Проф. Емилия Друмева: Ще има повече избирателни секции за българите в чужбина

емилия друмева

Експертното междуведомствено звено и Изборният борд несъмнено ще бъдат две различни звена. Членовете на междуведомствената експертна група, председателствана от премиера, са на равнище зам.-министър и представляват министерствата, които са пряко ангажирани с подготовката и провеждането на изборите – МВР, МВнР, МРРБ, Министерство на правосъдието, Министерство на Финансите и ДАНС. Това съобщи по БНР проф. Емилия Друмева, съветник по изборните въпроси към политическия екип на премиера (като каквато и участва в междуведомствената експертна група). Екипът ѝ подготвя промени в изборното законодателство, но ще ги остави като подарък за следващото правителство. Предложения се очакват и от Изборния борд.
Натрупване на материал като препоръки, като идеи, като констатиране на слаби места, аз виждам този процес като един развиващ се процес в крачка. Силно се надявам, че след тези избори ще има една такава ситуация, в която по-спокойно ще могат да се огледат такива констатации и препоръки, защото всяко законодателство, особено изборното законодателство, търпи динамика.
До края на седмицата се очаква решение на ЦИК във връзка с регистрацията на наблюдателите за предстоящите избори, след като през май се появиха съмнения, че регистрирането на близо 50 000 представлява скрита форма на влияние върху избирателите.
Още с провеждането и приключването на предишните избори за Европейския парламент се констатира това явление. Очаква се решение на ЦИК, в което да има условия за регистрацията на такива наблюдатели, които, разбира се, ще бъдат съгласно закона, но едновременно с това се търси ефекта да има представителност на обществото, но едновременно с това тези от тях, които се ангажират като наблюдатели, да действат по предназначение, да представят свои констатации, наблюдения. Това е смисълът на тази дейност. И по този начин да помагат за премахване на слабости, за повече контрол на обществото върху изборния процес.
Работи се и по разяснителна кампания за преференциалния вот, включително по-ясни обучителни материали за СИК.
Обновява се и изборната администрация по места, каза проф. Друмева. Тя изтъкна, че българите в чужбина ще имат повече избирателни секции.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене