Connect with us

Новини

Трябват ни хиляди ваксини, а в аптеките едва по 5-10

Published

on

“Трябват ни стотици хиляди ваксини. Разбира се, няма кой да го изпълни това. Това е истинското положение на нещата.”

Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в ефира на Bulgaria ON AIR. Изказването му е във връзка с втората партида противогрипни ваксини, която пристига днес в страната.

“Ваксините са в България в момента, но още не са в аптеките. Хората и да се струпват сега пред аптеките, няма какво да купят. Ваксините са много по-малко, отколкото очаквахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 10-15 ваксини. Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за GP-тата”, заяви Костов.

Според него струпването пред аптеките е безсмислено, защото количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно.

“Ние очаквахме да получим поне колкото миналата година, а реално ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предназначени не за населението, за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 човека на ден. Хубаво е те да бъдат ваксинирани. Хората ще хукнат към аптеките, но нито днес, нито утре, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има много малко, които ще изчезнат бързо”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той подчерта, че противогрипната ваксина не гарантира 100% ефективност.

“Самата ваксина даже не пази на 100% от грип. Ефективността ѝ е между 36 и 50%. Може да се заразите от друг щам, но и да се заразите от същия щам, пак няма гаранция. Последната седмица, след като рязко скочи заразяването с Ковид-19, търсенето на маски скочи с над 20%. Продуктите за имунитет се търсят с над 35% повече. Специфично нещо, което показва, че Ковид-19 се разширява, е, че започнаха да се търсят уреди, които измерват сатурацията на кръвта. Има хора, които търсят тези уреди, защото имат затруднения в дишането”, обясни специалистът.

Костов каза още, че е отчетено сериозно поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени продукти в аптеките. Продажбите на маски са се увеличили над 100 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

По публикацията работи: Ния Христова

dnes.bg

Новини

Внимание! Новите мерки срещу COVID-19 у нас влизат в сила тази вечер

Published

on

Още от тази вечер в 23:30 ч. до 21 декември започват да действат новите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Решенията в сряда обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Засега те влизат в сила за срок от три седмици до 21 декември. 

От тази вечер се забраняват:

1. Преустановяват се: присъствените учебни занятия във всички образователни институции – училища и университети, извънкласните дейности и занимания, както и посещения в детски ясли.

2. Всички колективни организирани мероприятия.

3. Удължава се забраната за работа на дискотеките и нощните барове.

4. Забраняват се още: посещенията в заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки на храна по домовете.

5. Затварят моловете – там остават да работят само аптеки, оптики, банки, застрахователи, зоомагазини, доставчици на съобщителни услуги.

6. Спират се екскурзиите с организиран транспорт в страната и чужбина.

7. Забранени са посещенията във фитнес центрове и всички спортни колективни мероприятия за деца под 18 години с изключение на заварените международни спортни състезания. Всички други спортни мероприятия се провеждат без публика.

8. Преустановяват се всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение – театри при капацитет от 30%.

9. Не се допуска организирането на частни събирания и тържества с повече от 15 души.

10. В търговските центрове остават отворени магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, банки и застрахователи. Извън моловете – кварталните магазини.

11. Парковете ще са отворени.

12. Остават отворени също църкви, джамии и синагоги.

Променят се зелените коридори за пазаруване на възрастни хора, според новата заповед те ще са сутрин между 8.30 и 10.30ч.

 

Continue Reading

Бизнес

Новите по-строги мерки, които влизат в сила от днес вечерта, провалиха на 100 % студентския празник в Банско

Published

on

Новите по-строги мерки, които влизат в сила от днес вечерта, провалиха на 100 % студентския празник в Банско. Ако допреди една седмица запитванията бяха малко и плахи, а резервациите единични, към днешна дата всичко е отложено. От бранша в курорта коментират, че студентските купони ще се състоят, но ще бъдат скрити, от което ще изгуби и държавата.  

„Студентският празник е приключен на 100 %. Той ще се проведе, но ще се проведе в скрити хижи, къщи за гости, които не са официално регистрирани, които няма да си платят данъците и ще има едно скрито празнуване по къщи, по села и по паланки. По хотелите всичко е отложено, но това не е само в Банско, това е навсякъде. Групите ще си празнуват, но празникът ще бъде скрит. Всички резервации по хотелите вече са отложени“, коментира председателят на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. Според новите ограничителни мерки ресторантите в хотелите също се затварят, а кухните ще изхранват тип кетъринг хотелските стаи. Отворени остават също и спа центровете  и басейните, които не са включени за затваряне поне засега.

“За мен мярката е закъсняла. Нали има цял щаб, нали има хора, които смятат и изчисляват?! Трябваше да се предвиди и да се пресметнат всички последствия и да бъде  затворено още  ноември или дори по-рано. Можеше да се обясни ясно на бранша, че за да се работи декември, който е един от най- силните ни месеци, е необходимо затваряне. Тогава всеки щеше да разбере. Всеки ден ни успокояваха и чувахме, че няма да затварят държавата, и накрая точно това стана. Никой от бранша не иска да затвори, всеки иска да продължи да работи, но нямаме друга алтернатива“, изрази мнението си Бистрин. Той поясни, че занапред много хора в бранша няма да наемат персонал, а много от големите хотели няма да отворят. И ако досега имаше някаква надежда, сега това вече е сигурно.

„Ще се стигне до ненаемане на персонал и това е обяснимо, а и хората не искат да рискуват с несигурна работа. За съжаление, някои заведения и механи освободиха персонала си още в началото на седмицата. Специално при мен той ще бъде с 50 % по-малко. През тези три седмици няма да намалявам персонала, защото се надявам все пак да имаме зимен сезон, но след тази мярка доста от колегите няма да отворят въобще този сезон и  това вече е сигурно. За съжаление, това  ще се отрази на цялата местна икономика, на хората, защото няма да имат приходи. Много няма да могат да си позволят да празнуват Коледа и Нова година, да си купят подаръци именно заради липса на средства. Задава се много тежка икономическа криза”, коментира Малин Бистрин.

Засега в Банско не е обявено отлагане на традиционните новогодишни чествания, които включват посрещане на Новата година на площада и кукерския фестивал. Местните мераклии не са изгубили надежда и вече започнаха с традиционното дрънкане на звънци из улиците на курорта, което предвещава празника.в.Струма.Яна Йорданова

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al