От полунощ рестрикция: Нощните клубовете намаляват посетителите с 50%

Изискването е на човек да се падат 2 кв.м

От полунощ влиза в сила заповед, с която посещенията в нощните заведения ще бъдат със заетост един човек на 2 кв.м от общата площ. Иначе казано се намалява бройката с 50%.

„Разчитаме така да прекъснем епидемиологичния път на заразата. Другата седмица във вторник ще има среща, след която ще станат ясни още допълнителни мерки, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Ситуацията не е нова за нас, но нашия бранш няма да издържи затваряне като през март. Затова сме съгласни на всякакви компромиси. Другата седмица ще предложим мерки от наша страна, ако се налага“, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Собствениците на заведения лесно ще могат да контролират колко души могат да влязат според квадратурата си.

Контролът ще бъде засилен още повече. РЗИ и полицията обикалят почти всички нощни заведения в страната. Всички проверки завършват със санкции, където не се спазват мерките. Първо глоба, после затваряне за 3 дни и накрая пълно затваряне. Ако ние постигнем 80-90% да се спазват мерките, ще постигнем ефект. Другите ще ги санкционираме. Целта е голямата картина, сигурен съм, че не всички ще ги спазват, но нека не се вглеждаме в изключенията, заяви проф. Ангелов.

Нека всеки подава сигнали до РЗИ, когато има нарушения. Да бъдем гражданско общество, което го е грижа за здравето, призова още министърът.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене