ГОРЕЩА ПРАЗНИЧНА СЕСИЯ! Спор в Деня на Дупница за почетното гражданство на един от най-богатите тютюневи магнати в Царство България Жак Асеов

Трима влиятелни дупничани бяха обявени посмъртно за почетни граждани на тържествена сесия вчера за празника на града. Въпреки цялата ритуална официалност на заседанието то не мина тихо и спокойно, избухнаха словесни престрелки между общинския съветник от БСП д-р Първан Дангов и председателя на ОбС Костадин Костадинов.

Д-р П. Дангов влезе в сблъсък с ОбС шефа К. Костадинов

Повод за това стана едната от номинациите за почетен гражданин – Жак Асеов, който е бил сред най-състоятелните хора в Царство България. При гласуването д-р Първан Дангов се възпротиви, като изтъкна следните аргументи:

“През 1935-1936 г. Жак Асеов е съден в Кюстендил от местния журналист Янаки Почеканов за това, че го критикувал, че като тютюнев търговец 80% от продукцията на производителите я определял като шкарт и така те получавали нищожна цена за труда си. С такива пари Жак Асеов е дарявал за Дупница от гърба на хората. Той предложил подкуп от 450 000 лв. на Почеканов да се отметне, но журналистът не се подава и Жак Асеов е осъден, а въз основа на съдебното решение е гласуван закон за премахване на шкарта”, обясни пред съветниците Дангов.

Общинският председател К. Костадинов му отговори с контрааргумент:

„След като Георги Димитров е спечелил Лайпцигския процес, трябва ли да аплодираме съдебното дело?”.

Почетния знак на община Дупница получи Леонид Хаздай, председател на дружеството на евреите в общината.

Л. Хаздай получава плакета на Жак Асеов

Общинските съветници от БСП д-р Първан Дангов, Станислав Павлов и независимият Георги Градевски гласуваха против кандидатурата на Жак Асеов, но с 20 гласа “за” най-богатият българин от Дупница, дарил много средства за изграждане на читалище “Зора” и на Туристическия дом в града, все пак бе обявен за почетен гражданин. Той е бил изключителен представител в България на немска тютюнева фирма.

Двамата братя Крум и Стефан Чапрашикови са другите двама, удостоени с почетно гражданство посмъртно.

Крум Чапрашиков е роден през 1882 г. в Дупница, завършва право в Гренобъл, Франция. Подпомага финансово ВМРО. Още като ученик става четник при Христо Чернопеев. Бил е избран за кмет на Дупница през 1909 г. Бил е народен представител в 14-о, 16-о и 17-о обикновено народно събрание.

Брат му Стефан Чапрашиков е роден през 1876 г. в Горна Джумая. Завършва право в Париж. Дипломат е във Франция, Гърция, Русия и Германия. Занимава се и с износ на тютюн в Германия.

Плакетите бяха връчени на далечната наследница на братя Чапращикови Лилия Николова.

Лилия Николова, наследница на братя Чапрашикови, получава приза 

Тържествената сесия приключи с малък коктейл във фоайето на заседателната зала в общината.

Сесията приключи с шведска маса

Тържествената сесия на ОбС – Дупница

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене