Третокласници от Първо ОУ осветиха незабравими мигове в Историческия музей в Гоце Делчев по случай 108 – та годишнина от Освобождението на град Неврокоп и Пиринския край от турско робство

По случай 108 – та годишнина от Освобождението на град Неврокоп и Пиринския край от турско робство, учениците от 3 „а“ и 3“в“ клас от групата за целодневна организация на учебния ден, посетиха Общински исторически музей. Там се запознаха с важни исторически документи, снимки и вещи на известни опълченци, които са участвали в Македоно-Одринската война. Уредничката на музея им показа лъвчето от върха на опълченското знаме, шапката на революционера Тодор Аврионов Ташков и единствената участничка в освободителната война – Екатерина Арнаудова.

Показани им бяха и документи от 1912г., подписани от Пейо Крачолов Яворов – първият кмет на свободен Неврокоп.
Любопитните третокласници се запознаха и с историята на къщата, в която днес е Историческия музей град Гоце Делчев. Най-интересно им беше, че след 1912 г. музеят е бил полицейско управление, а след това милиция. Видяха килиите, в които са се затваряли престъпниците и белезниците, с които са ги оковавали.

Научиха, че първата реставрация на музея е била през 1877г. – 100 години след построяването на сградата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене