УСМИХНАТАТА БОГОРОДИЦА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ПАЗИ ОТ ОБИРИ!

Святото изображение ще помогне за градежа на църквата, вярват местни хора

 

Чудотворната икона дойде от Йерусалим в Гоце Делчев

 

Единствената икона, на която Божията майка е усмихната, вече е в България.
Копие на чудотворното свето изображение на Витлеемската Света Богородица е осветено и поставено в църквата „Рождество Христово“ в Гоце Делчев. Храмът се строи вече повече от две десетилетия и местните миряни вярват, че пристигането на чудотворната икона ще помогне за завършването на светата обител. Първоначално жители на Гоце Делчев и региона планират да направят малък параклис, но с времето се вдъхновяват на вдигнат църква, която ще е най-голямата в околията.
Святото изображение е изработено в Израел и е осветено в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим и базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем. Счита се, че иконата пази хората да бъдат обирани и има силата да закриля дома от беди. Силните и чисти молитви към нея помагат и за зачеване. Сега се разчита на нея и да дава сили на работниците да завършат градежа.
Оригиналът на чудотворната Витлеемската Света Богородица се намира в храма „Рождество Хриистово“ във Витлеем. Това е един от най-старите християнски храмове, построен е около 330 г., по заповед на царица Елена – майката на император Константин Велики. Той е вдигнат на мястото на пещерата, в която се ражда Христос. На входа на храма са изобразени влъхвите. Народните предания сочат, че през VI век, когато персите завладяват града, те виждат влъхвите на входа и не посмяват да разрушат храма. Така този храм е единственият на планетата ни, в който богослужението не спира от IV век до днес.
„Нека молим Света Богородица за нейната милост и да ни пази винаги под нейния покров“, заяви Неврокопският митрополит Серафим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене