Задържаха под стража собственика  на пресевна в Петрич Атанас Костадинов, акцията водена лично от еко – министъра Емил Димитров

Петричката прокуратура обвини един от добивалите незаконно баластра от река Струма.

Операцията, водена от екологичния министър Емил Димитров, бе извършена вчера в петричкото село Дрангово и край Ръждак.

Срещу Атанас Костадинов, популярен като Заека, се води наказателно дело по член 240 от НК – извършване на добив на подземни богатства без предоставена концесия.

Припомняме, вчера на място бяха установени багери и камиони с над 3000 кубика пясък, изгребан от коритото на река Струма.

Двама от помагачите на собственика на пресевната са успели да избягат преди проверката. Заека е в ареста за 72 часа.

На място от ппроверяващите са  установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество – 2-3 хиляди кубика депониран материал.

Установено е още незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата. Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство.

Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие. Неофициално се коментира, че пресевната инсталация е на името на криминално проявен петричанин. В Дрангово работи и фирмата на дъщерята на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Багерите на дружеството „Бултур“ бяха установени преди дни в района. Наложена е санкция, която фирмата ще обжалва в съда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене