Connect with us

Новини

Национални награди за ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в Сатовча

Published

on

Учениците – Росиана Орманова, Кристиян Джилджов и Сайрет Мейзинев от 10 – б клас, с класен ръководител г-жа Райка Славчева, са сред наградените участници в националния конкурс „Моята Европас снимка“, организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси и Европас център България.

Предвид НОВАТА платформа Европас, която предоставя изключително много възможности на младите хора, екипът на дейност Европас България имаше за цел да провокира младите хора да бъдат отворени към новите технологии, използвайки ги за представяне на своите знания, умения и компетентности, които да ги направят конкурентни в съвременния свят.

Учениците представиха дигитални рисунки,  оформени в колаж от участието им  в Международните обучителни срещи в Испания и Италия по проект, програма „Еразъм+“.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРОСЛАВЯТ УЧИЛИЩЕ САТОВЧА!

Новини

Ежегодният иновационен лагер в НПГ „Д.Талев“ и тази година даде актуални предприемачески идеи, свързани с темата Covid 19 (ВИДЕО)

Published

on

Ежегодният иновационен лагер в НПГ „Д.Талев“, осъществяван съвместно с Джуниър Ачийвмънт в Седмицата на предприемачеството, тази година се проведе в тематичната рамка на световната тема – Covid 19.  Предизвикателството за участниците в състезателния формат бе, като имат предвид пандемичната обстановка, ежедневието на работа и учене от вкъщи, да анализират предимствата и недостатъците на престоя в дома и да помислят предприемчиво какво могат да създадат или стартират от вкъщи. Задачата за младите предприемачи  бе, като работят само от вкъщи,  да създадат продукт или услуга, която  е иновативна и  създава добавена стойност за хората.

Учениците от професионално направление „Икономика и туризъм“ се впуснаха в предизвикателството с желание и хъс, спазвайки всички противоепидемологични мерки. Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, те развиха своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми, усвоиха умения за работа под напрежение и в много кратки срокове.

Участниците бяха разделени в пет отбора, непосредствено преди старта на събитието, а учители ментори, професионалисти в предприемаческото мислене от НПГ „Димитър Талев“, подпомагаха работата им. В края на деня всеки екип презентира пред жури своята идея. След дълго събеседване журито в състав: Галена Велева- председател на Обществения съвет при НПГ, Мария Георгиева – директор на Неврокопската професионална гимназия , Васил Араткъков – помощник – директор  – класираха идеите.

Фаворит  в представените проектни задачи бе отбор „3D – Карантина без притеснение“, представляван от Димитър Гърков /11а/, Димитър Камишев /11а/ и Димитър Москов /11б/, който се фокусира върху услуга на локално ниво. Отборът представи сайт за поръчки на хранителни продукти, лекарства, гозби и др., предназначен за  местното население, което е под карантина. Идеята на отбора предвижда и възможността за дарение на част от печалбата в подкрепа на лекарите, борещи се на първа линия с коронавируса. Ментор на отбора бе г-жа Мариана Керезиева.

Екипът, заел второто място, бе в състав Гергана Бисерова /10а/, Елис Пачеджиева /11е/ и Фитие Краболи /11е/ с ментор г-жа Дафина Петакова.  Идеята на отбора е Click and get – платформа, чрез която с „един клик“ да се достигне до голямо разнообразие на продукти и услуги.

Третото място бе за отбор „Online аптека“, в състав Теодор Въжаров /10б/, Анна Бакърова /10б/ и Джесика Кьойбашиева /11е/, чиято идея бе свързана с доставка на медикаменти по домовете, включващи и групи от обществото, пряко засегнати от бързо разпространяващия се вирус. Ментор на отбора бе д-р Георги Четрафилов.

Всички участници получиха сертификати за участие, а отличилите се с призови места – и  символични награди. Тази година публиката също избра „свой любимец“. Това бе отборът „3D”. Идеите на младите предприемачи са абсолютно приложими в реални ситуации и могат да бъдат осъществени в близко бъдеще.

Иновационният лагер в НПГ „Д. Талев“ за поредна година доказа своята актуалност и бе прекрасна илюстрация на реципрочността, която съществува между професионалните компетентности, придобивани в училище и действителността, в която живеем, и която можем да променяме чрез знания и умения.

Continue Reading

Политика

Минималната работна заплата се увеличава от 1 януари

Published

on

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв. ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на доходите, повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда. Повишаване мотивацията на работната сила и намаляване на нелоялната конкуренция.

От 1 януари минималната работна часова заплата ще бъде 3,92 лв.

dariknews.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen