Започна ремонтът на пътя от Рупите до античния град Хераклея Синтика

Започна реконструкцията на пътя от с. Рупите за археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“.
Ремонтът се извършва със средства, определени с решение на Министерски съвет от 31 май 2019 г. Строителните дейности обхващат пътния участък от 2,4 км, започващ от отклонението за село Рупите до античния град.
Според предварителния проект се предвижда габарит на пътя в началото от 8 метра (малко след разклона за с. Рупите) – пътни платна по 3м. и банкети по 1 м. До самия терен, където се извършват археологическите разкопки, новият път ще бъде ограничен с бордюри и габарит на асфалта – 6 м. Ще бъде изградено и съоръжение, с което да се премести газопроводът, за да се изведе натоварването на пътя.
Инвестицията, която се прави за пътя до обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“ е в размер на 1,4 млн. лв. Извършени са всички съгласувателни процедури с РИОСВ и Министерство на културата преди началото на реконструкцията. Благоустрояването на пътя до този обект ще се отрази изключително благоприятно в туристическо отношение, тъй като през последните години се отчита голям интерес от български и чуждестранни туристи.
Предстои Община Петрич да реализира и своя проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи” по Оперативна Програма „Региони в растеж”. Проектът е свързан с разработването на цялостен интегриран туристически продукт с основен акцент – паметник на културата с национално значение и съпътстващи дейности по социализация на паметника, които да допринесат за социално-икономическото развитие на региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене