Президентът и висшите военни изпратиха пилота с почести и орден

Черната кутия на падналия МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия, обяви военният министър

С военен ритуал в авиобаза „Граф Игнатиево“ бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев – пилот на изтребител МиГ-29, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет над морето край Шабла, съобщава Министерство на отбраната. Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров, висши военни, колеги, близки на пилота. Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот, добавят от МО.

Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Те се сбогуваха с Валентин Терзиев – техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет изпълни отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България., пишат още от военното министерство.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев е повишен посмъртно в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери Първа степен. По-късно той беше погребан на гробището в Асеновград.

Днес е обявен Денят за траур за трагично загиналия майор Валентин Терзиев. Това пък каза служебният министър-председател Стефан Янев в началото на правителственото заседание. „Изразявам моите най-дълбоки съболезнования към близките и семейството на загиналия майор Валентин Терзиев. Един съвременен български герой, чиято памет трябва да бъде помнена и почитана“, каза още Стефан Янев.

Разследването на инцидента, при който Валентин Терзиев загина, продължава и в момента.

Междувременно стана ясно, че черната кутия на падналия МиГ-29, която бе открита и извадена от 70 м морска дълбочина, все пак ще се разчита в Русия. „Черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория на територията на Руската федерация“, обяви пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Георги Панайотов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене