Connect with us

Политика

Ветото на Радев не мина, ще гласуваме с машини и с хартия

Published

on

Социалисти молили Караянчева да гласуват с бюлетина

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс. То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата, който продължи близо три часа, отново се чуха старите аргументи на управляващи от опозиция.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата. Според него управляващите целят да постигнат служебна победа на изборите с последните поправки в Изборния кодекс.
От БСП застанаха зад мотивите на държавния глава. “Законодателството ни през последните години наподобява сапунена опера – повтарящ се сюжет, драма и очаквана развръзка”, скочи червеният Крум Зарков.

Според него в момента човечеството преживява поредна индустриална революция, а България катастрофира при въвеждането на една доста семпла машина, като причината е само една и тя е, че мнозинството не иска машини за гласуване.

“Същността на политиката на мнозинството е да саботирате този способ за гласуване, защото с него се ограничава манипулирането на вота и се свежда до нула броят на недействителните бюлетини”, настоя Зарков.

Според съпартиеца му Кристиан Вигенин една от целите на машините е да се намали до минимум ролята на човешкия фактор, за да няма манипулации. С възможността да се гласува и с машини и с хартиени бюлетини, не само че фалшификации се улеснявали, ами се създавали и допълнителни проблеми.

“Целта ви е да има едни избори с много сгрешени протоколи и ако искате да сте честни с избирателите направете така, че изборите да са прозрачни”, призова той мнозинството.

Иван Иванов от БСП настоя, че машините свеждат до нула недействителните бюлетини, а ефектът от това е по-висока избирателна активност. “Недопустима е непредвидимостта на изборния процес, не може след поредица от експерименти, сега да се чудите как да го премахнете. Хората искат оставка и честни избори, но вие не го чувате това нещо, нито подавате оставка, нито искате честни избори. Скритият ви аргумент е власт на всяка цена”, обърна се той към мнозинството.

Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че българските граждани не са само протестиращите, а тези, които са на работа по време на демонстрациите.

“Не само тези на жълтите павета, те са селяните, които прибират житото, лекарите, инженерите, това не са ли българските граждани или само тези на паветата. И това машинно гласуване го има само в Индия и Венецуела, какво толкова се напъвате с това машинно гласуване”, настоя той.

Шефката на НС и лидер на местната организация на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева настоя, че оставането на бюлетините на хартия е по желание на избирателите.

“В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват и много избиратели на БСП, които казват: „ Вразумете ги тези нашите, не допускайте да има само машинно, защото това нас ни притеснява, това е поредната мантра, която повтарят за манипулация на изборите, търсят оправдание, защото ще изгубят изборите”, посочи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като “Борисов” 4.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обвини левицата, че непрекъснато твърди, че изборите ще бъдат фалшифицирани от страна на управляващите и заради това избирателите не отивали до урните.

“Доверието е много важно в една демокрация, а доверието в изборния процес е фундаментът на представителната демокрация. В демокрацията се губят избори и заради това тя е добра, в диктатурата не се губят избори”, отбеляза той.

Според него машинното гласуване може да се хакне дори да не е свързано с интернет, така че не гарантира честен вот.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Политика

С таен вот съветниците в Банско отстраниха от поста ОбС шефа Д. Русков, в стола му временно сяда К. Дурчов

Published

on

С 11 гласа “за” и 4 “против” местният парламент в Банско прекрати правомощията на председателя на ОбС Димитър Русков. Решението за освобождаването му от поста бе взето с таен вот.

Временно в стола му сяда бившият зам. областен управител Костадин Дурчов, който е общински съветник от БСП.

Предложението за предсрочното отстраняване от поста на Димитър Русков бе внесено от група общински съветници, а в мотивите е посочено системно нарушаване и  неизпълнение на задълженията му.

Continue Reading

Политика

Срам! И “БСП-Благоевград” има куражът да говори!

Published

on

Топ Преса изразява своите приветствия и уважение, към решението на БСП – Благоевград да “пусне напред” за опозиция на кметът Илко Стоянов единственото неопетнено лице от политическата катастрофа наречена “управлението на екипа Томов” – доктор Владимир Пандев. Това е единственият политик от столетницата в града, който има очи да се покаже и дори да каже нещо. Всичко останало е омацано до ушите, благодарение на алчността и посредсвеността на полукмета Томов. Пандев не поиска постове, назначения на родата, финансови бонуси, ДМС- та обществени поръчки…

Има право да критикува, макар и без основание… Защото да критикуваш кадровата политика на кмета Стоянов, а две години да си мълчал за чисто партийните назначения на полукмета Томов е меко казано проява на политическа павианщина. Хора без ценз и опит се назначаваха на корем щом са наши, на Паскалев, Добрев, на Гошо Юруков… Да си подкрепял полукмет, който освен колосални ДМС-та на своите хора е плащал луди пари на 13 юриста и въпреки това загуби всички дела заведени срещу общината трябва да си несъстоятелен политик извън реалността.

Не докторе, нямаш право да критикуваш екип, който беше приет с мнозинство и изграден от ескперти а не на “паскалевия” принцип. Да ревеш за дирекция “Сигурност” в която по ваше време имаше човек с видими психически отклонения – това беше върха. Посмяхме се добре, докторе! Но на благоевградчани едва ли е смешно… Хората са Ви бесни на БСП – Благоевград, на Томов, Милев и компания и това си пролича на изборите. Не ги вбесявай и ти Докторе! Все още имаш шанса да останеш чист…

Continue Reading

Политика

Първа сесия на ОБС и новия кметски екип! След дебати, съветниците приеха новата структурата на администрацията, БСП съветникът д-р Вл. Пандев направи безуспешен опит да търси кусури, но получи компетентен отпор

Published

on

Кирил Илиев от ГЕРБ се изказа  по отношение на обществения посредник, търсейки го в структурата на кмета, но се оказа, че по закон омбудсманът не се включва в кметската администрация  

Общински съвет -Благоевград прие новата структура на общинска администрация, предложена от новия кмет Илко Стоянов. Това се случи на първата сесия с участието на кметския екип, която  се провежда днес в Благоевград. Сесията е важна тъй като се разгледа  подробно предложението  на кмета Илко Стоянов за нова структура, която предизвика дебати, започнали от БСП съветника Владимир Пандев.

Пандев направи  опит да защити закриването на звено “Сигурност”, твърдейки, че с работата си по времето на Томов това звено има образувани  6 000 преписки по проблеми на граждани, но бе попарен от кмета Стоянов, който заяви, че  6 хиляди преписки не значи решени 6 000 проблема, означава просто 6 000 приети и обработени документи и даде пример с неработещата поливна система покрай алеята за Бачиново и разхождащите се свободно коне по кварталите  в града.

Кметът отговори на упреците на Пандев, че в новата структура щатът  е увеличен, и че се закрива едно звено, за да се направи ново “Инспекторат “, като заяви, че целта на новата структура е да бъде  създадена работеща администрация, такава каквато не е била по време на предишното управление.  Той убедително мотивира закриването на звеното и отговори на всичките съмнения на Пандев за реваншизъм при съкращаване на хора и звена, наподдвайки се  на отправените от съветника провокации.

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев постави въпроса, защо в новата структура не е  оставен щат за обществения посредник, но адвокат Илко Стоянов го убеди, че по закон омбудсманът не се включва в структурата на общинска администрация, той се избира от общински съвет. ” Казал съм ,че кметската администрция няма да се бърка в работата на общински съвет, вие трябва да  изберете обществения посредник,  законът не позволява той да е част от структурата на администрацията “, каза кметът .

Иван Ризов от ВМРО също взе думата и бе категоричен, че ще подкрепи предложената структура като кредит на доверие към новия екип. Така след около 15 минутно дебатиране , структурата бе приета.

Прието бе и предложението на кмета за създаване на “Инспекторат ” към отдела по екология. Направи впечатление, че новият кмет даде сериозна заявка за въвеждане на добър тон по време на сесиите, като отговори компетентно и подготвено на отправените въпроси.

Стоянов отрече познатия модел “кметският екип знае и може всичко”, и бе категоличен, че в работата екипът му ще се опира на Общински съвет при вземане на всички важни решения, разчитайки на диалог и градивни дебати. Сесията продължава

 

Continue Reading

Политика

Общински съвет одобри новата структура на общинска администрация, предложена от кмета Илко Стоянов

Published

on

С 32-а гласа „За”, 1 „Против” и 2 „Въздържал се” – Общински съвет Благоевград прие новата структура на Общинска администрация, която бе предложена от кмета Илко Стоянов.

Това стана по време на днешното заседание на местните парламентаристи.

В хода на дебатите възникнаха няколко спорни точки, около новата общинска структура. Тя бяха свързани със закриването на звено „Обществен ред и сигурност”, както и с отпадането от структурата на общинска администрация на длъжността омбудсман.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ