Connect with us

Политика

Ветото на Радев не мина, ще гласуваме с машини и с хартия

Published

on

Социалисти молили Караянчева да гласуват с бюлетина

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс. То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата, който продължи близо три часа, отново се чуха старите аргументи на управляващи от опозиция.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата. Според него управляващите целят да постигнат служебна победа на изборите с последните поправки в Изборния кодекс.
От БСП застанаха зад мотивите на държавния глава. “Законодателството ни през последните години наподобява сапунена опера – повтарящ се сюжет, драма и очаквана развръзка”, скочи червеният Крум Зарков.

Според него в момента човечеството преживява поредна индустриална революция, а България катастрофира при въвеждането на една доста семпла машина, като причината е само една и тя е, че мнозинството не иска машини за гласуване.

“Същността на политиката на мнозинството е да саботирате този способ за гласуване, защото с него се ограничава манипулирането на вота и се свежда до нула броят на недействителните бюлетини”, настоя Зарков.

Според съпартиеца му Кристиан Вигенин една от целите на машините е да се намали до минимум ролята на човешкия фактор, за да няма манипулации. С възможността да се гласува и с машини и с хартиени бюлетини, не само че фалшификации се улеснявали, ами се създавали и допълнителни проблеми.

“Целта ви е да има едни избори с много сгрешени протоколи и ако искате да сте честни с избирателите направете така, че изборите да са прозрачни”, призова той мнозинството.

Иван Иванов от БСП настоя, че машините свеждат до нула недействителните бюлетини, а ефектът от това е по-висока избирателна активност. “Недопустима е непредвидимостта на изборния процес, не може след поредица от експерименти, сега да се чудите как да го премахнете. Хората искат оставка и честни избори, но вие не го чувате това нещо, нито подавате оставка, нито искате честни избори. Скритият ви аргумент е власт на всяка цена”, обърна се той към мнозинството.

Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че българските граждани не са само протестиращите, а тези, които са на работа по време на демонстрациите.

“Не само тези на жълтите павета, те са селяните, които прибират житото, лекарите, инженерите, това не са ли българските граждани или само тези на паветата. И това машинно гласуване го има само в Индия и Венецуела, какво толкова се напъвате с това машинно гласуване”, настоя той.

Шефката на НС и лидер на местната организация на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева настоя, че оставането на бюлетините на хартия е по желание на избирателите.

“В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват и много избиратели на БСП, които казват: „ Вразумете ги тези нашите, не допускайте да има само машинно, защото това нас ни притеснява, това е поредната мантра, която повтарят за манипулация на изборите, търсят оправдание, защото ще изгубят изборите”, посочи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като “Борисов” 4.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обвини левицата, че непрекъснато твърди, че изборите ще бъдат фалшифицирани от страна на управляващите и заради това избирателите не отивали до урните.

“Доверието е много важно в една демокрация, а доверието в изборния процес е фундаментът на представителната демокрация. В демокрацията се губят избори и заради това тя е добра, в диктатурата не се губят избори”, отбеляза той.

Според него машинното гласуване може да се хакне дори да не е свързано с интернет, така че не гарантира честен вот.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ГЕРБ

Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на еврофондовете с бюджет от 330 млрд. евро

Published

on

Андрей Новаков представлява Европарламента в трудните преговори, продължили две години

След едни от най-дългите преговори Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на седемгодишния бюджет за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС, възлизащ на 330 млрд. евро. Ключова роля в договарянето има българският евродепутат от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Новаков, който е вносител и съавтор на регламента и защитаваше позицията на Европарламента в преговорите, продължили 2 години по времето на четири председателства на Съвета на ЕС.

„С постигането на договорка между двете страни на практика доведохме до край подготовката за следващия програмен период по отношение на правилата и изискванията за инвестициите на ЕС във всяка държава. Страните могат да си отдъхнат, защото досега разработваха оперативните си програми без ясни правила как ще се управляват еврофондовете до 2027 г. Сега остава единствено лидерите на държавите-членки да намерят решение за финансовата рамка на ЕС за следващите седем години“, коментира Андрей Новаков. По думите му в днешната ситуация, когато Европа е изправена пред глобално предизвикателство на пандемията, е немислимо основният инструмент за подкрепа на държавите да бъде жертва на моментни конфликти в Съвета.

В следващия програмен период се очаква България да разполага с 11,44 млрд. евро европейско и национално финансиране по своите програми и то без да се калкулират средствата за земеделие и развитие на селските региони. България ще има 9 програми в периода 2021 – 2027 г., като ще има нова програма „Образование“, отделно от програмата за наука. Двете заедно се очаква да получат близо 2 млрд. евро. Програмата „Развитие на регионите“ ще разполага общо с над 1,8 млрд. евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 млрд. евро, околна среда – над 1,8 млрд. евро, транспортна свързаност – почти 1,9 млрд. евро,  развитие на човешките ресурси – над 1,9 млрд. евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и рибарство – 106 млн. евро.

Предвижда се отделно да функционират 12 програми за трансгранично и междурегионално сътрудничество. Пет са трансграничните програми със съседните на България държави, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, вкл. с регион Средиземно море.

Европейското съфинансиране за най-бедните региони ще е 85%, макар първоначалното предложение на Европейската комисия да бе едва 70%. Югозападният регион ще разполага със 70%, а не с предложените от Комисията 60%. По-високите нива облекчават централния и общинските бюджети в контекста на икономическите щети от коронавируса и спестяват средства, които могат да бъдат насочени другаде.

За първи път в историята на членството си в ЕС България ще получи допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони, за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

 – –

Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Освен че работи по  Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, понастоящем той е също докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID, влизащ в сила от 1.01.2021 г. Новаков представлява Европейския парламент в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г. Той е координатор в Комисията по регионално развитие на Европарламента и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

 

Continue Reading

Новини

Депутатът д-р Александър Александров: 96 000 лв. са преведени на Белодробната болница в Перник от НЗОК

Published

on

96 000 лв са преведени на Белодробната болница в Перник от Националната здравноосигурителна каса. Тези средства ще бъдат използвани за закупуването на лекарства с доказано добър ефект при лечението на COVID -19, съобщи народният представител д-р Александър Александров. Допълнителното финансиране е за изработени, но неразплатени надлимитни дейности през 2015 и 2016 г. Д-р Александров, който е бивш управител на лечебното заведение, напомни, че Народното събрание актуализира бюджета на касата през октомври. Приетите промени направиха възможно изплащането на надлимитни дейности за минал период. Белодробната болница, която е първото лечебно заведение в Перник, приемащо болни с коронавирус, ще получи и още един транш, като крайната сума възлиза на почти 150 000 лв. Тези средства могат да се инвестират в битката с коварното заболяване, коментира д-р Александров, който похвали медиците от Перник за добрите резултати в лечението на коронавирусна инфекция.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al