Connect with us

ВИДЕО

Да спасят от изчезване древна порода овца са амбицирани ученици от Гоце Делчев

Published

on

С поредица от различни инициативи, Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Крачолов Яворов“ в град Гоце Делчев, се включиха в Националната седмица на достъп до добра храна която включва дните от 16-ти до 23-ти октомври.

Вчера, в съботния ден на слънчевата есен, в двора на китна родопска механа, ученици от различни специалности, презентираха своята „открита кухня“. За идеята на атрактивното изложение и целта на инициативата, разказа ученичката Мария Параскова. Да спасят от изчезване древна порода овца, са се заели учениците от гимназията. В училищната ферма те отглеждат и размножават черната каракачанска овца. С какви качества се отличава тази порода и особеностите на печене на агне от каракачанска овца, сподели специално за Топ Преса, ученикът Любомир Станчев. Граждани и гости на механата имаха възможност да дегустират кулинарните изкушения приготвени от продукти на училищната ферма и сготвени в училищната кухня от учениците от специалност „готвач“.

Съботната инициатива на учениците от ПГМСС „Пейо К. Яворов“, приключи с пъстро хоро на зелената поляна под родопското небе.

 

ВИДЕО

Търси се! Изчезна Жоро Лалето!

Published

on

Един от най – атрактивните бездомници на град Гоце Делчев изчезна безследно. Това съобщиха специално за информационна агенция www.toppresa.com, хора които са се грижели за него дълго време. Жоро Лалето беше познат на целия град и региона, беше атрактивен човек, много млади хора го ползваха за забавление и шоу защото той знаеше доста закачливи и пикантни песни и стихотворения. Правеше го за няйко дребен лев но от сърце, да радва хората. Имаше психични проблеми, не беше аграсивен и много добронамерен към обществото.

Последните години Жоро Лалето живял в порутена барака в района на хотел – ресторант “Барото” но от известно време насам изчезнал без да има никаква следа от него. Хора с добри сърца които ежедневно му оставяли храна и топли дрехи, уверяват Топ Преса че са го търсили навсакъде, в това число и в болницата но никой не го е виждал. Потърсена е и за садействие неговата сестра, която заявила че няма представа къде се намира той. “Притеснени сме че последно време, той нямаше хубав вид. Беше доста пожълтял и отпаднал, отслабнал искахме да го закараме на лекар но нямаше платени осигуровки, а и той не искаше да чуе.”, споделя пред Топ Преса човек който с години му е помагал.

“Обръщаме се към медия с надеждата някой ако го е видял случайно да се свърже с вас и да ни подаде сигнал. Молим се да не се е случило най – лошото.” споделят още хората които ни известниха за проблема. Публикуваме единственият клип с който разполагаме за Жоро Лалето, Молим наистина някой ако го разпознае да се обади на редакционните ни телефони или да ни пише на имейла или в социалните мрежи. Молими  полицията да се самосезира!

Continue Reading

ВИДЕО

Той го направи! Живият класик Асен Стругов от Гърмен описа истината за Гоце Делчев!

Published

on

Героичният епос ИЛИНДЕН И ЛЕГЕНДАТА ГОЦЕ, своеобразният свидетел на времето, вади на светло истината за живота и делото на революционера Гоце Делчев. Автор на блестящият летерурен труд е живата легенда на съвременната проза и поезия от региона – творецът Асен Стругов.

С всяка дума гравирана на хартията в тази книга, у читателят ще се роди все същата емоция, която раджа родолюбието, гордостта от род и родина, вярата в бъдещето, мечтата за чиста и свята република… Благодарността у човека ,към тези които дадоха и живот и бъднини, днес да бъдем свободни и назависими.

Класикът Асен Стругов е с корени от Струга но е роден в село Гърмен, Гоцеделчевско. Започва да пише още през ученическите си години. През 1950 година става един от първите членове на литературен клуб “Людмил Стоянов” в град Гоце Делчев.

Асен Стругов е автор на книгите с лирика и проза “Завръщане от ада”, “Богородична моя любов”, “Сказание за Илинден”, “Завръщане при корена”, “Мълчанката”, “Елегии за страха”, “Щураво племе”, “Разкази за истината”, “Българска Голгота”.
Той е работил като учител, заместник-кмет, журналист във в.”Пиринско дело” и др. От младеж пише, член е на гоцеделчевския литературен клуб. Има участия в различни национални конкурси, както и награди от тях.
Творбите му са остро социални, политически ангажирани, винаги на “ръба на острието”, както самият той казва. Интересува се от проблемите на обществото и не крие своите възгледи и пристрастия. И най-вече – обичта към родната страна и хората, за чиито болки пише.

Според първоначалните впечатлениия от читатели, в Героичният епос ИЛИНДЕН И ЛЕГЕНДАТА ГОЦЕ, Стругов е показал нова вълна в  авторския си натюрел- чрез силата и емоцията на поезията да извади на светло дълбока истина,  пазени тайни, назависимо от последствията които биха родили те. В този смисъл подходът на автора е гениален.  

Припомняме че през 2013 година, Топ Преса обяви Асен Стругов за един от вечните местни будители :

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al