Проф. Михаил Константинов: На министрите в служебния кабинет ще им бъде трудно с наличния бюджет, но парите ще стигнат

Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ 

Водещ: Продължаваме с темата – ще стигнат ли парите на служебното правителство, защото 42-рият състав на Народното събрание приключи работа след като увеличи парите на Здравната каса с 225 милиона лева без актуализация на републиканския бюджет. За първи път през републиканския бюджет бе, на практиката, актуализиран през актуализацията на по-малкия бюджет Здравната каса. По предложение на „Коалиция за България“ парите за здраве ще се вземат от другите министерства. Как служебното правителство ще може да се справи? Това е въпросът и го задаваме на математика – професор Михаил Константинов. Проф. Константинов ще стигнат ли тези пари? 
Михаил Константинов:Както се казва – трябва да стигнат. Друг е въпросът, че бяха гласували като отделна актуализация щеше да бъде много по-лесно на служебния кабинет. Освен това, тези които искаха да се актуализира целия бюджет искаха да има един буфер, за да бъде по-стабилна банковата система. Това един въпрос, за който никой не говори, но банковата система в момента е стабилизирана без да е стабилна и ако възникне някаква евентуалност, да не дава Господ, би било добре да има 2-3 милиарда, за да се поемат някои непосредствени плащания. Ясно, е че няма да ги има в този случай, но искам да кажа само, че като няма нов бюджет се изпълнява стария, а той е 1/12 всеки месец. Правено е и друг път това нещо и нищо страшно няма. Освен това, могат да се използват пари, които са останали за края на годината, а когато дойде новия парламент след 5 октомври той може да си гласува каквото иска във връзка с актуализацията. Така че, драма няма, но на служебния кабинет ще му е малко по-трудно от колкото той самия се е надявал.
Водещ: Проф. Константинов, парите за изборите от къде ще дойдат? Никой не говори в тази суматоха за тях. 
Михаил Константинов:Да не звучи обидно, но това е една смешна зона. Това са едни 30 милиона лева. Хайде да не говорим за такива суми. Една държава да не може да извади едни 30 милиона лева, за да си произведе изборите е по-добре да й дръпнем шалтера и да я закриваме. Очевидно, е че ще има пари за изборите. 
Водещ: Ще се справят ли министерствата с орязваните бюджети особено в това на вътрешните работи където със закон са обещани увеличения на заплатите със 100 милиона лева, а трябва да им се взима сега от бюджета? 
Михаил Константинов:Нека още веднъж да кажем, че става въпрос за нещо временно, за едни два месеца, когато ще се работи със старите разчети. Както се вика – ще изкарат някак си два месеца. Освен това, на хората би трябвало да им се обясни, че ако имат да взимат някакви пари ще ги вземат после. В крайна сметка има много българи, на които са им блокирани парите в една банка и те също разчитат на това, че след време ще си вземат парите. Нека да не правим драми от всяко нещо. Все още нито водим война освен ние в собствената си глупост, нито кой знае какво се е случило. Имаше неприятни наводнения и загинаха за съжаление хора и все пак това не е кой знае какво нещастие. Стискаме зъби и продължаваме. Това е. 
Водещ: Как се очертава политическия облик на следващия парламент? Стана ясно, че в Реформаторския блок настъпват катаклизми и остава въпросът дали той ще издържи до изборите. 
Михаил Константинов:Аз лично очаквах катаклизмите да настъпят малко по-късно, защото в такива по-малки и по-нестабилни формации големият катаклизъм е реденето на листите. Това е нещо, което обикновено се случва 40 дни преди изборите и за съжаление тук процесите започнаха доста по-рано, а пък може би и за щастие. Тъкмо да имат време да се катализират новите взаимоотношения. Ясно е, че без разписани коалиционни споразумения, както се прави по цял свят, работа не може да се върши. Имаме едно събиране от няколко партии и някои от тях са с много славно минало, но те нямат писмено споразумение кой за какво отговаря, кой на какво ще има право и така нататък. Да използват кризата, която ги връхлетя, да си напишат това предизборно коалиционно споразумение и да почнат да си гледат работата, а не да разочароват своите привърженици. 
Водещ: Смятате ли, че те това ще го направят и смятате ли, че ще могат да постигнат такова съгласие, че да излязат заедно на избори? 
Михаил Константинов:От тях си зависи това нещо. Аз обичам да казвам, че бъдещето, слава Богу, още не се е състояло. Бъдещето е такова, каквото ние го направим с нашите действия и бездействия. Ако има такъв такъв от тези хора ще го направят, като няма такъв ще си оттекат в историята и България ще си продължи напред. Аз лично им пожелавам да успеят, защото аз съм традиционен десен избирател. 
Водещ: Каква би била картината в следващия парламент? 
Михаил Константинов:Три сигурни партии, както знаете и още три несигурни. Трите ги знаем, трите най-големи по реда на тяхното представяне ГЕРБ, БСП, ДПС и от там нататък следват реформаторите, за които вие говорихте, вероятно имат някакви шансове и „България без цензура“, знаете че и АБВ е формация, която не може да бъде отписана. Има един „Национален фронт за спасение на България“, който в момента е подсилен на групата на ВМРО и общо взето с това се изчерпват кандидатите за бъдещия парламент. 
Водещ: Лесно ли ще се направи следващото правителство, защото мнозина вече изразяват сериозен песимизъм и от там идват въпросите за актуализацията на бюджета? 
Михаил Константинов:На този свят няма нищо лесно, особено хубавите неща. Хубавите неща са най-трудни. За мен ще е най-естествено България да бъде управлявана от един формат наречен ЕНП. Да не повтаряме кой е вътре. Един формат ЕНП с умерено голяма парламентарна група от около 120-125 депутати би било добър вариант за България. По-интересен е въпросът каква ще бъде ролята на ДПС във външното управление. Най-вероятно е не толкова пряко участие в централната власт, а по-скоро техните стабилни позиции в някои дела ще останат. Вероятно ще има общи действия за общо национални приоритети и евентуално за промяна на конституцията и така ще бъдат нещата. 
Водещ: Дали няма да се стигне до римейк на сегашния 42-ри състав на парламента? Тоест ГЕРБ в мнозинство, но не достатъчно и се отдръпва, връща мандата и отново БСП и ДПС само че с „България без цензура“ или някой друг там. 
Михаил Константинов:Това са вече разсъждения от типа – ако той… и така нататък. Много са комбинациите, които имат някакъв шанс да се случат. Аз лично пожелавам на тази уморена в момента държава България да намери малко покой, да намери малко разум в себе си, да видим някакво обединение в така наречената политическата класа и да се опитаме да изкараме по разумен начин зимата, защото този път зимата за разлика от предишната ще бъде сериозна. Освен това, виждате какво става по света. Светът изключително бързо се разрушава в момента около нас, така че дано оставим някакъв остров не само на стабилност а и на разум, защото никакъв разум не виждам на големите световни сили по отношение на нещата, които се случват в Украйна, в Близкия Изток и даже в далечния. На фона на това световно безумие – световно, което се разиграва България се държи достойно. 
Цоня СЪБЧЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене