Connect with us

Новини

Археолози търсят антики с багер в имота на бизнесмена В. Парапунов край храма на Ванга

Published

on

Екип археолози, воден от доцент д-р Людмил Вагалински, започна обстоен преглед на терена до южния зид на комплекса на пророчицата Ванга в Рупите. Имотът е собственост на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, който иска до строи СПА комплекс в района. За да получи съгласуване на своя проект, се налага одобрението на Министерството на културата. Това ще стане след пълно археологическо проучване, което да покаже има ли антики и ценности от миналото в частния имот. „Инвеститорът изпълнява всичко необходимо от закона. Подписал е договор с Националния институт за недвижимо културно наследство. Преди две години пак правихме проучване, но то не бе така обстойно. Намерихме само филц и пясък, защото тук някога е минавал един ръкавите на река Струма. Ползваме багер, за да правим дълбоки траншеи, ще работим в Рупите около две седмици”, заяви преди минути археологът Людмил Вагалински. Според него няма да бъдат открити археологически находки в терена, собственост на петричкия бизнесмен.

За протест вече призоваха от групата „Спаси Рупите”, който ще се проведе тази събота, 31 октомври, от 10,00 часа. През май 2018 година също имаше бунтове, организирани от природозащитниците. Според тях не бива да се разрешава подобно строителство, защото това ще доведе до изчезването на прочутите минерални извори – така наречените гьолове, в манастирския комплекс на Ванга.

„Обектът ни е на 100% законен. Съгласували сме всичко с всички компетентни институции. На протеста дойдоха държавни и общински служители, които потвърдиха моите думи. Няма да вземем и капка вода от гьоловете в имота на Фондация „Ванга”. Ползваме минерална вода от сондаж, който е на 300 метра. Дебитът му е 35 литра в секунда, а ние ползваме 0,350 грама в секунда”, категоричен бе преди време инвеститорът Валентин Парапунов. Той увери, че Областната служба „Земеделие” в Благоевград е излязла с решение за промяна предназначението на 9496 кв. метра земеделска земя от седма категория, неполивна, собственост на „С. 5 Т “ ЕООД за изграждане на обект „Къщи за гости, администрация, ресторант и СПА център“ в имоти с №№ 000345, 000347, 000349 и 000350, в местността “Рупите”.

Заради бунтовете и гражданското недоволство през 2018 г. кметът на община Петрич- Димитър Бръчков, забрани за 1 година със заповед строителството в Рупите заради неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план. Заповедта е в сила за имоти в Рупите и за терени в близост до Национален парк „Самуилова крепост” до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година.

Крими

Катастрофа преди Огняново! Има пострадали

Published

on

 

.

На 18.10.2021 г. около 12:15 часа в с. Марчево, лек автомобил „Пежо“ с 35-годишна водачка от с. Огняново, неспазвайки необходимата дистанция от намалящ скоростта си лек автомобил „Тойота Ярис“ се е блъснал в него.

С натъртване на главата и гръдния кош е пострадала 52-годишната водачка на лекия автомобил „Тойота“, която след извършен медицински преглед е освободена за домашно лечение.

Пробите за наличие на алкохол в издишания въздух на водачките са отрицателни.

Continue Reading

Новини

Кметът Д.Бръчков: Честит професионален празник, уважаеми лекари!

Published

on

Поклон пред денонощния Ви и всеотдаен труд за човешкия живот!
Благодарим за стоицизма, с който водите „битката“ за своите пациенти и в условията на пандемия.
Бъдете здрави, борбени и силни! Нека са благословени делата Ви!

Димитър Бръчков

кмет на община Петрич

Continue Reading

Новини

Кметът Иван Кадев с благодарност към медиците в Банско

Published

on

Уважаеми съграждани,

днес почитаме Св. Йоан Рилски – Чудотворец, наречен небесен закрилник на народа ни, избран и за покровител на българските лекари.

В този ден всички трябва да благодарим на нашите лекари, за които грижата за живота и здравето ни е не само професия, а дълбоко осъзнат дълг и преди всичко призвание.

Изказвам специални поздрави към лекарите в община Банско за неуморния им труд, за волята и търпението да лекуват, да се грижат и да помагат на всички ни в тези трудни и нееднозначни времена. Нашите лекари са пример за професионализъм и човещина!

С благодарност за стореното добро, пожелавам на всички здраве, кураж и сили в благородната Ви работа!

Иван Кадев

кмет на община Банско

Continue Reading

Новини

Кръгла маса „30 години специалност „Психология“ ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Published

on

На 20 октомври 2021 г. от 10:30 ч. в зала 114 (Учебен корпус № 1) ще се проведе кръгла маса „30 години специалност „Психология“. Форумът е част от събитията, посветени на 45-годишнината от създаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и 30-годишния юбилей на специалност „Психология“.

Събитието ще бъде открито от декана на Философския факултет проф. д-р Борис Манов. Част от кръглата маса ще бъдат студенти, докторанти, бивши възпитаници и преподаватели от Катедрата по психология.

.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ