Окръжна прокуратура – Перник е предала на съд водач на лек автомобил за предизвикана катастрофа на АМ „Струма“ със загинал пътник

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.И. за извършено от него престъпление по транспорта, квалифицирано по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 12.05.2019 г. обвиняемият бил помолен от неговия приятел М.Г. да закара брат му А.Г. до летището в гр. София. Първоначално той отказал, но поради настояване на Г. се съгласил.

В ранния следобед тримата потеглили от гр. Кюстендил към столицата с управлявания от В.И. лек автомобил „Сеат Леон“. А.Г. заел предната седалка до водача, а брат му – задната от дясната страна. След преминаване през района на гр. Дупница, шофираното от обвиняемия МПС се включило в движението по автомагистрала „Струма“. Наближавайки пътен възел „Боснек“, автомобилът се движел в дясната пътна лента със скорост от около 122 км/ч.

При ляв завой и наклон на спускане, водачът загубил контрол над превозното средство, което внезапно се отклонило наляво. За да върне колата обратно в дясната лента за движение на автомагистралата, И. навил волана в съответната посока, при което превозното средство се насочило към десния край на пътното платно. В този момент обвиняемият задействал спирачната система на автомобила, с оглед неговото стабилизиране.

Въпреки че успял да намали скоростта на движение до 98 км/ч, последвал удар в еластичната метална ограда отдясно. От силата му мантинелата се скъсала, като част от нея се забила в предната врата. Превозното средство продължило движението си в затревената площ, късайки колчета от металната ограда. При деформирането й същата преминала през задната лява врата на автомобила и притиснала намиращия се на задната седалка М.Г. Последвал още един удар в металната мрежеста ограда на АМ „Струма“.

Водачът на катастрофиралата кола – обвиняемият В.И., успял да излезе от нея и да се обади на телефон за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейски и медицински екипи. Лекарите констатирали смъртта на М.Г. и оказали помощ на В.И. Поради блокирането на дясната предна врата на автомобила, пострадалият А.Г. бил изваден по-късно, след оказана помощ от служители на Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението и от втори медицински екип.

В хода на проведеното разследване е била изготвена съдебно-медицинска експертиза, съгласно заключението на която смъртта на М.Г. се дължи на тежката съчетана гръдна и коремна травма, довела до състояние, несъвместимо с живота. Другият пасажер – А.Г., получил разстройство на здравето, временно опасно за живота, имащо характера на средна телесна повреда – закритата черепно-мозъчна травма с контузия на мозъка с излив на кръв под меките мозъчни обвивки.

Предстои делото срещу обвиняемия В.И. да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене