Д-р Трифон Вълков: За борба срещу Ковид 19 имаме всичко. Освен достатъчно медицински кадри

Какъв е развоят на коронавирусната инфекция у нас преди сезона на традиционните грипове, простуди и настинки? Как ни предпазват маските и обосновано ли е носенето им на открито? Ефективни ли са мерките срещу инфекцията? Кментар по тези въпроси на експерта д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести, който от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област, а също така преподава и в Медицинския университет.

В сезона на грипните заболявания е добре хората да знаят, че

инфектирането с коронавирус, по никакъв начин не може да предпази никого от грипните зарази.

Става въпрос за два съвсем различни вируси и битката срещу единия, не води до предпазване от другия. Тук обаче излязоха някои резултати, които са оптимистични в Южното полукълбо по отношение на Ко-инфекцията, от която повечето лекари и мед.специалисти се притесняват. По време на нашето астрономическо лято вече са наблюдавани същите щамове на вирусите, които ние очакваме по време на грипния сезон. Центровете по заразни и паразитни болести в Южното полукълбо отчитат, че има рязък спад на заболеваемостта от грипни вируси, а коронавирусът превалира по отношение на тези зарази. Отчитат се по-малко заболели от грип. Това донякъде се обяснява с напрегнатият в следствие на коронавируса Т-клетъчен имунитет, което не е специфично. Негови структури предпазват от всички вирусни инфекции и това е едно от обясненията за по-ниският процент на заразите от грип. Според мен вирусът в Европа е от средата на септември м.г. и в този смисъл колегите на Стария континент вече са запознати с театъра между коронавирусът и останалите вирусни инфекции. Моето мнение е, че носенето на маски задължително на открити и закрити пространства, трябва да се обяснява и коментира в детайли от епидемиолозите. Смятам, че

когато човек е сам в парка, на улицата и др.обществени места, няма медицински смисъл да носи маска.

Затова адмирирам корекцията на здравния министър и експертите от щаба, маски да се носят само тогава, когато има опасно близко струпване на хора навън. Намирам резон в заповедтта в това, че падат рязко сутрешните температури, през деня са по-високи и това време е много благоприятно за разпространение на респираторни инфекции. Говорим не само за коронавируса, а за всички 6-7 вирусни семейства, които имат разпространение по въздушно-капков път и предизвикват катар на горните дихателни пътища. Затова

струпването на повече хора на едно място, е опасно за разпространението на всички тези инфекции.

При заразяване с коронавирус и др. инфекции е известно, че човек започва да отделя заразни частици няколко дни преди клиничните прояви на болестта. Аз разбирам заповедтта за носене на маски на открито така – да се ограничи разпространението на всякакви зарази от носителите.
Всеки човек, който се почувства недобре с болки по ставите, гърлото и т.н. веднага трябва да се обърне към личния си лекар. Ако симптомите са по-леки, то нека да се самоизолира и да си сложи маска, тя е точно за такива хора, а не за здравите.

Хората трябва да знаят и да са спокойни, че леглова база в болниците има, медикаменти и апаратура също. Единственият проблем е, че има дефицит на кадри – няма достатъчно лекари и сестри. Добър подход смятам, че е предложението на министъра студентите от 6-ти курс да работят в болниците сега, по време на кризата, и това да им бъде зачетено като стаж.

Смятам, че е безсмислено да се затварят училища, заведения, театри и т.н.

ще ви разкажа пример от моята практика сега – едно момче в 4-ти клас даде положителен тест и веднага спряха от училище целият му клас. Същевременно то има братче в 7-ми клас на същото училище, с което спят в една стая, но братът и неговия клас са си на училище. Е, какво е това, какви са тези мерки!? Несъстоятелни са подобни мерки. Чувам и други подобни безумия – примерно, че щели били да намаляват музиката в дискотеките. Това защо е? Да не би вирусът да ги чуе ли! Или пък въвеждането на вечерен час в някои градове. Все едно след 22 часа вирусът заспива!? Подобна избирателна пропускливост в ограничителните мерки, е неефективна и напълно излишна. През есента и зимата е нормално да има повече инфекциозни заболявания, така че хората не бива да се паникьосват излишно.

Автор:

АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

novini.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене