Обвиняем за закани с убийство спрямо мъж от Благоевград е изправен на подсъдимата скамейка

Районна прокуратура – Благоевград е предала на съд Н.Б. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – закана с убийство.

През м. септември 2018 г. братът на обвиняемия Б. бил привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за причиняване на тежка телесна повреда. Пострадалият – шестдесет и три годишният И.Т., бил настанен за 15 дни в реанимационно отделение. Вследствие на получените травми му било причинено постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Това обстоятелство станало повод Н.Б. да извършва актове на психически тормоз над въпросния мъж. За целта той избрал ул. „Славянска“ в гр. Благоевград, където И.Т. притежавал недвижими имоти. Обвиняемият минавал по нея както пеша, така и с моторно превозно средство на път за работното му място и обратно. Именно тази улица често била използвана от него и при изпълнение на трудовите му задължения като шофьор на линейка към Центъра за спешна медицинска помощ.

Действайки по този начин, в периода от м. януари 2019 г. до м. юни 2019 г., поне веднъж месечно, Н.Б. отправял закани с убийство спрямо И.Т. След като установявал, че мъжът е сам се насочвал към него и му отправял вербални заплахи с изразите, че „ще го разстреля“, „ще му откъсне главата“, „ще го разфасова на части“, като „същото ще се случи не само на него, но и на неговото семейство“ и че „ще намери начин да осъществи заканите си“. Това възбудило основателен страх у пострадалия, че престъплението, с което е заплашван, може да бъде наистина осъществено. Постепенно той променил всекидневните си навици – започнал да затваря прозорците в жилището си през нощта, дори и през по-горещите дни; избягвал да се придвижва пеша по улиците на града; спрял да ходи на лозето си в местността „Грънчарска махала“.

С цел да получи защита от държавата, пострадалият И.Т. подал жалба в Районна прокуратура – Благоевград с молба за намеса относно преустановяването на тормоза от страна на обвиняемия Б. срещу него. Това послужило за законен повод за образуване на досъдебно производство за извършено престъпно деяние.

Предстои делото да продължи в съда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене