекарства. Това се случи през 2016г. по искане на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок тогава, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС. Тогава те внесоха промяна в закона, който освободи частните болници от задължението да правят търгове за лекарства. И така се стигна до предложението в началото на тази година да разберем от управителя на Здравната каса, че тази промяна в закона е довела до тази гигантска несправедливост – с общите ни пари на частните болници да се плащат седем пъти по-скъпо лекарствата.

Какво последва от това? Министерският съвет, в лицето на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев, пое ангажимент тази несправедливост да бъде поправена и да бъде внесена поправка в закона, която да изравни статута на държавните и на частните болници.

Случи се и нещо по-лошо, защото Европейската комисия образува производство срещу България за нарушаване на договора за функциониране на Европейския съюз, и тази процедура продължава и до ден днешен.

Разбираме, че Европейската комисия е предупредила правителството на Борисов през януари 2019г. и сега през октомври 2020г. за тази процедура. И че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят.

И какво от това?

Министерският съвет тази седмица е приел тази поправка и изравнил статута на държавните и на частните болници. И някъде по пътя между Министерския съвет, от чиято стенограма личи, че има поправка, и залата на Народното събрание поправката за частните болници е изчезнала от закона.

Вчера, 29 октомври, освен БСП, всички останали депутати гласуваха този закон, като отново дадоха възможност на частните болници да се плащат в пъти по-скъпи едни и същи лекарства, спрямо това, което плащат на държавните и общинските болници.

Какво следва сега?

Поставяме открито редица въпроси днес пред вас, народните представители и пред цялото българско общество:

Първият – имате конституционен проблем! Естествено, че е нормално в България и по света да има и държавна, и частна собственост. Ние не сме против частните болници. Но в Конституцията пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени. А вие изваждате частната собственост извън тази равнопоставеност и чрез закони създавате привилегии. Имате конституционен проблем. Но обикновено на тези сериозни неща, които касаят държавността, не обръщате внимание.

Имате европейски проблем, защото ако България не изпълни препоръките на Европейската комисия и не направите равнопоставени частните и държавните болници, когато харчат обществен пари, ще продължи наказателната процедура. Знаете как завършва тя – с финансови санкции срещу страната. Знаете кой ги плаща – българският народ. Плащаме ги всички български данъкоплатци.

Третият въпрос, който искаме да ви поставим – въпросът за лобизма. Някой между Министерския съвет и сградата на Народното събрание изтри текста в полза на частни интереси.

Уважаеми българи,

Преди четири години за пръв път от Народното събрание произнесохме изречението: „Корупцията вече е заложена в закона от правителството на ГЕРБ. Корупцията вече не е даваш и получаваш подкуп. Те я вкарват в закона, за да я направят ненаказуема“.

Ето ви последният ярък пример за това – през закона, седем пъти по-скъпо лекарство за частните болници, спрямо същото лекарство в държавните и общинските.

Още един въпрос – кой направи това? Кой ще носи отговорност? За това, че изтрихте този текст в последния момент от Закона за обществените поръчки. Сигурно ще намерите някой виновен. Обаче отговорността трябва да се носи от правителството. Който и да си е позволил да го направи, не е толкова смел, за да го направи без протекции.

Следващ въпрос – и в криза ли няма да спрете? И в криза ли, в която казвате, че трябва да се вземат нови и нови дългове, защото така прави Европа, защото трябва да осигурявате социални услуги – и в криза ли ще продължите да крадете? И то в тази криза, която е заляла света, Европа и България – и всички търсят решения за икономически растеж и социални услуги, за да си спасяват народите. Дори и в този момент нямате нито свян, нито поемате политическа отговорност за това, което правите. Внушавате, че изходът от тази ситуация е да се вдигат данъците догодина, например, за да имаме финансова стабилност. Не, не е това изходът. Трябва да се ограничи това – от 10 милиарда, които изтичат през корупционни схеми – тези пари могат да влязат в българската икономика и в дома на всеки българин, особено в тази криза.

Някой да дойде да отговаря. Кой промени това? Под чий натиск и в чий лобистки интерес вчера вие всички, освен БСП, гласувахте поправката в Закона за обществените поръчки?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене