Росен Георгиев: Когато и да са следващите избори, Румен Томов и кукловодите му, няма да ги спечелят!

Томов или по-скоро съветниците му недооцениха ситуацията и поеха по утъпкания, но отречен от благоевградчани път на предшественика му. Напълно аматьорски се вкараха в поредица от скандали, пропуски, грешни назначения, грешни решения…Г-н Георгиев, ще си говорим за политика, но първо да кажем за „The Brava Balkan Fest”…. В началото когато организирахте първия фест, вярвахте ли,  че ще стигнете до тук, че ще жънете такъв невероятен успех?

– Честно казано, дори не сме си и мечтали! Фестивалът беше продължение на нашата амбиция да развием  Дъбрава, не само като инфраструктура, но и като туристическа дестинация. След успешно проведеното шесто издание, мога да кажа, че успяхме. Марката The Brava е разпознаваема в цяла България, а вече и извън страната. Имаме много последователи и това ни дава увереност да продължим. Най-важното, което  направихме  е да създадем и наложим местна  марка. Това е и основният ми упрек към предходните управляващи града, както и към настоящите. Без разпознаваема марка Благоевград никога няма да стане истинска фестивална и туристическа дестинация. Плащането на „франчайз“ на чужди фестивали води до липса на облик и лъжливо доволство от уж свършена работа, гражданите видяха, че всичко е било фалш. Най-важното  мерило за успех е устойчивостта, The Brava Balkan Fest е единственият музикален фестивал в новата история на града, който има шест поредни издания!

Вие бяхте кандидат за кмет на Благоевград. Обявихте, че не одобрявате управлението на Камбитов… След това подкрепихте Румен Томов…. Кога разбрахте, че той не е човекът които заслужава тази подкрепа

– Румен Томов беше кандидатът, който успя да стигне до балотаж с Камбитов. Предмет на друг разговор е  как се случи това!  Напълно логично е, след като сме се обявили явно против управлението на Камбитов, да подкрепим кандидатът, който има шанс да го детронира. Румен Томов никога нямаше да спечели изборите, ако всички ние не се бяхме обединили в негова подкрепа. Но! Трябва да се знае, че тази подкрепа не беше самоцелна и продиктувана единствено от отрицанието, Томов пое ангажимент към всички, да включи в програмата си за управление на града най-силните и иновативни предложения.Това беше гаранция за стабилно управление в името на гражданите. Обещанието беше направено публично, чрез публикация в местен ежедневник. Няма нужда да Ви казвам, че не се случи! Томов или по-скоро съветниците му недооцениха ситуацията и поеха по утъпкания, но отречен от благоевградчани път на предшественика му. Напълно аматьорски се вкараха в поредица от скандали, пропуски, грешни назначения, грешни решения…Всичко това на гърба на града, който продължава да заема незавидно място сред последните областни градове в България.

Кога разбрах, че не става ли? Почти веднага! Още след първите ни разговори, той изобщо не беше наясно за какво става въпрос! Тук рухна и мита за ерудирания софийски гуру, който го посочи за кандидат! Ако беше такъв, нямаше да подхвърли такъв кандидат на благоевградчани. Трудно изтърпях 100-те дни толеранс, за да оттегля подкрепата си от Томов. Той не я заслужава!

Често  критикувате Томов и пак тръгнаха слухове, че сте човек на Камбитов…

– Аз мислех, че не е толкова често, но щом казвате Вие…

Критикувам начина на управление, грешните решения, пропуските, старая се критиката да не бъде самоцелна, а винаги да е придружена с решения. Много е тънка границата между градивна критика и критикарщина! Пример за това беше отвореното ми  писмо във връзка с коронавируса и мудните действия на общината.  Томов не успя да се справи, той и съветниците му се провалиха с гръм и трясък. Не изпитвам задоволство, защото Благоевград не заслужава подобна съдба. Ако трябва да споменавам всички грешки ще заема няколко страници, а и гражданите виждат не по-лошо от мен ситуацията.

Дали съм човек на Камбитов? Мога да коментирам този въпрос много пространно, но ще отговоря на него с въпрос.

Преди регистрацията за местни избори 2019г., Камбитов отиде в Парламента на среща с Валери Симеонов, председател на ПП НФСБ, партията, която ме номинира за кмет на Община Благоевград, за да се опита да оттегли кандидатурата ми?! Беше му показана вратата!

 Негов човек ли съм?

Какво липсва  в управлението на Благоевград?

– Най-отчетливо личи липсата на визия за града! Управлението буксува, защото управляващите не знаят къде трябва да стигнат! Лутат се! Опитите с ПР похвати да замаскират липсата на посока са още по-неуспешни. Ако преди се е получавало, то е имало причина за това, този комфорт няма да се повтори и съветниците на Томов би трябвало да са наясно. Неумелото общуване с различните политически субекти е друг фактор, който предопределя неуспех в провеждането на местна политика. Благоевград има нужда от обединение в името на кауза, а не от популистко-клиентелистки модел а-ла Камбитов. В сегашната фрагментирана обстановка оцеляването на самотен политически субект е невъзможно. Гражданите ще трябва да се обърнат към консервативните ценности, към силните личности и авторитетите, които са калени в битка. Не програма, а човек ще трябва, за да измъкне града от това положение!

Томов се хвали, че за него са гласували над 18 хиляди души. Според вас какви са шансовете му сега след като всички които го подкрепиха вече съжаляват за тази си постъпка?

– Аз не съжалявам за подкрепата в онзи съдбоносен момент! На наглостта и надменността в управлението трябваше да бъде сложен край! Ние свършихме своята работа! Със сигурност това обединение ще остане в историята на Благоевград със знак плюс. Към този момент никой не е очаквал нещата да вземат пълен обрат и нищо от поетите програмни обещания да не бъде изпълнено. Не съм сигурен обаче, че всички съжаляват! Изключително важни ресори бяха поети от напълно неподготвени за това хора. Заместник-кметът с ресор култура и хуманитарни дейности е поето и изпълнено обещание, създаването на напълно куха длъжност на заместник-кмет с ресор обществен ред, сигурност и спорт, също. Те и доста други са доволни на гърба на гражданите!

Когато и да са следващите избори, Румен Томов и кукловодите му, няма да ги спечелят!

Ще се кандидатирате ли за кмет на предстоящите избори?

– Не се страхувам от избори! Ако Благоевград има нужда от мен ще го направя! Окончателното решение ще взема, когато бъдат официално насрочени, преди това не е сериозно…

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене