Корнелия Нинова: Няма нужда от вдигане на данъци, когато можеш, ограничавайки корупцията, да финансираш другите системи

Кризата доказа нашата последователна позиция – държавата трябва да има ключова роля в секторите здравеопазване, образование и борба с корупцията

„Важно e да се увеличи финансирането в приоритетните области, но още е по-важно е как се прави и с каква цел. Този бюджет краде от бъдещето и обрича поне няколко поколения. Наистина влизаме в дългова спирал. 10 милиарда дефицит до края на тази и за следващата година, и близо 40 милиарда дълг, натрупан от правителството на Борисов, който трябва да се връща по някакъв начин.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. По мнението й определението на управляващите, които наричат бюджета „антикризисен“ изобщо не отговаря на истината.

„Бюджетът е прокризисен, той ще задълбочи кризата във всички посоки“, категорична е Нинова.

По повод социалните плащания, тя коментира: „По начина, по който ги правят, категорично са предизборни. Борисов си купува – всяко левче – глас. 50 лева за всеки пенсионер – много хубаво, но до март. Кризата до март няма да свърши. През март са изборите. Няма мисъл за увеличение на доходите и грижа за хората в тази криза – има грижа как той да си осигури спокойствие до март.

„По отношение на детските надбавки. Докога? Само за една година. Защо само за една година? Така ли ще преборим демографската катастрофа. Една година, защото догодина са изборите – и парламентарни и президентски“, констатира председателят на левицата.

„Това е предизборен бюджет, с грижа единствено как да оцелее премиерът и правителството. Купуване на гласове, без никаква грижа за хората и за икономиката. В бюджета има само 300 милиона за икономика. Ако нещо ще ни изведе от кризата, това е производството и икономиката“, посочи Нинова. По думите й мярката „60/40“ не е ефективна – фирмите казват, че кандидатстват за нея и за да получат помощ, им правят ревизия 10 години назад. „Страшен натиск, бюрокрация, бухалка върху бизнеса е тази мярка“, смята още тя.

По темата за здравеопазването, Нинова изтъкна: 10 години управление на Борисов – постоянно увеличение на средствата за здравеопазване. Дайте да видим дали е постигната целта – да има достъпно здравеопазване, да няма безумни доплащания, да има лекари, екипи, медицински персонал. Колко болници в този период – общински, малки – бяха затворени? Намали се достъпът до здравеопазването. Виждате какъв е гладът за кадри – нещо направи ли се? Има решение на този въпрос. От години го предлагаме и те го отхвърлят.“

По думите й увеличението на средствата трябва да върви с няколко стъпки:

– Болниците да не са търговски дружества – защото заплатите няма да зависят от печалбите на болниците, както е в момента;

– Заплащането на медиците да не зависи от печалбата, а да има държавна наредба, която да определя базова заплата. Над нея – болници с печалба да дават добавки. „Лекарите и медицинският персонал да са сигурни, че държавата им гарантира базова заплата“, поясни Нинова.

– Да се намали ДДС на лекарства: „Всички ползваме лекарства. Лекарствата е единствената стока, при която е гарантирано, че ако намалее ДДС, пада цената“, коментира лидерът на БСП.

Нинова изтъкна, че европейските институции са посочили, че в криза падат ограниченията за държавна помощ.

„Тази криза доказа наша стара позиция – държавата трябва да има ключова роля в секторите образование, здравеопазване, инфраструктура. Цял свят се връща към това. Този неолиберален модел, с пълната свобода на пазара, доказа, че не работи.

По повод темата образование, Корнелия Нинова посочи, че е било правилно да се увеличат заплатите на учителите. „Качеството на образование променя ли се? Увеличават се функционално неграмотните деца“, каза тя.

„Страшното, което чуваме от авторитетни международни институции е, че ако продължаваме така, както е започнал Борисов, всяка година ще ни трябват между 3,5 и 7 милиарда лева нов заем, за да поддържаме системите. Ние казваме друго – крадете 10 милиарда лева годишно през корупционни схеми. Няма нужда от вдигане на данъци, когато можеш, ограничавайки корупцията, от тези 10 милиарда да финансираш другите системи“, обясни Нинова. Тя акцентира, че левицата настоява за семейно подоходно облагане.

„През този бюджет никой от тези въпроси не се решава“, категорична е Нинова.

По повод мерките на правителството за справяне с кризата около коронавируса, тя коментира: „Такъв хаос и безотговорност кипят в момента, че вместо да помогнат на кризата, те я задълбочават. Онзи ден излиза здравният министър и казва: „ще носите маски на открито“. След половин час излиза премиерът – виждайки, че започва политическо напрежение, и казва: „Ще ги носите на открито, но само ако има много хора“. Днес сутринта главният здравен инспектор каза, че ще се промени заповедта за карантината и за някои хора тя няма да се отнася. Първият въпрос е откъде-накъде? Всички сме равни. След два часа излиза здравният министър и казва, че няма да се променя заповедта за карантината. Нямат никаква идея как да овладеят кризата, избягаха от отговорност, прехвърлят отговорността на кметовете – кога да затварят заведенията; на директорите – кога да затварят училищата. Сменят си заповедите по три пъти. Нямат плана, за който настояваме. Настояваме да въведат в действие Националния план за действие при грипна пандемия, който гарантира ред, предвидимост и отговорност.“

По повод евентуално напрежение между нея и президента, Нинова коментира: Отношенията с президента винаги са били принципни. Първо – още от първия ден откакто е президент, БСП не се меси в работата му. Тя е негова отговорност. Там, където имаме съвпадения – винаги категорично сме го заявявали. Там, където сме имали противоречия – аз съм ги изразявала. Когато напуснахме парламента, президентът призова да се върнем в парламента. Тогава казах, че тези неща си ги решаваме в партията и призовах да не се меси в партийните ни въпроси. Не разбирам мотива за отстраняването на Калоян Методиев, ако той е присъствието му на тържество на лидера на БСП. Твърде рано е да се каже дали Радев ще бъде подкрепен за втори мандат  – има една година, партията ще каже. Имаме процедури и устав, срокове, номинации. БСП е дисциплинирана партия“.

„Днес в парламента се гласува закон за избор на нашите прокурори в Европейската прокуратура. Поставяме този въпрос вече две години. Обръщам се към хората, които протестират, защото днес не ги виждам, в този ключов момент. Реши се прокурорите, които България ще изпрати в Европейската прокуратура, да се избират без критерии и изисквания за стаж, ще бъдат избирани единствено от прокурорската колегия на ВСС. Отворете очите си, хора, ако ще се борим с корупцията. Нали това е каузата на протестата – борбата с корупцията. Единствени днес в парламента гласувахме против това“, заяви Нинова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене