Ветото на Радев не мина, ще гласуваме с машини и с хартия

Социалисти молили Караянчева да гласуват с бюлетина

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс. То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата, който продължи близо три часа, отново се чуха старите аргументи на управляващи от опозиция.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата. Според него управляващите целят да постигнат служебна победа на изборите с последните поправки в Изборния кодекс.
От БСП застанаха зад мотивите на държавния глава. „Законодателството ни през последните години наподобява сапунена опера – повтарящ се сюжет, драма и очаквана развръзка“, скочи червеният Крум Зарков.

Според него в момента човечеството преживява поредна индустриална революция, а България катастрофира при въвеждането на една доста семпла машина, като причината е само една и тя е, че мнозинството не иска машини за гласуване.

„Същността на политиката на мнозинството е да саботирате този способ за гласуване, защото с него се ограничава манипулирането на вота и се свежда до нула броят на недействителните бюлетини“, настоя Зарков.

Според съпартиеца му Кристиан Вигенин една от целите на машините е да се намали до минимум ролята на човешкия фактор, за да няма манипулации. С възможността да се гласува и с машини и с хартиени бюлетини, не само че фалшификации се улеснявали, ами се създавали и допълнителни проблеми.

„Целта ви е да има едни избори с много сгрешени протоколи и ако искате да сте честни с избирателите направете така, че изборите да са прозрачни“, призова той мнозинството.

Иван Иванов от БСП настоя, че машините свеждат до нула недействителните бюлетини, а ефектът от това е по-висока избирателна активност. „Недопустима е непредвидимостта на изборния процес, не може след поредица от експерименти, сега да се чудите как да го премахнете. Хората искат оставка и честни избори, но вие не го чувате това нещо, нито подавате оставка, нито искате честни избори. Скритият ви аргумент е власт на всяка цена“, обърна се той към мнозинството.

Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че българските граждани не са само протестиращите, а тези, които са на работа по време на демонстрациите.

„Не само тези на жълтите павета, те са селяните, които прибират житото, лекарите, инженерите, това не са ли българските граждани или само тези на паветата. И това машинно гласуване го има само в Индия и Венецуела, какво толкова се напъвате с това машинно гласуване“, настоя той.

Шефката на НС и лидер на местната организация на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева настоя, че оставането на бюлетините на хартия е по желание на избирателите.

„В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват и много избиратели на БСП, които казват: „ Вразумете ги тези нашите, не допускайте да има само машинно, защото това нас ни притеснява, това е поредната мантра, която повтарят за манипулация на изборите, търсят оправдание, защото ще изгубят изборите“, посочи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като „Борисов“ 4.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обвини левицата, че непрекъснато твърди, че изборите ще бъдат фалшифицирани от страна на управляващите и заради това избирателите не отивали до урните.

„Доверието е много важно в една демокрация, а доверието в изборния процес е фундаментът на представителната демокрация. В демокрацията се губят избори и заради това тя е добра, в диктатурата не се губят избори“, отбеляза той.

Според него машинното гласуване може да се хакне дори да не е свързано с интернет, така че не гарантира честен вот.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене