Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Емил Радев са тримата най-влиятелни български евродепутати

Най-влиятелните български евродепутати са Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Това сочат данните от престижна класация на неправителствената оргавизация VoteWatch. Тя измерва влиянието на европейските депутати както по страни-членки, така и по различни теми, по които се дебатира в Европейския парламент. Рейтингът е база данни, които обхващат период от една година до август 2020 г.

Андрей Новаков е описан като един от най-младите евродепутати и координатор на Комитета за регионално развитие за ЕНП. Той също е член на бюджетния комитет и делегацията за Албания. Новаков е известен с усилията си за стимулиране на младежкото предприемачество, увеличаване на финансирането по „Хоризонт 2020“ и с работата си за Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, подкрепящ онези, които са загубили работата си.

За колегата му Андрей Ковачев е посочено, че е един от заместник-председателите на групата на ЕНП, както и ръководител на националната си партия ГЕРБ в Европейския парламент. „По време на предишния мандат той беше квестор на ЕП и заместник-председател на комисията по външни работи. Ковачев е отговарял за отношенията на ЕС с международни организации”, посочват съставителите на класацията.

Емил Радев е представен като заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Освен това е член на комисията по петициите. По време на предишния мандат Радев беше член на комисията по правни въпроси, припомнят авторите на проучването.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене