Connect with us

Светско

Игуменът на Рилския манастир, епископ Евлогий: Св. Иван Рилски дарява с чадородие

Published

on

Епископ Евлогий

 

 

 

Родителите кръщават отрочетата си Йоан или Йоана в светата обител

КОЙ Е ТОЙ

Епископ Евлогий Адрианополски е роден на 16 юни 1954 г. в София. От 1975 г. учи в Духовната академия в столицата, която завършва четири години по-късно. На 14 април 1979 г. е подстриган в монашество в Рилския манастир от епископ Йоан Драговитийски. На 19 април е ръкоположен за дякон. От 20 юни 1990 г. до 2005 г. е ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, която превръща в образцово учебно заведение. На 17 ноември 2005 г. е назначен игумен на Рилския манастир. Днес честваме един от трите празника в годината, посветени на св. Иван Рилски Чудотворец – пренасяне на мощите на светеца от София във Велико Търново. На 18 август се почита Успението на светеца, а на 1 юли връщането на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител.

 

 

 Ваше Преосвещенство, как протече подготовката за празника в условията на извънредна ситуация в държавата?
– Манастирът се почиства и освежава, като задължително се и дезинфекцира. Взимаме всички необходими мерки за обектите, посещавани от повече наши сънародници и чужденци.
 Много поклонници ли дойдоха?
– Въпреки че празникът е в неделя вечер и понеделник, светата обител бе запълнена. Много от богомолците пристигнаха преди дни, други в неделя на обяд. За светата служба в понеделник сутрин очакваме също да пристигнат голям брой поклонници. Имаше всеобщо нощно бдение, продължаващо до около 2 ч. през нощта. То включва празнична вечерна служба с петохлебие и празнична утреня. А в понеделник в 9,30 ч. сутринта започва тържествена литургия с гости певци от София и други места. Те украсяват празника със своето ангелогласно пеене, с което придават още по-осезаемо благолепие на службата. По този начин богомолците се подтикват да усилят молитвите си към Бога и св. Иван Рилски.
– В такива дни като днешния ли чудотворната сила на нашия светец е по-голяма?
– Всеки ден могат да стават чудеса, стига да имаме нужната искрена вяра. Разбира се, когато на едно място са събрани повече богомолци с много духовна енергия и сили, които отправят обща молитва към Бога, в такива моменти Бог много повече снизхожда и поглежда на нашите просби и молби.
– Нека да разкажем за подобни случаи на чудодейни изцеления със силата на вярата.
– Има много такива. В събота имах среща с една госпожа, която претърпяла много тежка 9-часова операция преди няколко години. Тя казва, че хирургическата интервенция минала успешно благодарение на вярата и молитвите към св. Иван Рилски Чудотворец да й помага и закриля. Има и много случаи на изцеления, за които не се съобщава. В последните години най-много са случаите на родители, които дълго време не са успявали да се сдобият с рожби и след горещи молитви към светеца Бог ги е дарявал с такива. Смятам, че няма по-голяма радост за едно семейство. Повечето от тях кръщават отрочетата си във възхвала на светеца – Йоан или Йоана. Това е радостно, защото те осъзнават на кого дължат тази помощ и дар. Тези хора винаги, когато имат възможност, посещават манастира, за да раздадат на Бога хвала.

Рилският манастир


 Защо трябва да почитаме Рилския Чудотворец и да се уповаваме на него?
– Той е канонизиран за светец заради богоугодния начин на живот, който е водил. Аскет, напълно предаден на Бога, далеч от светските занимания. Живот, отдаден изцяло на пост, молитва и смирение. Благодарение на такъв живот той достига такава святост да общува с Бога, да бъде верен Нему и Бог го дарява с нетленно благоуханно тяло. Той е пример за нас за скромен живот. Примерът е, че когато човек отдаде живота си на Бог, то Бог винаги го възнаграждава. След земното си Успение ние сме убедени, че той е при Бога, след като светецът ни остави своето нетленно тяло. Животът на св. Иван Рилски е много труден за подражание в днешно време, но всеки един от нас може да си вземе поне частица от този пример на скромност и богопредан живот и да постигне определен етап на духовно съвършенство.
– Ето и сега се намираме в трудна ситуация. Вярата ли е онази сила, която може да ни спаси и тласне напред?
– Разбира се! Църквата и вярата са ни помагали и в много по-трудни ситуации и беди. Когато беше карантината, липсваше възможността за живото общуване между хората като цяло. В тези моменти вярващите по-леко понесоха тези тежести и ограничения. Защото имаме вяра в Бога и своите домашни иконостаси, пред които всеки от нас можеше и се молеше.
– Смирението – това ли е решението?
– Да, на първо място е то. Защото виждаме как гордостта е превзела обществото. Малцина отстъпват, смиряват се и зачитат насрещната страна. Или по-различното мнение от собственото ни. А това е пагубно за всички нас. Трябва да има единение и християнска любов между нас, покрити със смирение.

Св. Иван Рилски


– Как се отразява ситуацията с коронавируса на Рилския манастир?
– Имаше период, в който нямаше посещения в светата обител. По 2-3 души на ден, а в събота и неделя до около 15 човека. Имаше и много затворени градове и селища около нас. Но след като се вдигна карантината, хората отново започнаха да търсят съприкосновение с Бога, да отдават своята почест и преклонение пред всебългарския покровител св. Иван Рилски и в момента смятам, че светата обител почти възстанови своята духовно-спасителна мисия.
– Кой ви помогна през трудните месеци?
– Имаше такива хора, някои от които съвсем непознати за нас. Проявявайки своята щедрост, показаха, че са истински християнски. Благодаря им най-сърдечно от мое и от името на цялото манастирско братство. Ние също с каквото можем помагаме на отделни хора, най-вече със здравословни проблеми или социално изнемощели. В петък също ми съобщиха за една непозната госпожа, която е превела дарение от една немалка сума за издръжката на обителта. Обектът е с големи размери и имаме нужда от постоянна поддръжка, а всеки лев е важен. Бог и св. Иван Рилски да им въздадат многократно за щедростта и добрината, която са проявили.
– Какво е вашето послание в тези трудни дни, съпътствани и с празнични поводи като днешния?
– Моето скромно послание е да се върнем към нашите отечески корени като чеда на Българската православна църква. Тя съхрани народа ни в най-тежките години на изпитание и робство. А и на атеизъм, които също преживяхме. Църквата винаги с отворени обятия приема онези, които търсят помощ и закрила от нея. Имаме горещ застъпник пред Бога – покровителят на Рилската света обител и цяла България св. Иван Рилски Чудотворец. Нека се обръщаме с молитви към Бога и светеца. Да станем по-добри и смирени, а Христовата любов да покрива всички нас.

Таблоид

Нова слука за Втора ловна дружинка от Туховища

Published

on

Отстреляха глиган и вълчица

Седмица, след като отстреляха две диви прасета за един ден, при това едното трофеен глиган, хората на Адем Цингарев от Втора ловна дружинка в село Туховища отново се похвалиха с богат улов. Този път те са отстреляли глиган, тежащ 153 килограма, и 40-килограмова вълчица.

Глиганът е повален от Мехмед Фърговали, а вълчицата – от Джемал Билюкбаши.

Мястото на действието е същото – местността Орела.

Continue Reading

Таблоид

ОБЩИНА САНДАНСКИ С НОВИ МЕРКИ В ПОДКРЕПА НА БИЗНЕСА

Published

on

Частично и пълно освобождаване на наеми и такси на общински терени през декември и януари

По предложение на кмета на община Сандански – Атанас Стоянов, Общински съвет одобри въвеждането на нови икономически мерки, които да подпомогнат гражданите и бизнеса в сложната здравна и икономическа обстановка.

Всички наематели и ползватели на имоти и терени – общинска собственост, с преустановени посещения на обектите в тях, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването /заведения за хранене, питейни заведения и др./, се освобождават от заплащане на наеми и такси за целия месец декември. А за месец януари 2021 г., дължимите наемни цени на същите обекти се намаляват с 50 %.

Облекченията обхващат и всички наематели на общински жилища и лекарски кабинети, находящи се в общински имоти на територията на община Сандански, като същите се освобождават от заплащане на наемната цена за период от два месеца /декември и януари/.

Икономическата подкрепа е предвидена и за всички останали наематели и ползватели на имоти и терени – общинска собственост / кооперативен пазар, животински пазар, ГУМ, временни търговски обекти и други на територията на цялата община Сандански/, за които наемната цена също е намалена с 50 % за двата месеца – декември и януари.

Стремежът на община Сандански е чрез въведените мерки да бъде солидарна с трудностите в един от най-засегнатите сектори – туризъм, търговия, услуги, производство и други.

Нека в трудни моменти да бъдем съпричастни и обединени за по-доброто ни бъдеще!

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al