Трябва ли кметовете на села в община Гърмен да получат по една заплата бонус?

Трябва ли кметовете на кметства и кметските наместниц в община Гърмен да получат бонус по една заплата, задето изпълняват задълженията си? Този въпрос се коментира от местните хора, дни преди сесията на общинския съвет.

Иван Ижбехов, млад човек и общественик от общинския център, също постави въпроса на дневен ред. Публикуваме неговата лична позиция без редакция и с негово съгласие:

На предстоящата сесия на Общински съвет – Гърмен, ще бъде разгледано предложението – кметовете на кметства и кметските наместници в общината, да получат допълнително индивидуално възнаграждение за постигнати резултати в размер на една брутна заплата. Част от мотивите за това предложение включват отговорно изпълняване на възложената работа, реализиране на инициативи и подобряване на дейността на общинската администрация и качеството на обслужването в населените места. Предложението се позовава на направен анализ на бюджета към 30.09.2020 г. и наличието на натрупани икономии от средства за заплати. Не мога да оспоря правната уредба, която регламентира тези средства да бъдат изразходвани за финансиране на същите дейности.

Най-вероятно общинските съветници ще подкрепят предложението и то ще бъде прието. Няма да скрия обаче недоволството си от продължаването на тази практика, кметовете и наместниците да бъдат „награждавани“ за нещо, което по принцип е част от длъжностната им характеристика, за работа, която е вменена в правомощията им и за която те вече веднъж са получили възнаграждение – своята месечна работна заплата.

Затова ще призова, след като бъде гласувано в съвета и решението стане факт, кметовете и наместниците, повечето от които познавам лично и знам, че са достойни и работят в интерес на своите населени места, да се откажат от тези „бонуси“ и да дарят сумите за реализирането на доброволни обществени каузи, всеки за своето село. Нека този отказ и разходването на парите да бъдат публични, за да се избегнат и всякакви спекулации, че някой ще заяви отказ от допълнителната заплата, но няма да може след това да се проследи публично – за какво, как и дали в същия размер са дарени средствата – пак казвам – за реализирането на обществено-полезно начинание в съответното населено място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене