Ердоган очаквано спечели първия пряк вот за президент на Турция

Ердоган- избори

По-ниската избирателна активност изненада всички

Реджеп Тайип Ердоган – турски премиер и кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието за президент, обяви в неделната вечер победата си на първите в страната президентски избори с пряко гласуване.

„Благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република“, заяви Ердоган пред хиляди свои привърженици от балкона на централата на управляващата партия в Анкара. „Благодаря на всички, които днес дойдоха в изборните секции. Днес нацията спечели. Спечелиха и онези, които не гласуваха за мен“, добави той. „Ние приключваме една ера и влизаме в нова ера“, каза Ердоган.

„Аз ще бъда президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен“, обеща Ердоган, който призова за нов период на социално помирение, а опозиционните партии – да се откажат от досегашния си стил на общуване с управляващата партия и да започнат да търсят компромиси.

Без балотаж

Ердоган спечели мнозинство от 51.7% от гласовете, съобщи председателят на Централната избирателна комисия Сади Гювен на пресконференция в Анкара след преброяването на почти 100% от бюлетините. „Затова ЦИК нареди да се прекрати подготовката за втори тур на изборите“, каза той.

Основният му съперник – Мехмет Екмеледдин Ихсаноглу, събра по неофициални данни 38.49%, а младият кюрдски кандидат Селяхатин Земирташ – 9.77%.

Победата на Ердоган бе очаквана, но тя не е толкова убедителна, колкото се твърдеше до последно. Социолозите очакваха 20 пункта преднина, но Ихсаноглу се представи по-добре и разликата е 13%.

По-малък интерес на избирателите

Другата изненада е по-ниската избирателна активност. През март на местните избори излязоха близо 90% от имащите право на глас почти 56 милиона турци. Сега пред урните се явиха под 74% и в някои райони в следобедните часове на неделя активността бе едва около 20%. Едно от обясненията е, че гласуването се проведе в разгара на летните отпуски. Други казват, че някои не са гласували заради предизвестената победа на премиера. Живеещите в чужбина турци практически пренебрегнаха първия пряк вот за държавен глава, тъй като вероятно едва около 10% от тези 2.8 милиона избиратели си направиха труда да пуснат бюлетина.

Разпределението по избирателни райони показва, че териториите близо до България, Ескишехир (в съседство с Анкара) и тези по егейското и средиземноморското крайбрежие са гласували за републиканската опозиция. Няколкото провинции в югоизточната част, населени с кюрди, логично са гласували предимно за Демирташ. Всичко останало е доминирано от партията на премиера, като на места подкрепата за него наближава 75%.

Министърът на икономиката Нихат Зейбекчи каза пред Reuters, че резултатите не са толкова добри, колкото са се надявали поддръжниците на Ердоган: „Това е и едно предупреждение и ние го разбрахме напълно. Преди изборите Ердоган каза, че няма да последва промяна в икономическата политика.“

Анкара ще продължи да настоява за по-ниски лихви

Турското правителство ще продължи с призивите си централната банка да понижи лихвите, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи в интервю за Reuters след победата на Ердоган на изборите в неделя. Премиерът е известен с нетрадиционното си мнение по икономически въпроси, като например това, че високите лихви предизвиквали висока инфлация и затова трябва да се понижат.

В този дух Зейбекчи допълва, че би трябвало сред основните задължения на централната банка да бъде и подобряването на заетостта и икономическия растеж. Но той обяснява, че поне на първо време разширяването на мандата на банката не е сред водещите приоритети на властите.

„Лихвите трябва да паднат. Централната банка трябва да изпреварва пазара. Ако следваш пазара, тогава той започва да ти диктува. Политиката ни по този въпрос е ясна – вярваме, че ниските лихви са важни в Турция за възраждане на вътрешното търсене, инвестициите и растежа“, казва министърът.

9.3% годишна инфлация

В момента годишната инфлация е 9.3%, а прогнозите за следващите 12 месеца са тя да е на ниво около 7%. Последната промяна на централната банка свали едноседмичната лихва по репо сделките до 8.25%, което според някои икономисти това е неоправдано на фона на устойчиво високата инфлация.

В понеделник агенция Fitch предупреди, че доверието към Турция и устойчивостта на политиката вече са по-слаби, отколкото към сходните икономики, в значителна степен заради натиска на Ердоган да се понижават лихвите.

Зейбекчи твърди, че страната ще постигне прогнозния за 2014 г. растеж от 4%, но той трябва да се ускори до поне 5% годишно в името на голямата цел – за 100-годишнината на републиката през 2023 г. страната да е в топ 10 на световните икономики.

Reuters отбелязва още, че пазарни анализатори спекулират, че друга агенция – Moody’s, е била убедена от властите в Анкара да не пуска поредния си доклад за Турция в петък, само два дни преди изборите. От Moody’s казват, че календарът им предвижда „потенциално“ разпространяване на нови оценки. КАПИТАЛ Daily

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене