Connect with us

Новини

Археолози търсят антики с багер в имота на бизнесмена В. Парапунов край храма на Ванга

Published

on

Екип археолози, воден от доцент д-р Людмил Вагалински, започна обстоен преглед на терена до южния зид на комплекса на пророчицата Ванга в Рупите. Имотът е собственост на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, който иска до строи СПА комплекс в района. За да получи съгласуване на своя проект, се налага одобрението на Министерството на културата. Това ще стане след пълно археологическо проучване, което да покаже има ли антики и ценности от миналото в частния имот. „Инвеститорът изпълнява всичко необходимо от закона. Подписал е договор с Националния институт за недвижимо културно наследство. Преди две години пак правихме проучване, но то не бе така обстойно. Намерихме само филц и пясък, защото тук някога е минавал един ръкавите на река Струма. Ползваме багер, за да правим дълбоки траншеи, ще работим в Рупите около две седмици”, заяви преди минути археологът Людмил Вагалински. Според него няма да бъдат открити археологически находки в терена, собственост на петричкия бизнесмен.

За протест вече призоваха от групата „Спаси Рупите”, който ще се проведе тази събота, 31 октомври, от 10,00 часа. През май 2018 година също имаше бунтове, организирани от природозащитниците. Според тях не бива да се разрешава подобно строителство, защото това ще доведе до изчезването на прочутите минерални извори – така наречените гьолове, в манастирския комплекс на Ванга.

„Обектът ни е на 100% законен. Съгласували сме всичко с всички компетентни институции. На протеста дойдоха държавни и общински служители, които потвърдиха моите думи. Няма да вземем и капка вода от гьоловете в имота на Фондация „Ванга”. Ползваме минерална вода от сондаж, който е на 300 метра. Дебитът му е 35 литра в секунда, а ние ползваме 0,350 грама в секунда”, категоричен бе преди време инвеститорът Валентин Парапунов. Той увери, че Областната служба „Земеделие” в Благоевград е излязла с решение за промяна предназначението на 9496 кв. метра земеделска земя от седма категория, неполивна, собственост на „С. 5 Т “ ЕООД за изграждане на обект „Къщи за гости, администрация, ресторант и СПА център“ в имоти с №№ 000345, 000347, 000349 и 000350, в местността “Рупите”.

Заради бунтовете и гражданското недоволство през 2018 г. кметът на община Петрич- Димитър Бръчков, забрани за 1 година със заповед строителството в Рупите заради неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план. Заповедта е в сила за имоти в Рупите и за терени в близост до Национален парк „Самуилова крепост” до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година.

Новини

За шеста поредна година през 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна

Published

on

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната – за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната – за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка на сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ. През януари и февруари 2021 г. изтича срокът на над 800 хил. годишни е-винетки за леки автомобили.

Предвид епидемиологичната обстановка с Covid-19 апелираме потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение БГТОЛ. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на 13 контролно-пропускателни гранични пункта, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bgwww.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“ и ОМВ, а също и чрез терминалите “Cashterminal” в мрежата на “Интеркапитал груп”.

Валидността на електронната винетка може да се провери на сайта www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ – https://social.api.bg. Бутонът е с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“. Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

От 1 януари до 30 ноември 2020 г. през всички канали за продажба са купени над 5 млн. е-винетки за над 256 млн. лв. Най-предпочитани от шофьорите на МПС до 3,5 т са годишните е-винетки. От тях са продадени 1 954 530 броя на стойност 189 589 410 лв. На второ място по търсене са седмичните е-винетки. Купени са 1 717 888 бр. за 29 291 447 лв. Следват месечните е-винетки – 534 248 бр., за 21 382 995 лв., уикенд винетките – 441 955 бр., за 4 419 550 лв. и тримесечните е-винетки – 72 713 бр., за 3 926 502 лв.

Continue Reading

Новини

Премиерът Бойко Борисов: Трябва да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и бъдещи заплахи за здравето

Published

on

„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10 и 11 декември 2020 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред – COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните отношения на Съюза.

В хода на разговора българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността и от засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки при засиленото сътрудничество в Съюза и на международно равнище.

Друг акцент във видеоконферентния разговор бе постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Очаква се ЕК да представи анализ на икономическите, екологичните и социални последици на ниво държави членки от предприемането на последващите мерки в посока начертаната обща цел. „Необходимо е също да бъде включен и анализ на специфичните за всяка страна от ЕС ограничения и нужди за постигането на новите цели“, отбеляза Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи пред председателя на Европейския съвет, че предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване следва бързо да бъдат одобрени.

„Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта“, каза още премиерът Бойко Борисов.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al