Джовани Фалконе разби омертата на Коза Ностра

Фалконе

“От всичко това, което ви разказах до сега – или ще ни сметнат за луди, или ще ни убият. Мафията ще ви отвори една сметка и тя ще бъде закрита само с вашата смърт.” 

106460-Falkone-01

Това казал първият разкаял се високопоставен мафиот от Коза Ностра Томазо Бушета на съдията Джовани Фалконе, след като му разкрил цялата структура и йерархия на Коза Ностра. Само няколко месеца след този разговор в Сицилия последвали  арестите на 474 мафиота от горните етажи на “семействата”. 370 от тях специалния съд на Италия осъди на дълги години затвор.

106462-Falkone-04-Borselino-1

Джовани Фалконе е първият магистрат, който се осмели да наруши “мирното съвместно съществуване” между Коза Ностра, превърнала Сицилия в “държава в държавата”. Организация, подчинила хората на своите неписани закони, в които доминиращите правила са страх, рекет и убийства. Структура, която властваше в съучастническото примирение на изпълнителна и съдебна власт. Съдията-следовател Джовани Фалконе успя да атакува неразбиваемата организация чрез нестандартна тактика и хитрост, използвайки и банкова информация. Днес това е невъзможно, защото мафията не ползва услугите на традиционната банкова мрежа. Вече не дават резултат и телефонните подслушвания, много рядко може да се улови разговор между мафиоти. Днес участниците в смъртоносни операции се използват еднократно, след което биват ликвидирани и така остава единствената възможност – сътрудничеството между правосъдието и някои членове на мафията.

106464-Falkone-06-Atentata-1

В края на 80-те години в Италия по инициатива на Джовани Фалконе и колегата му Паоло Борселино бяха въведени корекции в правораздавателните закони на Италия. Програмата на защитения свидетел даде възможност на арестувани мафиоти да сътрудничат на съдебните органи срещу по-леко наказание, дори осигуряване защита в друга държава, както и промяна на самоличността. Фалконе скоро разучи в детайли вътрешните конфликти между семействата в Коза Ностра и умело довеждаше заловените гангстери до самопризнания и сътрудничество. Скоро последва “процесът на века” и осъждането на 360 гангстера от високите етажи на дълги години затвор.

Точно това тогавашния “тато ди капи” Тото Рийна-Звярът, не можа да прости на магистрата и последва зловещият бомбен атентат на автомагистралата А-29, която свързва Международното летище с град Палермо. Където своята голгота намериха съдията-следовател Джовани Фалконе и неговата любима млада съпруга, прокурор Франческа  Морвильо.

 

АТЕНТАТЪТ

На 23 май 1992 година, събота следобед, Фалконе и съпругата му Франческа кацат на Международното летище в Палермо след напрегната работна седмица в Рим. Посрещат ги тримата му телоохранители-полицаи Роко Дичило, Антонио Мончинаро и Вито Скифани.

Пъкленият план е вече задействан и във водосточен тунел под магистралата за града е поставен половин тон тротилов еквивалент.Преминавайки край едно от предградията на Палермо бронираният  “Fiat Croma” и другата кола с охраната са буквално изхвърлени във въздуха. Откъснати са двете платна на автомагистралата А-29 на разстояние повече от 100 метра – като след бомбардировка. Телата на Фалконе, Франческа и охранителите са разкъсани до неузнаваемост от бомбения взрив. Дистанционното устройство е задействал Джовани Бруска-Свинята, кръщелник на Тото Рийна.

Само 54 дни след атентата срещу Фалконе мафията взриви по идентичен начин и съдия-следователят Паоло Борселино – най-добрият му приятел, колега и съмишленик. След смъртта на двамата смели магистрати държавата Италия най-после обяви война на Коза Ностра и след година в затвора бяха тикнати не само организаторите и изпълнителите на атентатите. Поръчителят Тото Рийна-Звярът излежава 15 доживотни присъди в строго охранявания затвор Опера край Милано. Излязоха наяве и осъдени политици като Джулио Андреоти и Салво Лима, уличени във връзки с Коза Ностра. Уличени и осъдени на затвор бяха и висши офицери от специалните служби, както и висщи италиански магистрати.

 

РИТУАЛИТЕ НА КОЗА НОСТРА 

Корените на Коза Ностра датират още от 12-и век, още оттогава организацията разполага със свои кодове и ритуали. Те се спазват дори и при изпълнението на смъртните присъди на тези, които са престъпили правилата. Сицилианците знаят точно какво символизират смокинята или камъкът, поставени в устата на трупа. Жертвата не е била дискретна, нарушила е закона на мълчанието – омерта. Ако е сложено врабче в устата на убития, това означава, че той е извършил предателство, „изпял е“ поверителна информация пред полицията и магистратурата. Шепа банкноти, разпръснати върху тялото на жертвата, показват, че лицето е предало организацията за пари. Коза ностра строго осъжда разпуснатите нрави. Ако един mafioso отнеме жената на друг или има любовница, рискува да бъде кастриран. Той може да бъде подложен на мъчения и завързан по такъв начин, че сам да се удуши – обикновено жертвата се омотава с въжета, които са оплетени около врата й, а след това затварят нещастника в багажника на лек автомобил и опитвайки се да се освободи, завързаният сам се довършва.

Стриктен обред съпътства церемонията за приемането на нов член на мафията. Придружен от три почетни лица, изпълняващи ролята на кръстници, встъпващият в редовете на организацията трябва да убоде пръста си. С кръвта си той обагря репродукция на религиозна сцена или икона и я запалва. Като държи запалената хартия в ръцете си, той изрича следните думи: „Нека моята плът изгори като тази картина, ако не спазя дадената клетва.“ Но истинското му влизане в Коза Ностра ще стане в деня, в който той ще извърши своето първо убийство за организацията.

 

БИОГРАФИЯ

Джовани Артуро Фалконе е роден на 18 май 1939 година в град Палермо в семейството на директор на химическа лаборатория. След гимназия и кратко обучение във военно-морската академия в Ливорно той записва право. От 1970 година младият магистрат започва да води наказателни дела, свързани с организираната престъпност, а от 1980 година вече е символът на бореца срещу мафията в Сицилия. Той постига “пробива” в Коза Ностра като убеждава няколко високопоставени гангстери да нарушат омертата/кодекса на честта им/.

 

НАГРАДА “ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ”

През 2009 година Областният съвет по наркотични вещества в Благоевград учреди национална награда “Джовани Фалконе”. Всяка година тя се присъжда на съдии, прокурори, и следователи, които успешно се борят с употребата и разпространението на наркотици. 

Днес в 10:00 часа кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланикът на Република Италия – Н.Пр. Марко Контичели ще наградят отличените в конкурса в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене