Андон Тодоров и Общинският съвет спряха бетонирането на парк „Бачиново”

Току-що Върховният административен съд потвърди действията на общинските съветници, които наскоро наложиха мораториум да се строи върху зелени площи и така на практика попречиха на „Универсал строй консулт” да вдигне къщички край областния център. Преди минути стана ясно определението на ВАС, с което се отхвърля жалбата на строителния предприемач Георги ганджов срещу въпросното решение на местния парламенгт.

Жалбата на дружеството бе оставена без разглеждане, а делото бе прекратено. Жалбоподателят изтъква доводи за неправилност на обжалваното определение. Ответникът – ОбС-Благоевград, застъпи становището по време на делото за неоснователност на частната жалба и настоя обжалваното определение да бъде оставено в сила.

ВАС намира частната жалба за неоснователна по същество, като изтъква и своите съображения.

Общинският съвет възложи на кмета на общината преди време да изготви проект за изменение на Общия устройствен план, който се внася за разрешаване от местния парламент. Да създаде зона „за спорт и атракции”, както и да изготви списък на всички спорни имоти, които към момента се ползват като зелени площи, паркове, алеи, паркинги и прочие, но по ОУП са предназначени за строителство, за което към момента няма одобрени ПУП-ове. Кметът трябва да изготви списък за имотите в селата, които да бъдат обхванати от промените в ОУП. Освен това е разпоредено да бъде възложен мораториум върху процедурите за промяна на предназначението на спорни имоти, ползващи се като зелени, площи, палкове и алеи и да не бъдат внасяни предложения за изменение на ОУП.

Такова решение не подлежи на обжалване, смятат магистратите. Общинският съвет е упражнил правомощията си съгласно ЗУТ и тази категория актове е изключена от контрол. Заради тези изводи съдът приема, че жалбата на дружеството, което иска да строи в парк „Бачиново”, е недопустима. В крайна сметка ВАС остави в сила определението на Административен съд по случая.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене