Connect with us

Таблоид

Разлог стартира проекта за ски зона Кулиното: 1634 метра писта, ски лифт за 2800 скиори на час и 10 оръдия

Published

on

Разлог направи най-решителната до момента крачка към намерението си да догони Банско като световен зимен курорт – общината стартира проекта си за създаването на ски център Кулиното, който от години събира прах по рафтовете.

В края на миналата седмица заместник-кметът на общината Иван Гюров, който замества градоначалника Красимир Герчев от 30 септември, депозира в РИОСВ – Благоевград подробното инвестиционно намерение за изграждане на трета писта, лифт и система за изкуствен сняг в популярната разложка местност Кулиното. Тя е на надморска височина 1400 метра, на 12 км от Разлог и 2 км от Предел, и е основна изходна точка на всички туристически маршрути, минаващи през хижа „Яворов“ и водещи до Бански Суходол, циркусите Байови дупки и др.

Според плана ски зоната ще бъде реализирана в един малък обхват от местността, като площта на новата писта е 220,067 дка, а просеката за лифта е 11, 264 дка.

Писта Кулиното-2 ще е дълга 1634 метра, широка 60 метра и по нея ще могат да се пускат 1300 човека на час. Средният наклон е планиран да е 32 процента, а денивелацията – 430 метра. Така проектирана, пистата ще започва и завършва в началото и края на сегашната писта, чиято дължина е само 800 метра, ще ги разделя само стръмно дере. В съседство ще е и съществуваща учебна писта от 200 метра. „Кулиното-2“ няма да влияе върху флората и фауната на района, твърдят еколозите на общината.

Лифтът ще е 4-седалков, широк 15 метра, с дължина 1013 метра и капацитет 2200 – 2800 човека на час. Трасето за лифта ще е по-сложно за монтаж в зоната от 2200-1320 м поради по-трудния релеф, преценили са авторите на проекта. Лифтът ще има горна, долна станция и 10-12 стълба в зависимост от модела, който ще бъде избран. Седалките ще са 80 до 120. Той ще се движи със скорост от 2 до 5,6 м/сек и скиорите ще минава трасето между двете станции от 4 до 6 минути.

Направените предварителни проучвания и обследване на 250-те дка от лявата страна на съществуващата писта показали, че няма да има никакви проблеми тук да се направи разширението на зоната. От дясната страна в коритото на река Кулина на надморска височина 1352 м може да се изгради второ водохващане и водоем с обем 4000 куб. м. То ще остане за следващ етап, когато ще се изгради системата за изкуствен сняг. Тя и помпената станция ще са в дерето на река Кулина. Ще са необходими 24 шахти с щрангове за включване на машините за изкуствен сняг. Системата ще се захранва с 30 л/сек от помпена станция, захранвана от 2 водохващания. Консумацията на вода от 2-та потока ще изразходва 1/5 от дебита им. Системата ще работи с 8-10 оръдия за сняг едновременно с капацитет 360-500 кубика сняг на час.

Според инвеститора освен че няма да бъдат засегнати флората и фауната в района, не на последно място плюсовете от новата ски писта и влек са изграждането на съпътстващи дейности като ски училище, заведения за хранене, ски гардероби и др., които ще допринесат за повишаване заетостта на разложани, както и за запълване на съществуващата леглова база.

Проектът „Кулиното“, който трябваше да засенчи съседната община, е от началото на бурното строителство на ски зоната над Банско през 2003 г. Първоначално разложката местност бе планирана да стане супер курорт, но идеята опря до парите – не се намери инвеститор да вкара в нея 240 млн. евро и около 2010 г. за Кулиното спря да се говори като алтернатива на банските писти. След задълбочено проучване община Разлог обаче прецени, че може да направи нещо по-скромно, и приспособи част от проекта към общия устройствен план на общината, обособявайки ски зона Кулиното като малка ски дестинация и основен изходен пункт за пешеходен летен и зимен туризъм. В началото на годината съветниците дадоха разрешение за изработването на парцеларен план за трасета на ски пистата, съоръженията към нея и свързващата техническа инфраструктура. Направена бе и груба калкулация, според която разширението на зоната ще струва около 3 млн. лева, които засега община Разлог смята да осигури сама.в.Струма

Таблоид

Шокираща гледка смрази село в Югозапада! Труп на 38- годишен в центъра на селото…

Published

on

Шокираща гледка на разсъмване смрази петричкото село Митино. На дърво в центъра е видян трупът на 38 годишен мъж. Младият мъж увиснал на
собственоръчно направено бесило.

Незабавно е извикан екип на полиция и спешен център, направен е оглед. Следи от насилие не са открити.

Според запознати се касае за самоубийство след тежка депресия.

Continue Reading

Таблоид

Нинова: Мерките на управляващите са непоследователни, хаотични, непредвидими

Published

on

„Не може един достоен народ да продължава да търпи това. Ние имаме достойнство на българи, трудолюбие, чест, знание. Не можем да позволим повече този човек, този начин на управление да съсипват държавата“, това обобщение за ситуацията сега и времето назад, доминирано от Борисов и ГЕРБ, направи лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова в ефира на БСТВ

Нинова се обърна към сънародниците си: „Самочувствие, достойнство, реакция – за това ви призовавам. Всичко зависи от нас. Зависи в деня на изборите. Начинът да се промени това, което се случва, да тръгнат нещата нагоре е висока избирателна активност. Избирайте и гласувайте за когото пожелаете. Не бъдете пасивни“.

Тя отново критикува мнозинството на власт: „Мерките на управляващите са непоследователни, хаотични, непредвидими. Не могат да управляват кризата, по три пъти на ден променят наредби. Това е големият проблем, защото води до липса на доверие в управлението, което кара хората да не вярват в мерките“.

Общините от години наред се натоварват с все повече задължения, държавата им ги прехвърля, а сега в кризата, това е много тежък удар срещу тях, е наблюдението на БСП, изразено от председателя Корнелия Нинова.

„Ние предложихме финансов пакет за помощ на общините отново. Дългосрочното решение е да им се преотстъпи част от данъка, който събират от данъците върху физическите лица“, конкретизира лидерът на левицата.

По повод на Бюджет 2021 Нинова коментира: „Днес направихме анализ и равносметка на случилото се. Направили сме 204 алтернативни предложения в бюджета на правителството. 24 в бюджета на НЗОК, 42 в бюджета на ДОО, 138 предложения в държавния бюджет. Ние четвърта година предлагаме алтернативен бюджет. Преди това не е имало такава практика. Тези числа показват, че имаме готовност и знаем какво искаме и как да го направим конкретно. Сигурно сме единствената държава в Европа, в която при обсъждане на бюджета правителството го няма. Председателят на бюджетната комисия не казва нито дума по бюджета, министъра на финансите – също.

По бюджета на здравната каса имаме 7 изказвания , ДОО – 24 срещу 0 на управляващите. 51 срещу 2 изказвания при големия бюджет. Общо 82 изказвания от нашата парламентарна група. Държавнически, с грижа за хората. Те имаха само 2 изказвания. Правителството искаше само формално да има бюджет, да претупат процедурата. Не бяха убедени в това, което предлагат, защото никой не излезе да го защити. Неадекватен бюджет предложиха, с оглед на обявеното затваряне на държавата и новите икономически мерки, които правителството иска да въведе“, позова се на строгата статистика Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че с депутатите-доброволци ще се опитат да покрият цялата страна и им благодари. Нинова обърна внимание, че пари в бюджета се намират, но най-вече хора липсват – хора в болниците, в отделенията.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al