Рекорден скок – 436 нови случая на COVID-19 у нас за изминалото денонощие

Безпрецедентните 436 нови случая на коронавирус са регистрирани в България през изминалото денонощие. Броят на направените PCR тестове 5 431. Това сочат данните на Единния информационен портал.

Сам по себе си този скок на новозаразените нямаше да бъде толкова тревожен, ако не бяха другите показатели, показващи влошаване на епидемиологичната обстановка в страната.

При 131 излекувани, тенденцията на увеличаване на броя активните случаи на заразата продължава. Те надхвърлиха психологическата граница от 6 хил, достигайки рекорд от 6 134.

От тях 971 са хоспитализирани. Това също е рекорд от началото на епидемията от ковид-10 в България. Броят на пациентите с коронавирус в интензивни отделения е 57.

Тенденцията на увеличение на активните случаи започна на 17 септември и независимо от броя на новозаразените на дневна база, в последните 2 седмици се ускорява.

През изминалото денонощие в България са починали 8 пациенти с ковид-19. Така общият брой на смъртните случаи от началото на епидемията достигна 862.

Трябва да се има в предвид, че промените в броя на новозаразените на дневна база могат да бъдат подвеждащи. Независимо колко PCR тестове се правят, обхватът на тестването остава ограничен.

В началото на епидемията, когато заразата се разпространяваше в клъстери, тестването можеше да бъде фокусирано чрез проследяване на контактите на заразените и върху уязвите групи.

Предаването на коронавируса обаче вече е до голяма степен дифузно, т.е. става на случаен принцип. А промените в броя на новите случаи на коронавируса може да са заблуждаващи за развитието на епидемията. Не така обаче стоят нещата с другите показатели, като броя на активните случаи и най-вече на хоспитализираните пациенти. И при двата се наблюдават ясни тенденции на влошаване.

Най-много нови случаи през изминалото денонощие са регистрирани в София и областта – 137. Следва Пловдив – 40. Бургас – 38. Стара Загора – 27. Благоевград – 25. Варна – 19. Търговище – 18. Хасково – 15. В останалите области в България са регистрирани 10 или по-малко новозаразени. Единствено във Видин не е отчетен нито един нов случай.

VESTI.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене