Connect with us

Новини

Въвеждат се строги мерки и на Общинския пазар в Гоце Делчев

Published

on

На основание чл. 44, ал. 1, т. 2, 4 и 8, чл. 44, ал. 2 и 4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация, във т. 18 от заповед №РД-01-603 от 13.10.2020 г. на министъра на здравеопазването, предвид препоръките на Областния оперативен щаб и заповед №РД-01-609/21.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването

Н А Р Е Ж Д А М:

        І. Управителят на „Общински пазари“ ЕООД да организира дейността на пазара в гр. Гоце Делчев като се спазват стриктно противоепидемичните мерки, включително:

 1. Дезинфектиране на площадките за селскостопански и промишлени стоки два пъти дневно (сутрин и вечер);
 2. Разполагане на стоки на маси и сергии – по график, от 6,30 до 8,30 часа сутрин;
 3. Продавачите да осигурят предпазване на стоките от вторично замърсяване при предлагането им.
 4. На видно място да се постави информация за гражданите, че плодовете и зеленчуците преди каквото и да е използване следва да бъдат добре измити, както и да бъдат осигурени еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и др. подобни с оглед намаляване риска от контаминиране на продуктите.
 5. Оформяне на входове и изходи, разделяне на потребителските потоци за селскостопанския и промишлен пазар;
 6. Ограничаване със сигнална лента на масите за селскостопанския пазар и сергиите за промишления пазар;
 7. Търговските обекти на територията на „Общински пазари“ ЕООД да работят при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски за лице или предпазен шлем от търговци и потребители и осигуряване на дезинфектанти на входа;
 8. Контрол на входа по отношение броя на лицата – недопускане струпване на хора и спазване на дистанция от 1,5 метра;
 9. Поставяне на информационни и указателни табели за посока на движение, спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски за лице или шлемове от търговци и потребители.
 10. В офисите на „Общински пазари“ ЕООД задължително се използват дезинфектанти за ръце на входа, защитни маски за лице или шлемове от служителите и клиенти. Да се осигури дистанция от 1.5 метра при обслужването.

ІІ. Условията за функциониране на пазар могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

ІІІ. Контрол по спазване на условията за функциониране на пазара ще се осъществява от представител на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, служба – гр. Гоце Делчев.

ІV. Правилата на т. І са задължителни за изпълнение при функциониране на пазари в населените маста на общината.

 1. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на общината.

VІ. Препис от заповедта да се връчи на съответните длъжностни лиц,а за сведение и изпълнение.

Новини

Как да спечелите лек автомобил за 5 лева? Отидете на мотокрос в Самуилово

Published

on

Огромен интерес проявявят не само най-добрите ни състезатели по мотокрос към надпреварата в петричкото село Самуилово. Същото важи с пълна сила и за зрителите, които могат само срещу билет от 5 лева да спечелят лек автомобил „Алфа Ромео”. Наградата ще бъде връчена на щастливеца след томбола, а печелившият билет ще изтегли най-малкият зрител на състезанието. Колата е осигурена от един от спонсорите – Автокъща „Криси Ауто” от град Дупница.

„Децата и младежите до 18 години влизат безплатно. Но всеки може да си вземе билет, ако иска да участва в битката за колата. На билетите се пише името и телефона на участника. След това пропуските се събират в стъклена кутия. Най-малкото дете ще изтегли името на късметлията”, заяви кметът на Самуилово – Кирил Стоянов.

Състезанието „Гран При – Петрич 2021” ще се проведе на 2 и 3 октомври тази година на трасето в населеното място. Очакванията са над 100 мотоциклетисти да застанат на старта в търсене на победата. В началото на октомври няма други подобни състезания нито в страната, нито в чужбина. Затова погледът на родните състезатели ще е насочен към Самуилово, което разполага с най-добрата писта за мотокрос в целия Пирински край. Състезанието стартира на 3 октомври от 10,30 часа.

Трасето е с дължина 2,2 километра. Осигурени са места за паркиране, оформени са виражите, скоковете и другите елементи. Състезанието ще се проведе в няколко класа. А първата подобна надпревара тук е проведена преди 52 години – в далечната 1969 година.

ilindenpres.bg

Continue Reading

Новини

Сестрата на нелепо починалия бизнесмен от Сандански шокира с версия за трагедията

Published

on

Емил само се е подпрял на климатика -не го е ремонтирал, всеки клиент на сладкарницата е можело да загине, твърди покрусената жена

“Брат ми само се е подпрял на климатика, който го уби“, това заяви сестрата на трагично загиналия, покосен от токов удар, бизнесмен Емил Панайотов от Сандански. Панайотова твърди, че той не го е ремонтирал, така както се твърдеше в деня на неговата смърт, уточнява struma.com.

Думите й буквално предизвикаха истински шок у съгражданите й, тъй като е можело всеки клиент на сладкарницата да бъде жертва на повредения климатик, намиращ се пред нея. От полицията заявиха, че бизнесменът Панайотов е наемател на помещението и никой не знае кога и кой е монтирал климатика убиец.

БЛИЦ припомня, че собственикът на една от най-оборотните сладкарници в курортния град 37-годишният Емил Панайтов загина преди няколко дни, пред очите на клиенти и свидетели. Той бил до климатика, когато го ударил тока.

Въпреки бързата намеса на Спешните екипи за младия мъж било късно. Дни наред след нелепата му смърт темата е най-коментирана в Сандански.

blitz.bg

Continue Reading

Новини

Изненада! Българите се оказаха сред най-богатите в Европа, вижте защо

Published

on

В доклада на кoнcyлтaнтcкaтa кoмпaния Кnіght Frаnk са обследвани 55 държави, като тези в топа отбелязват двуцифрен ръст

Скъпо, по-скъпо, много скъпо – такава е тенденцията на имотния пазар у нас. За една година цените на недвижимостите в Пловдив са се вдигнали средно с 5%, а София е шампион с 8,8%. Средно за страната ръстът е 7,5 на сто и България се нарежда на 25-о място в света по ръст в цените.

В доклада на кoнcyлтaнтcкaтa кoмпaния Кnіght Frаnk, цитиран от Марица бг, са обследвани 55 държави, като тези в топа отбелязват двуцифрен ръст.

 

B световен мaщaб цeнитe нa жилищaтa ca нapacнaли c нaй-бъpзия cи тeмп oт 2005 г. Toвa ce дължи нaй-вeчe нa ниcкитe лиxви и нeдocтигa в пpeдлaгaнeтo в отделни региони, а също така и на pъcтa нa cпecтявaниятa нa дoмaкинcтвaтa, считат анализаторите нa Кnіght Frаnk.

Данните за ръста в цените и в издадените строителни разрешителни за България не ме учудват. В условия на криза нашенецът си знае една формула – или трупа в банка, или купува недвижимости, коментира финансовият анализатор и автор на книги Светозар Гледачев.

Първото вече е абсолютно неизгодно, още повече че банките постепенно спират да приемат депозити.

А второто е „малко по-малко лошо“, счита Гледачев. Теорията му е, че на имотния пазар се надува балон и той рано или късно ще се спука. И най-попарени ще са хората, които са пазарували недвижимости с инвестиционна цел.

Повечето покупки на жилища в момента се правят именно с такъв замисъл, категоричен е и Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал (компания за управление на инвестиции и спестявания). В България

през първите 6 месеца на 2021 г. са продадени над 60 000 нови жилища.

Така в имоти от началото на годината са били инвестирани не по-малко от 6 млрд. лв., пресметна той пред dir.bg. В същото време банките са раздали под формата на ипотеки около 1 млрд. лв.

Банките всъщност са част от сюжета, тъй като предлагат изключително ниски лихви и изгодни кредити. Всичко това показа, че хората са вложили в жилища спестени пари и тази тенденция продължава. Въпросът е докога.

Само в София вече има над 200 000 празни жилища

и тази бройка расте заради продължаващото строителство, посочва Янков. В цялата страна преди пет години необитаемите имоти бяха около 1 милион. Сега са 1 100 000, допълва Светозар Гледачев.

„Ефектът на тъмните прозорци“, както икономистите наричат апартаменти и къщи, които нито са обявени за продан, нито за наем, е в състояние да срине имотния пазар.

Само си представете, че 20% от тези собственици пуснат за продажба имотите си, цените ще се сринат, разсъждава Гледачев.

Според него има няколко причини имотният пазар в България да прилича на балон, който може всеки момент да се спука. Първо: чисто демографски населението намалява.

В момента коефициентът „задоволеност откъм жилищна площ“ (който се следи в цяла Европа) у нас е 2.2. Тоест, едно домакинство притежава средно повече от два имота. На Балканите ситуацията с този показател е сходна, но в развита Европа е точно обратното – хората нямат толкова много собственост.

В момента у нас

хората купуват имоти, защото не знаят какво да правят с парите си.

И губят от това, категоричен е финансовият анализатор. Ако сега платят за кв. метър 1000 евро, а по-късно с много късмет го продадат за 1100 или 1200 евро, то печалбата е нула, тъй като инфлацията вече ще е изяла парите им.

Първите признаци, че балонът вече върви към спукване, са налице. Не става въпрос обаче за големите градове като София, Пловдив, Варна, а за периферията. В курорти като Банско, Пампорово и край морето цените на недвижимостите са се сринали до 200 евро на квадрат и се продават под себестойност, дава пример Гледачев.

Пловдив е особен случай

В Пловдив се строи много и това е лесно обяснимо. Още през февруари градът под тепетата изпревари столицата по издадени брой разрешителни за жилища.

Градът се развива и става притегателен център за много вътрешни мигранти заради индустриалните си зони и възможността за лесно намиране на работа. Тоест, тук е трудно да допуснем, че имот на хубаво място ще стои дълго непродаден. От друга страната са ВУЗ-овете.

Когато младеж от друго населено място дойде в Пловдив, родителите му имат сметка да инвестират в собствен дом, особено ако имат спестявания.

Защото вероятността отрочето им да не се върне в малкия град или село е голямо. Има тенденция и столичани да инвестират в имот в Пловдив като „втори дом“, загатват брокери.

90 000 граждани се изнесоха на село

90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година, подплашени от пандемията. Данните са на Асоциацията на българските села. Прогнозата е, че този процес ще продължи в следващите пет години, като минимумът на такава вътрешна миграция е около 50-60 хил. души на година.

“В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст – между 35 и 55 г., и високообразовани”, уточни председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.  Напливът е една от причините за поскъпването на селските имоти.

blitz.bg

Continue Reading

Новини

Скъпият ток качи и цените на храната в ресторантите, сметката с 10% отгоре

Published

on

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистрибуторите на хранителни продукти вдигнаха цените си средно с 10 до 30 на сто

10% е ръстът в цените по ресторантите в Кюстендил, установи проверка на „Телеграф“. Като причина от местния бизнес посочват увеличението в цените на тока, както и при всички основни продукти.

„130% е увеличението на тока спрямо предишни сметки за същия период от време. Потреблението на електроенергията е същото, което няма как да не се отрази съответно и в цените на предлаганите от нас ястия и питиета. Това увеличение се наблюдава през последните 4 месеца, което наложи да увеличим цените с около 10%. Само до преди месец цената на олиото на едро беше 2 лв. за литър, сега е 3 лв., а при нас потреблението е огромно“, обясни Елица Димитрова, която е собственик на култова кръчма в областния град. По нейни думи най-силно засегнати от пандемията са именно ресторантьорите, тъй като работата в бранша е намаляла с 50%.

По-високи цени в менютата си вече пресмятат и ресторантьори от Стара Загора.

За последните 2-3 месеца дистрибуторите на хранителни продукти и напитки вече тихомълком вдигнаха цените си средно с 10 до 30 на сто и това няма как да не се отрази и в заведенията. Засега все още не сме обсъждали конкретно увеличение, но не изключвам то да  е в рамките поне на 10 на сто, съобщи председателят Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Стара Загора Вени Петрова.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ