10 масови лекарства, които са много опасни СПИСЪК

Някои медикаменти могат да навредят сериозно на здравето

Много лекарства могат да бъдат изключително опасни, ако не ги вземете според инструкциите и без консултация с лекар.

 

Изненадващо , дори лекарства с кристално чиста репутация попадат в тази група.

Някои медикаменти, които са станали ежедневни за определени групи хора, могат да причинят най-неприятните странични ефекти, други могат дори да убият.

Внимателното проучване на списъка с противопоказания и странични ефекти може да изглежда скучно, но последиците от „безопасните” лекарства могат да бъдат такива, че скуката да изглежда като предпочитан избор.

Антибиотиците са спасили невъобразим брой животи и отдавна заслужено се смятат за панацея. Приемът им при всяка настинка обаче може да бъде изключително опасен – те развиват антибиотична резистентност и уязвимост към мутирали микроорганизми.

Статините са лекарства, които понижават нивата на холестерола в кръвта, рекламирани като напълно безопасни. И все пак, изкуственият контрол на холестерола не е от полза за всички. Страничните ефекти на някои от статините включват диабет, чернодробна недостатъчност, мозъчно увреждане и дори смърт.

Антидепресантите съдържат серотонин, основният невротрансмитер, отговорен за доброто настроение на човека. Но дългосрочната употреба на антидепресанти може да причини състояние, наречено акатизия, нервно разстройство, което изисква постоянно движение. Пренебрегната форма на акатизия често води до самоубийство.

Антикоагулантите, най-общо казано – разредители на кръвта, отслабват активността на кръвосъсирващата система и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Проблемът е, че дори малка драскотина може да причини обилно кървене, което може да бъде фатално, ако се дозира неправилно.

Парацетамолът, известен също като ацетаминофен, е един от най-популярните болкоуспокояващи и антипиретици. В същото време малко хора знаят за опасността от предозирането му, водещо до необратимо увреждане на черния дроб и смърт.

Кортизонът е много ефективен в борбата с хроничната надбъбречна недостатъчност и помага за възстановяване от спортни травми, но при продължителна употреба може да доведе до значителна вреда. Страничните ефекти включват диабет, разкъсване на сухожилията, катаракта и остеопороза.

Химиотерапевтичните лекарства са предназначени за борба с рака и по същество са отрова, която убива както болните, така и здравите клетки в тялото. Изненадващо е, че много хора не осъзнават опасностите си, възприемайки ги като конвенционални наркотици. Злоупотребата с химиотерапевтични лекарства води до бърза и болезнена смърт.

Бета-блокерите се използват за понижаване на кръвното налягане при лечение на сърдечни аритмии и хипертония. Но ако сгрешите с дозата, кръвното ще падне твърде много и ще развиете хипотония. Страничните ефекти включват също импотентност.

Аспиринът е евтин, ефективен и следователно изключително популярен. Много хора го приемат без колебание, за да свалят треска или да облекчат главоболието. Излишно е да казвам, че предозирането с аспирин е невероятно опасно? Води до вътрешно кървене и парализа на дихателните пътища.

Целекоксиб се използва като противовъзпалително и аналгетично средство при артрит и други възпаления на ставите и като експериментално лекарство против рак. Но високите дози от него водят до стрес върху сърцето и висок риск от инфаркт.

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене