Connect with us

Таблоид

След 22 години: Благоевградското село Церово вдигна своя мечтан храм

Published

on

Жителите на благоевградското село Церово доказаха, че с вяра и търпение всичко се постига. В населеното място никога не е имало църква. Затова през далечната вече 1998 година местните хора създадоха и регистрираха църковно настоятелство. Неговата главна цел бе да помогне за построяването на православен храм. Церово успя да го направи. По-добре късно, отколкото никога, успяхме благодарение на нестихващата вяра в успеха на благородното начинание, казват жителите на Церово.

Вече са построени куполите на светата обител, която ще носи името „Свети Пантелеймон”. В момента се поставя дограма на сградата и се измазват стените. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 160 квадратни метра. Ще се вижда от целия Благоевград, ще се монтира на по-късен етап и осветление, за да е още по-впечатляваща църквата.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Преди 9 години – на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил.

Предстои кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна мисия.

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим ще довършим богоугодното дело и да можем да се молим в наша църква, а не да ходим в храмовете на други населени места, вярват хората в Церово. /кмета бг/

Таблоид

Трагедия! Родилка издъхна от Ковид в реанимация на МБАЛ Благоевград

Published

on

33-годишна жена, родила прекрасно бебе в събота, издъхна в реанимция на МБАЛ Благоевград след усложнения на коронаинфекцията. Илиана, постъпила в родилно отделение на болницата с коронавирус,научи Struma.com. Лекувана е и е предприето секцио, което протекло нормално без всякакви усложнения.

Ден след раждането състоянието на младата жена рязко се влошило, преместена е в реанимация, където е издъхнала. Причината, според лекарите е тежката коронавирусна инфекция, около раждането не е имало никакъв проблем, казват от болницата. Трагедията съсипа всички, които познават Илияна.

Според наши източници тя не е имала някакви съпътстващи заболявания, просто вирусът е страшен убиец, коментират медиците, оказали се безсилни срещу него в случая с Илияна.

Continue Reading

Таблоид

СТАРТИРА ПОРЕДНИЯТ ОДОБРЕН ПРОЕКТ НА ОБЩИНА САТОВЧА

Published

on

Кметът на община Сатовча д-р. Арбен Мименов подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансофа помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез подбор BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението и отпадъците“

В основата на проекта е най-успешната в ЕС добра практика за въвеждане на принципа „Замърсителят плаща“ при управлние на битовите отпадъци, а именно „Плащане според количеството отпадъци“.

Демонстрационният проект ще се изпълни в малък мащаб на територията на община Сатовча и предвижда оборудване на еднофамилни/ малки многофамилни къщи с кофи за смесени отпадъци с различен обем и с кофи за рециклируеми отпадъци.

Основната цел на проекта е да допринесе за постигане на целите заложени в Закон за управление на отпадъците чрез въвеждане на мерки за предотвратяване образуването на битови отпадъци и намаляване количеството образувани смесени битови отпадъци.

Проектът е на обща стойност 382 774,02 (триста осемдесет и две хиляди седемстотин седемдесет и четири лева и две стотинки ) и стартира от 08.09.2020г., като изпълнението на всички заложени дейности трябва да приключи на 08.08.2022г.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al