Благоевград е на автопилот в битката с COVID-19, в дневния ред на Р. Томов са паметници на генерали и развитие на туризма

Снимка: Община Благоевград

За пореден ден Благоевградска област е в челото на регионите с новозаразени с коронавирус. Областният цетър  с най-много случаи и на практика отдавна е в „окото на бурята” на COVID-19. Болните са все повече, отделенията са препълнени, лекари и медицински персонал се превръщат в пациенти, а останалите им колеги изнемогват в битката с опасния вирус. Докато кметовете в Пиринския край са на бойна нога и всеки ден въвеждат все по-строги и адекватни мерки, то в Благоевград е истински оазис на спокойствието.

Поне що се отнася до /БЕЗ/действието на Общинския кризисен щаб. Единствните новини, които идват от община Благоевград в последните дни, са свързани с това какви нови паметници да се построят на моста към Младежкия дом. Вчера пък топ новината бе за срамния бой между общинския служител Георги Марков и гражданин в сградата на кметството. Случката, за съжаление, олицетворява „висотата”, до която достигна настоящата общинска управа. От тази сграда не се произвежда нищо съдържателно и адекватно като мерки срещу кризата с коронавируса.

А благоевградчани очакват от кмета Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб и стопанин на града, да предприеме и да въведе смислени мерки, които да доведат до ограничаване на заразата. До момента единственото послание от управника е, че чака помощ от държавата. На фона на безметежното спокойствие, което лъха от сградата на Община Благоевград, в съседните ни градове кметовете са на крак в битката срещу COVID-19. Всеки ден те реагират адекватно и отговорно, като не спират да взимат необходимите мерки, за да ограничат вируса и да гарантират здравето и живота на гражданите. В Гоце Делчев бе въведен вечерен час за всички непълнолетни лица, в Петрич отмениха всички масови прояви на открито, отложиха дори тържествените събития за освобождението на града. В Сандански вече осигуриха бактерицидни лампи за дезинфекция в дестките градини и ясли, а от днес забраняват футболните мачове на открито и закрито, концертите, театрите, репетициите, достъпът на външни лица до физкултурните салони и площадките в училищата. Активни са и останалите общински кметове, които са в непрекъсната връзка с Областния оперативен щаб и контактуват с областния управител Бисер Михайлов, с РЗИ, със здравното министерство.

В Благоевград се събра миналата седмица Общинският кризисен щаб, който повтори заповедта на здравния министър и спря дотам. В официалния сайт на Община Благоевград в секция „COVID-19” съобщенията са стари и не са актуални. Последната заповед, която е качена там, е от 19-и октомври и тя вече не е актуална, защото ситуацията е динамична и се мени всеки ден. Информацията за брой хоспитализирани в Благоевград пък е от 16-и октомври, т.е. отпреди седмица. Кметът Р. Томов нито веднъж не е дал данни за обстановката в благоевградските болници – колко заразени лекари и медицински персонал има заразени, има ли идея как да се подсили кадрово здравната система в общината. В този ред на мисли кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, още преди десетина дни направи връзка с Югозападния университет с идеята студентите, които се обучават за медицински сестри, да се включат като доброволци в ковид отделенията на МБАЛ „Иван Скендеров”.

Никак не е маловажно и състоянието на бизнеса в града, който изнемогва. Кметът така и не седна на една маса с представителите на различните браншове, за да намерят общи решения за подкрепа, за да не се стигне до фалити.

На практика Благоевград е на автопилот в битката с коронавируса. Докато гражданите са оставени да се справят кой както може, то Общината влиза все по-често в новинарските хроники с гафове. Да не пропуснем – и с поредната работна среща на Консултативния съвет за устойчиво развитие на туризма, на който са взети решения, които са далеч от дневния ред на гражданите.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене