ЕКШЪН В ПИК TV! Хиляди на мощен протест срещу кабинета на Румен Радев – гонят Тошко Йорданов и Мая Манолова от площада (НА ЖИВО/СНИМКИ)

Ресторантьорите и представителите на транспортния бранш излязоха на мощни протести срещу Румен Радев и служебното му правителство начело със Стефан Янев заради провала им в битката с коронавируса и неадекватните и некомпенсирани ограничителни мерки, които налагат.

С надути клаксони коли на голяма верига ресторанти и таксита преминават покрай Народното събрание под звуците на вувузели и дюдюкания.

На място има няколко хиляди представители на различни бизнеси, а хората са категорични, че по-голям провал във властта от този на Румен Радев не е имало.

Движението в центъра на София е блокирано във всички посоки.

На място се появи Тошко Йорданов, който моментално бе освиркан, а хората му казаха да си отиде и да не политизира протеста им. „Как не ви е срам, защо сте тук! Не ви искаме!“, крещяха хората. Филип Станев също дойде заедно с цялата група и депутатите от ИТН още повече ядосаха протестиращите. Той заяви, че всеки имал право да протестира.

Минути по-късно пристигна и Мая Манолова, която също бе освиркана от протестиращите, които я призоваха да си ходи и викаха „Оставка“.

„Върнете се в парламента и си вършете работата, за която сме ви избрали. Нямате място тук, защото искате да употребите и да политизирате протеста ни. Напуснете!“, призоваха от микрофона говорителите на протестиращите и поискаха органите на реда, които охраняват събитието да отстранят депутатите, които всяват според тях смут и провокират хората.

„Няма да коментирам тази поява. Не ги искаме тук и нямаме работа с депутатите. Разбирам, че са в кампания и искат да си правят пиар на наш гръб, но няма да стане. Нашия протест е за това, че правителството трябва да ни остави да работим и да изкарваме парите си“, каза пред камерата ни Ричард Алибегов, който е сред организаторите на протеста на ресторантьорите и шеф на асоциацията им.

На площада се появи и Николина Ангелкова, която заяви, че единствено ГЕРБ са помагали на бизнеса и са давали пари за затворените бизнеси и за запазване на работниците. „Хората са прави да протестират, защото година и половина по-късно не може да се затваря след като има ваксини и сегашното правителство не предлага никаква помощ на бизнеса. Защо спряха мерките и не им помагат? Няма адекватни действия и за това хората протестират“, обяви депутатката от ГЕРБ и бивш министър на туризма.

Протестиращите надуваха клаксони и викаха „Оставка“ и „Работа“. Някои от тях не знаеха кой е виновен за положението им да се окажат със забрана за работа и в същото време държавата да не им дава мерки като помощ и заявиха, че за готови да протестират срещу всички институции, стига исканията им да бъдат чути. Други заявиха, че служебният кабинет на Румен Радев е най-слабото правителство и трябва час по-скоро да си отиде и да има нормално управление.

Превозвачите и таксиметровите компании обясниха, че всяко затваряне се отразява и на техния бизнес и повече не искат да има затваряне, а да работят нормално. „Защо се ваксинирахме, като пак искат да ни затварят? Повече няма да се съобразяваме“, категорични бяха те.

„Кацаров, позор, оставка и затвор“, крещяха голяма част от протестиращите от транспортния бранш, а ресторантьорите ги допълваха с викове „Искаме работа!“. Днес е истинското народно въстание, защото се обединиха всички бизнеси.

„Това е икономическо, а не политическо обединение и ще има успех, защото с нас са младите хора – над половин милион млади хора, които те искат да оставят без работа. Днес служебният министър и правителството продължават да лъжат, че имало мерки за затворени бизнеси, че сме взели компенсации. Това е лъжа и никой тук не е взел нито една стотинка. Незабавно да дадат оставките си!“, казаха още говорителите на на протеста и бяха категорични, че имат право на труд, което е неприкосновено.

Певецът Константин, който също е собственик на заведения заяви, че загубите за хората са огромни и повече не могат да затварят. „Хората ми ги издържам аз и трябва сег ада ги оставя на улицата ли? Преди поне даваха помощи, а сега нищо. Ще протестираме, докато не се въведат нормални и адекватни мерки. В Европа хората не затварят, защото се ваксинираха, а тук се провали правителството. Не е наша вината, че не ваксинираха хората и не могат да измислят ефективни мерки и начин да работим – дали с писиар, дали по друг начин, но е факт, че никой на запад не затваря“, обясни певецът. „Миналия път ни затвориха и не се знаеше какъв е вирусът. Но сега знаем всичко и няма защо да се затваря, а да ваксинират хората. Миналия път ни дадоха и компенсации, а сега няма нищо. Няма да се съгласим“, каза още Контсантин.

Гледайте на живо по ПИК TV!

<

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене