Вестник „Всеки ден“ по следите на разследване на Топ Преса за новият мит – тайното съкровище на баба Ванга

съкровище

Златотърсачи ровят за златна колесница в цяла България

МОНИКА БОРИСОВА

В иманярските среди на Югозападна Българин масово, дори истерично се говори за карта, начертана приживе от пророчицата, описваща мястото, където е заровено съкровището на Александър Македонски. Ставало въпрос за светилище, намиращо се в планината Беласица, за което знаели малцина, а информацията излязла на смъртния одър на стар жител на село Рупите. Знайни и незнайни иманяри от региона панически обикалят селото на баба Ванга и от уста на уста издирват информация къде се съхраняват въпросните чертежи, убедени, че те съществуват.

Има записани свидетелства за това, че Ванга казва, че златна колесница наистина е скрита в родно светилище. Тя не уточнява дали колесницата е на Александър Македонски. Но посочва светилището Белинташ в Родопите и предупреждава, че имането ще бъде намерено, след като бъдат дадени 8 човешки жертви. Това число още не е достигнато, но там продължават постоянно да ровят златотърсачи. Досега всички опити да се намери някакво съкровище на пророчицата са се проваляли.

„Ако някой го е намерил, едва ли ще каже на всички.

Но аз съм сигурен, че няма съкровище на Ванга. Тя винаги е говорила за съкровище в сърцето, а на нас все ни се иска да намерим злато“, казва Стоян Ангелов от Беласица. Той припомня, че в края на миналата година дори руснаци са обикаляли цяла Югозападна България, подмамени от приказките за имането на пророчицата.

„Те, руснаците, са още по-луди от нас по Ванга. Не виждате ли, че всичко свързват с нея – и Крим, и действията на Путин, и самолетите, а бе, луда работа“, казва дядо Стоян.

През октомври руски медии писаха, че съгражданите на пророчицата са в шок след вестта, че в музея на Ванга до храма й на Рупите има заровено злато. За него свидетелствал ръкопис, писан от роднини на Ванга под нейна диктовка. Изображението на пожълтелия лист хартия приличало на карта, показваща местонахождението на съкровището.

Мистериозният ръкопис бе открит по време на строително-ремонтните дейности в къщата на Ванга през 2010 г., когато домът на пророчицата бе превърнат в музей. Тайнственият ръкопис дори показвал датата, на която съкровището ще бъде открито – октомври 2013 г. Тази дата отдавна отмина, но слуховете за имането се разгарят с все по-голяма сила. Според някои съкровището е до църквата на пророчицата в Рупите. Там били скрити десетки килограми злато и златни накити.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене