Connect with us

Политика

Хасан Адемов разкри формулата за гарантирано повишаване на пенсиите с 10%

Published

on

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3, смята той

Председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов изрази позиция по актуални социални въпроси в интервю за в. “Телеграф”/”Монитор”.

– Господин Адемов, какво Ви е мнението да се преизчисляват част от пенсиите и да се увеличат само минималните пенсии? Това не създава ли недоверие в пенсионната система, като се повишават средствата само на хората с най-нисък осигурителен принос?

– Напоследък в публичното пространство се дискутират три варианта как да се променят размерите на пенсиите през следващата година.

Първият от тях допуска кеш-бонусът от 50 лв. да продължи през цялата 2021 година, вторият вариант предполага преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с осигурителния доход за 2015 год./726.40 лв./ и последният поне засега коментиран вариант е осъвременяването на всички пенсии да се извърши с по-голям коефициент от законоворегламентирания 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Има и едно доста екзотично предложение да се преизчислят само пенсии под 300 лв.

Тази неопределеност и липсата на принципна яснота какво ще се случи с пенсиите създава усещане за очаквано конюнктурно предизборно решение, без необходимата експертиза. Единствено и само политическо решение може да доведе до нарушаване на утвърдени правила на пенсионното осигуряване и загуба на доверие в системата.

Без справедливост и достатъчно високо ниво на доверие трудно може адекватно да функционира която и да е осигурителна система. Твърди се, че Съвета на коалицията ще вземе окончателното решение. Познавайки състава на този съвет лично аз не съм убеден, че са много лицата, които правят разлика между осъвременяване, индексация и преизчисляване.

Това са различни инструменти, които дават възможност за промяна на размерите на пенсиите. За всеки един от тях има аргументи за/при актюерски разчети, които ги правят възможни/ и аргументи против.

Разбирам желанието да се вдигнат пенсиите, ако може на всички с прилична сума, но трябва да е ясно, че в тази система чудеса трудно се случват и ако се случват цената е обикновено финансова нестабилност.

Ако някой си мисли, че с предизборно увеличение на пенсии и доходи може да гарантира всенародната любов нека да направи справка с далечните 2008-2009 година, когато пенсиите бяха увеличени с пет стъпки и въпреки това, изборите бяха спечелени от друга партия.

Важният въпрос е какво трябва да се направи? От 01.01.2019 год. размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя като доходът от който се изчислява пенсията се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Този коефициент беше закован, а в предишния вариант трябваше да нараства всяка година, докато достигне 1.5.

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3.Този ход ще гарантира 10% увеличение и отговорно, а не мераклийско предизборно политическо поведение.

– Наближава първите осигурени жени с пенсии от двата стълба да се пенсионират, а фазата на изплащането продължава да не е решена. Вижда ли се вариант за по-справедливи пенсии за тях?

– Най-важното и очаквано решение на този въпрос има две измерения. На първо място фазата на изплащане трябва да даде възможност за избор на пенсионни продукти, колкото по-рано, толкова по-добре и на второ място никой не трябва да бъде ощетен.

Има изготвен проект и той трябва да отговори на най-важните въпроси а именно: да ограничи намалението на индивидуалния коефициент на осигурените и във Втория стълб и да се даде възможност на лицата, които са пропуснали пет годишния срок, но желаят да се прехвърлят и да получават пенсия само от Държавното обществено осигуряване да го направят.

Искам да припомня, че този срок беше удължаван няколко пъти и винаги има лица, които не са информирани! Очаквам тези промени да намерят своето решение до края на тази календарна година!

– Достатъчни ли са мерките за подкрепа на работещите родители и особено за тези, на които заради карантина ще им се наложи да стоят вкъщи, а работата им не позволява. Каква е позицията Ви?

– От мерките, които бяха предложени за подкрепа на сектор здравеопазване можем да бъдем доволни с уговорката, че в частта осигуряване с необходимите лични предпазни средства и екипировка имаше известно закъснение.

По отношение на работещите родители мерките са свързани със запазването на заетостта и доходите на над 172 хил. работници от най-засегнатите сектори чрез мярката 60/40 и 80/20.Разбира се винаги може да бъдат предложени и други стимули. Българското правителство избра търсенето на трудния баланс между бонуси и кредитиране.

Поради характера на коронокризата, която засяга всички очакванията са именно всички да получат държавна подкрепа, в това число и карантинираните работещи родители. Кодекса за социално осигуряване гарантира до 90 дни обезщетение при карантина, плюс предложените от правителството бонуси след ползване на платен и неплатен отпуск в размери на 375 и 610 лв. за различните мерки.

След старта на новата учебна година Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването трябва да обсъдят всички детайли и да предложат мерки както за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, така и възможните финансови инструменти за подкрепа на родители, които имат нужда да останат в дома заради предписание на здравните власти.

– Допускате ли ли минималното обезщетение за безработица отново ще се наложи да се увеличи? Наскоро беше прието то да стане 12 лева.

– Минималното обезщетение за безработица по закон трябва да бъде 60% от среднодневния размер на минималната работна заплата или среднодневния осигурителен доход. В нарушение на Закона управляващите за пореден път приеха 12 лв. с аргумента, че безработните ще бъдат демотивирани да търсят работа.

Този аргумент не е особено убедителен в условия на криза, когато се очаква свиване на пазара на труда и увеличение на безработните. В хода на бюджетната процедура за следващата година се очаква нова дискусия по тази тема.

– Очакванията са заболеваемостта от COVID-19 да нарасне. Подготвени ли са българските болници за това?

– Неотдавна парламентът одобри промени в бюджета на НЗОК, с които ще бъдат отпуснати 75 милиона на болниците. Тези 75 млн.лв. са капка в морето имайки предвид, че задълженията на болниците са стотици милиони. Това е така наречената надлимитна дейност за 2015 и 2016 години, отработена проверена и призната от НЗОК.

Коронокризата и възможните финансови инструменти Национални и допълващи Европейски не могат да решат съществуващите структурни и функционални проблеми на сектора. Там са необходими други подходи и политическа воля, каквато не видяхме и през този управленски мандат.

Що се отнася до готовността на болниците като организация и възможности да болниците са в необходимата кондиция, въпреки напрежението и умората на медицинския персонал. Тази криза изведе като доминиращ проблем липсата на кадри или по друг начин казано неравномерното им разпределение и концентрация в големите градове.

В малките градове и Общинските болници недокомплектът с кадри, особено за някои специалности е меко казано притеснителен.

– Какви промени според Вас трябва да залегнат в бюджета на ДОО през следващата година?

– След близо месец Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание проекти на бюджет на ДОО за 2021 година заедно с Държавния бюджет и бюджета на НЗОК. По структура и характер според нас той трябва да бъде антикризисен, а не предизборен!

Дефицитът или трансфертр, който тази година Държавния бюджет прави към ДОО с последните промени от тази година е близо 5 милиарда и 500 хил.лв. Всички предложения, свързани с приходи и разходи, трябва да гарантират както по-високи нива на социална защита така и финансова устойчивост и по-малка зависимост на системата от данъци.

Blitz.bg

Политика

Главният секретар на президента Румен Радев е с коронавирус

Published

on

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с положителен тест за коронавирус от днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Димитър Стоянов е в отпуск от 26 октомври, а последният му контакт със служители в президентската институция е от 23 октомври.

За положителния тест за коронавирус е уведомена Столичната регионална здравна инспекция.

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и дистанционен режим на работа до предписание на Столичната регионална здравна инспекция.

Взети са всички мерки за нормалното функциониране на президентската институция.

Припомняме, че това не е първият случай, в който държавният глава общува с човек, дал по-късно положителна проба за коронавирус. Полският президент Анджей Дуда бе дал положителен тест за коронавирус след среща с Румен Радев в Естония. А преди това Радев бе в контакт със заразения шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, дал положителен тест на 18-ти октомври.

Президентът бе под карантина, но само за 1 ден, тъй като РЗИ отмени самоизолацията му.

По-късно шефът на инспекцията Данчо Пенчев хвърли оставка.

Blitz.bg

Continue Reading

Новини

Доц. Вацев: Радев и Борисов не си дават сметка, че вкарването ни в „Три морета“ е равносилно на война между България и Русия

Published

on

Съдбата на „Триморие“-то зависи от изборите за президент на САЩ на 3 ноември

Инициативата „Триморие“ е военно-политически проект за отхвърляне на Русия според мнението на геополитическия анализатор доц.Валентин Вацев, изразено по радио „Фокус“. Развоят на тази инициатива ще окаже влияние върху електоралните нагласи у нас и бъдещите коалиционни партньорства след предстоящите избори

„Този проект не е нов. Предполагам, че в България на този план за „Триморието“ гледат по различен начин. Сигурно си го представят като някакво продължение на Европейския съюз. А всъщност този проект е продължение на НАТО. Ясно е, че НАТО няма да удържи много дълго, тъй като НАТО вече е разбита организация. Опитът да се изгради триморски съюз това е опит да се изгради на мястото на НАТО нещо по-жизнено и по-добре целенасочено и по-добре финансирано“, коментира анализаторът.

Той разясни, че  проектът „Триморие“ обикновено се свързва от хората за това, че се е появила в Полша в междувоенния период и е работа на полският ръководител Йозеф Пилсудски.

„Но истината е още по-надълбоко“, отбеляза доц. Васев и подчерта: „Всъщност, тук идеята е да се постави стена от държави-тампони между Русия и Западна Европа, и по-специално Германия. Още бащата на англосаксонската базова геополитическа доктрина – атлантизмът, сър Халфорд Макиндер, в свой исторически доклад, четен пред Кралското географско дружество в 1904 годинаказва съвсем ясно: „Главният проблем за англосаксонската цивилизация и за нас всъщност, би се появил тогава, когато и ако безкрайните ресурси на Русия се комбинират с технологчния гений на Германия“. Оттогава досега е ясно за всеки, който се интересува от геополитика, че съюзът между Русия и Германия, това е ужасна катастрофа за англосаксонската атлантическа цивилизация“.

В анализа си за „Фокус“ доц. Васев обърна внимание на целите на проекта: „С други думи трябва да се направи всичко, което е възможно да се направи днес, най-късно утре исторически казано, за да може Русия и Германия да не са в добри икономически, политически и културни отношения. Казано съвсем просто – трябва да се спре „Северен поток 2“, защото това е невъзможна комбинация между Русия и Германия от гледна точка на атлантизма. Трябва да се спрат културните, политическите и всички други отношения, а за тази цел трябва да се изгради бариера от тампонни държави, започвайки от трите прибалтийски държави, минавайки през Полша, надолу през Беларус, но с Беларус не стана на този етап, и стигайки до Румъния, и разбира се, до България. Това е много стара геополитическа схема. Разбира се, този съюз е антируски, яростно антируски, милитаристично антируски“.

Присъединяването на нашата страна в този съюз анализаторът представи така: „Включването на България амбициозно и на драго сърце в този съюз означава България да поеме откровено, очевидни военно-политически ангажименти за конфронтация с Русия. Може просто да се каже, че името на войната между България и Русия това е „Триморието“.

Валентин Вацев изрази мнение, че не допуска този проект да може да се реализира много лесно и обвърза евентуалната му осъществяване с главното събитие в световната политика – изборите за президент в САЩ. „Ако победи Тръмп, този проект за „Триморието“ ще бъде суспендиран за определено дълго време, той няма да се развива или почти съвсем няма да се движи. Обратно, ако победят демократите, не само ще започне да се променя картата на Балканите, не само че в България ще може да кажем, какво правителство ще има и дори ще можем да прогнозираме някои имена в бъдещето българско правителство, но ще започне нарастване на налягането на военно-политическото напрежение между Русия и Украйна, тъй като Украйна е главната точка на конфронтация с Русия.

Помолен да коментира наскоро възникналия „ажиотаж“ около  „Три морета“, в който президентът Румен Радев имаше проблеми, вкарали го в „приключение“ в Естония, експертът по геополитика заяви: „Защо в България се появиха тези непонятни за мен пертурбации – президентът ходеше някъде, пък го върнаха, пък от своя страна министър-председателят не крие своята амбиция да възглави участието на България, предполагам, че уважаемите господа не си дават сметка, че ангажирането на България с инициативата „Триморие“, това е равносилно на война между България и Русия. Във всички случаи ние виждаме как определени сили се опитват да вкарат България в една барикада, да превърнат България в елемент от една барикада, която разделя по вертикалата, гледано от север на юг надолу Русия от Европа. Това е опит за изграждане на антируски кордон.“

За възможната реализация на проекта Валентин Вацев изрази своята позиция „като българин, който се интересува дават ли си сметка неговите сънародници, в какво вкарват българското общество?“.

Доц. Валентин Вацев е политически анализатор. Възпитаник е на Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски“ и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ