Connect with us

Новини

100 години – с богослужение и курбан, отбеляза църквата в Бараково

Published

on

Празничното богослужение отслужи Неврокопският митрополит

100 години от освещаването си чества църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в с. Бараковол

Празничното богослужение отслужи Неврокопският митрополит Серафим, който благослови курбана, а празникът продължи с дегустация на ястия, приготвени от жените в селото, както и фотографии от историята на Бараково, останало заедно с Пиринска Македония към Османската империя до 1912 г.

Бараково се записва и в историята си като първото населено място и храм, в който на 24 януари 2014 г. влезе новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим, заменил покойният си предшественик Натанаил.

Историята разказва, че през 1894 година с Бараково става част от Неврокопската епархия. Църквата е построена в османско време като митническа сграда и е разположена след моста на Рилската река, по която до 1912 година минава границата между Османската империя и Княжество България.

Само година след освобождението на Бараково на 5 октомври 1912 г., сградата е преустроена в църква. Храмът е осветен в 1920 година от митрополит Макарий Неврокопски.

Храм „Св. Успение Богородично“, с. Бараково

История на храма

Село Бараково е разположено на територия, обитавана от дълбока древност. Околността е изпълнена с развалини от древни строежи, културни и исторически паметници. От направените разкопки в землището на селото е открито римско „Тържище”, където са открити над 3100 късноантични монети, някой от които датират от периода 318-319 г, отпечатвани при царуването на светия равноапостолен цар Константин I. В местността „Църквето” са запазени и останките на църква, която народната памет свързва с почитанието към св. Теодор. По данни на местните жители, тази църква е била почитана преди преместването на селото в днешната територия.

След освобождението на селото от турско робство през 1912 г. тук се заселват православни християни от стария чифлик разположен по-горе и по желание на напускащия селото бей, турската митница и земята около нея се дава да построяване на църква. Новата църквата „Успение на Пресвета Богородица” се намира в непосредствена близост до моста над Река Рилска, която разделяла Княжество България и Османската империя. Преустройството на митницата започва през 1913 г. и продължава до 1920 г. Майсторите на храма са Мите Атанасов Донин, Чиме Митев, А. Митев, Хр. Митев, В.Томов, Ан. Христов и Ст. Воденичарски, дарители са много семейства.
На 20 октомври 1920 г. Неврокопският митрополит Макарий освещава църквата. В духовно-административно отношение от 1894 г. селото принадлежи към Неврокопска епархия, Благоевградска духовна околия.
След освещаване на храма, новата енория включва около 80 – 85 къщи и първи свещеник е Здравко Бозаджийски.
За строежа на храма е използван дървен материал, обработен и дарен от Балабановата фабрика, която в този период е най-големия завод за производство на хартия на Балканския полуостров и се намира в землището на с. Бараково, в близост до храма. Балабановата фабрика дава прехрана на почти 1000 човека, които получават безплатни жилища, медицински услуги, дърва, ток и други. Фабриката разполагала със собствена електроцентрала, железница, болница, пожарна команда, училище, детска градина, старчески дом, кино. През 20-те години Балабанов назначава на работа във фабриката около 300 белогвардейци – дворяни, генерали, доктори, полковници, писатели. Те са носители на духовност и култура, създават се духов и симфоничен оркестър, кино, театър, оперетен състав, красив парк. Към църквата „Успение Богородично” се сформира голям църковен хор от белогвардейци, за радост на местното население.
През 30-те години на века, във фабриката работи и големия български поет Никола Вапцаров. Той се запознава със своята съпруга Бойка на събора на селото на 28 август 1932 г., когато по стар стил се чества храмовия празник на църквата „Успение Богородично”. На 17 февруари 1934 г. след разрешение на митрополит Макарий, Никола приема свето Кръщение, и след това отец Здравко ги венчава.
На 24 март 1935 г. за Неврокопски митрополит е избран епископ Борис. На 21 май 1935 г., събота, един ден преди Цветница, той посещава Рилския манастир и в 9.00 сутринта влиза в първото село на Неврокопска епархия-Бараково. Пред входа на църквата в селото се събират, в очакване нновия митрополит, всички жители на селото, учителите и учениците от местното училище „Отец Паисий”. Група деца, по свой почин, с росни китки и с „ура” посрещат новия си митрополит и някои от хвърлените цветя попадат в самия автомобил на митрополит Борис. Специална делегация от гр. Неврокоп, начело с архиерейския наместник от гр. Горна Джумая, приветствува митрополит Борис с втъпването му в пределите на Неврокопска епархия, поднася му хляб и сол и му предава короната, мантията и жезъла, символите на архиерейската власт и достойнство. Извършва се след това малък молебен, в края на който митрополит Борис произнася реч, в която силно бликт радостни чувства, ивикани в душата му послучай първото му встъпване в пределите на Неврокопска епархия.
Митрополит Борис е убит 1948 г. по поръчка на комунистическата власт. Следват трудни години за вярващите хора, новата власт ограничава религиозния живот на хората. Епархията се ръководи от митрополит Пимен, а енорийски свещеник на църквата е свещеноиконом Борис Костадинов. По негово време се разширява църковната сграда, като се изгражда кръщелно помещение и канцелария за свещеника.
След падането на комунистическата власт, църковните среди отново преживяват ново предизвикателство – през 1994 г е обявен разкол в БПЦ. Свещениците и народа са разелени до 2004 г., когато с помоща на държавата разкола приключва. През този период за храма се грижи свещ. Димитър Янев. Той благоустроява двора на църквата, създава църковен хор от местни жени, ръководи неделно училище..Отец Димитър заминава за чужбина, а църквата се обслужва от благоевградски свещеници до 2006 г., когато Неврокопския митрополит Натанаил вътворява в Бараково, свещ. Светослав Кючуков.
През 2005 г. по инициатива на общественици на входа на църквата е поставена паметна плоча, по случай 95 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска македония. Плочата е открита официално от президента на Република България г-н Първанов, инициатора г-н Пендев, видни политици и граждани. След откриване на плочата Президента на Републиката разглежда църквата, запознава се с нейната история, разгръща с интерес богослужебните книги и разговаря със свещеника на църквата о. Светослав.
През 2011 г. в църквата „Успение Богородично” гостуват свещеници на селски енории от Румъния, Италия, Норвегия, Франция и Естония. Повода е проект „Интеркултурни методи за развитие на общността” финансиран от ЕС реализиран от богословските училища в Европа. Миряните от с. Бараково ги посрещат в двора на храма с домашни продукти –вино, сладка от ягоди и малини, домашен мед и остават много впечатлени от училището за възрастни.
През 2014 г. църквата „Успение Богородично” посреща новоизбрания Неврокопски митрополит Серафим. На 24 януари след поклонение пред мощите на св. Йоан Рилски, митрополита е посрещнат тържествено в Бараковската църква. Присъстват множество миряни, членовете на Епархийския съвет на Неврокопска митрополия,протосингела на епархията арх. Лукилиан, представители на всички духовни околии, архиерейски наместници, свещеници, софийски семинаристи от епархията, дошли специално за събитието и деца . Сред тях са кметът на общ. Кочериново Иван Минков и кметицата на Бараково Жулиета Лазова.
Днес 2016 г., храмът е в очакване на своята 100 годишнина, която ще чества през 2020 г. Сградата и двора са добре подъжани, изградена е чешма с икона на Господ Иисус Христос. От 5 години към църквата се провежда неделно училище за деца и възрастни. Певци към храма са момчета завършили семинария. Църковното настоятелство е подело инициатива за възстанояване на старата църква в местността „Църквето” и започва през 2013 г да раздава благословен корбан в деня на св. Теодор Тирон.

Политика

Вижте колко жители в Якоруда, Гърмен, Гоце Делчев… се смятат за турци!

Published

on

Близо половината от жителите на Якоруда се смятат за турци, според данните от преброяването на населението у нас. 49,3% от населението в малката община са се самоопределили към турската етническа общност. След това се нарежда Белица, където 30% от хората се считат
за турци, Гоце Делчев с 24%, Гърмен с 15%, Сатовча с 8,7% и Хаджидимово с 7,7%.

Лицата от ромската етническа група са разпределени във всички общини в областта. Най.голям е делът на ромите в Гърмен с 12,4% и Петрич с 5,6%.

Българската етническа група обхваща 251 097 души. Турската етническа група е втората по численост със 17 027 души. Ромският етнос е третият по численост и наброява 9 739 души. Като македонци са се определили 81 души в областта.

Вероизповеданието е въпросът, на който делът на неотговорилите лица е най-висок, тъй като при анкетирането този въпрос бе по желание. Лицата, определили се към източноправославното християнско вероизповедание, са 196 942 в Пиринско. Мюсюлманско вероизповедание имат 40 667 души или 16% от жителите на областта. От тях мюсюлманско сунитско е вероизповеданието на 39 831 души, а мюсюлманско шиитско на 503-ма жители в Пиринско.

Continue Reading

Крими

Бум на дрогирани шофьори по пътищата в Пиринско

Published

on

В хода на извършена, около 10:05 часа на 24.09.2021 г. на ул. „Даме Груев“ в гр. Петрич, проверка на лек автомобил „Мицубищши“ с 20-годишен водач от гр. Петрич, от полицейски служители на РУ-Петрич е установено, че мъжът шофира след употреба на наркотични вещества. Същият е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Около 10:00 часа на 25.09.2021 г. на ул. „Малешевска“ в гр. Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански е спрян лек автомобил „Алфа Ромео“, управляван от 26-годишен благоевградчанин. С техническо средство е установено, че водачът е шофирал след употреба на упойващи вещества. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Със заповед за задържане до 24 часа е задържан 30-годишен от гр. Петрич, около 21:35 часа на 26.09.2021 г. по ул. „Рокфелер“ в гр. Петрич, същият е управлявал лек автомобил „Тойота Корола“, след като е употребил наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

При извършена, около 12:55 часа на 24.09.2021 г. на бул. „Св. Димитър Солунски“ в гр. Благоевград, проверка на лек автомобил „БМВ“ с 37-годишен водач от гр. Благоевград, от полицейските служители е установено, че водачът на автомобила шофира без свидетелство за управление на МПС.

Continue Reading

Новини

Фото конкурс в Гоцеделчевско за Деня на народните будители

Published

on

Ротари клуб – гр. Гоце Делчев организира фотоконкурс за Деня на народните будители. Поканени да участват във фотолюбителската проява са всички ученици от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча в три възрастови групи. Снимките могат да се изпращат на e-mail до 22 октомври 2021 г. Наградите ще бъдат връчени на 1 ноември – Ден на народните будители, уточняват от Ротари клуба.

.

.

Continue Reading

Новини

Туристическият бранш подкрепя протеста на Националната конфедерация на автобусните превозвачи

Published

on

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България, създаден от най-големите обединения на туризма у нас – Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ), категорично подкрепя националния протест, организиран от Националната конфедерация на автобусните превозвачи, който ще се проведе в цялата страна на 28 септември между 10 и 12 часа.Това съобщава в социалната мрежа, БАЗ.
В София събитието стартира пред храм-паметника „Александър Невски“.
Подкрепяме и се присъединяваме към усилията на колегите да защитят правото си на труд и отправяме апел към своите членове да подкрепят справедливите искания на протеста.
Отново подчертаваме, че здравните мерки, налагани на бизнеса трябва задължително да бъдат придружени от ефективни икономически и социални за запазване на служителите и за оцеляване на фирмите.
Отново подчертаваме, че прилаганите към настоящият момент икономически мерки са неприложими и неефективни!
Наясно сме, че глобалната здравна криза КОВИД 19 нанесе огромни щети върху икономическия живот в световен мащаб. За нас сега е най-важно да бъдат опазени здравето и живота на хората и на нашите служители, но здравните мерки трябва да са ефективни, като не водят до ликвидиране на отделни сектори от бизнеса.
От Националния кризисен щаб за спасение на туризма в България сме категорични, че ще продължим да предприемаме всички позволени от закона действия, за да гарантират правото на работа на компаниите и на своите служители, с една основна цел – да съхраним този важен за икономиката на страната ни структуроопределящ отрасъл!

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ