Болницата в Гоце Делчев търси кадри от Югозападния университет

Многопрофилната болница за активно лечение в Гоце Делчев се обърна за помощ към ЮЗУ „Н. Рилски” за набиране на кадри. Контакт с най-голямото висше училище в Югозападна България е осъществил лично кметът на града Владимир Москов, който изпраща писмо до ръководителя на Катедрата по здравни грижи доц. д-р Росица Дойновска. Управникът отправя молба да получи информация колко бъдещи здравни специалисти предстои за завършат образованието си във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт и евентуално биха отишли на практика или стаж в МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев.

Във връзка с постъпилото писмо доц. Дойновска проведе завчера телефонен разговор с директора на лечебното заведение д-р Петър Филибев, като се уточниха между двете институции да бъде сключен договор за сътрудничество, каквато всъщност е и установената процедура, за да изпратят от катедрата студенти на стаж.

„Готови сме веднага да осигурим студенти”, декларира доц. Дойновска и на „прима виста” посочи най-малко 4-ма бъдещи бакалаври, обучаващи се в момента в ЮЗУ за медицински сестри, които са от района на Гоце Делчев и биха постъпили в МБАЛ „Иван Скендеров”.

Ръководителят на катедрата изрази желание и лично да се срещне с д-р Филибев, защото, както уточни, в пряк разговор може по-пълноценно да се обсъждат различни въпроси, а и такива срещи „очи в очи” доц. Дойновска провежда с управителите на всички здравни заведения в региона, пише „Струма“.

Припомняме, че при посещението си в Пиринско миналата седмица министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов апелира студентите, бъдещи здравни специалисти, да се включат като доброволци по болниците и да подпомогнат здравната система в борбата срещу коронавируса. Това, което направи неприятно впечатление, е, че по време на изказването си министър Ангелов визира медицинския колеж в Благоевград, очевидно той не знае, че въпросният колеж бе закрит преди 11 години, а понастоящем подготовка на медицински сестри и акушерки осъществява Факултетът по обществено здраве, здравни грижи и спорт на ЮЗУ „Н. Рилски”.

Оказа се, че и без министърът да отправя призив, много от студентите на Катедрата по здравни грижи вече работят и всъщност подпомагат не една и две болници. Доц. Дойновска направи бърза справка и коментира, че като се изключат първокурсниците, чиято практика е свързана основно с наблюдения, над 50 процента от второкурсниците, третокурсниците и четвъртокурсниците са постъпили в редица лечебни заведения. Или от общо 200 студенти, обучавани в Катедрата по здравни грижи в ЮЗУ – Благоевград, над 80 вече подпомагат здравната система и работят като санитари, болногледачи, кодировчици… За целта Югозападният университет има сключени договори със социални заведения и центрове в Благоевград, както и с трите болници – МБАЛ, ПУЛС и СБАЛО „Свети Мина” в града, МБАЛ “Югозападна болница, обслужваща региона на Петрич и Сандански, частната и общинската болници в Дупница, като и две големи лечебни заведения в София, едно от които е II САГБАЛ „Шейново”.

Що се касае до реализацията на кадрите, доц. Дойновска сподели, че всъщност по времето на обучението си студентите сами изразяват желание за избор на отделение. Някои се насочват към детско, хирургично, не са малко и избралите операционно отделение. По време на практическото си обучение и държавния стаж те получават високи оценки за подготовката си, а оттам и предложения за работа.

„Завършилите студенти в ЮЗУ са със 100- процентова реализация”, заключи доц. Дойновска и допълни, че освен в лечебни заведения, млади сестри са постъпили и в 4 детски градини в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене