Connect with us

Политика

Хасан Адемов разкри формулата за гарантирано повишаване на пенсиите с 10%

Published

on

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3, смята той

Председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов изрази позиция по актуални социални въпроси в интервю за в. “Телеграф”/”Монитор”.

– Господин Адемов, какво Ви е мнението да се преизчисляват част от пенсиите и да се увеличат само минималните пенсии? Това не създава ли недоверие в пенсионната система, като се повишават средствата само на хората с най-нисък осигурителен принос?

– Напоследък в публичното пространство се дискутират три варианта как да се променят размерите на пенсиите през следващата година.

Първият от тях допуска кеш-бонусът от 50 лв. да продължи през цялата 2021 година, вторият вариант предполага преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с осигурителния доход за 2015 год./726.40 лв./ и последният поне засега коментиран вариант е осъвременяването на всички пенсии да се извърши с по-голям коефициент от законоворегламентирания 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Има и едно доста екзотично предложение да се преизчислят само пенсии под 300 лв.

Тази неопределеност и липсата на принципна яснота какво ще се случи с пенсиите създава усещане за очаквано конюнктурно предизборно решение, без необходимата експертиза. Единствено и само политическо решение може да доведе до нарушаване на утвърдени правила на пенсионното осигуряване и загуба на доверие в системата.

Без справедливост и достатъчно високо ниво на доверие трудно може адекватно да функционира която и да е осигурителна система. Твърди се, че Съвета на коалицията ще вземе окончателното решение. Познавайки състава на този съвет лично аз не съм убеден, че са много лицата, които правят разлика между осъвременяване, индексация и преизчисляване.

Това са различни инструменти, които дават възможност за промяна на размерите на пенсиите. За всеки един от тях има аргументи за/при актюерски разчети, които ги правят възможни/ и аргументи против.

Разбирам желанието да се вдигнат пенсиите, ако може на всички с прилична сума, но трябва да е ясно, че в тази система чудеса трудно се случват и ако се случват цената е обикновено финансова нестабилност.

Ако някой си мисли, че с предизборно увеличение на пенсии и доходи може да гарантира всенародната любов нека да направи справка с далечните 2008-2009 година, когато пенсиите бяха увеличени с пет стъпки и въпреки това, изборите бяха спечелени от друга партия.

Важният въпрос е какво трябва да се направи? От 01.01.2019 год. размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя като доходът от който се изчислява пенсията се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Този коефициент беше закован, а в предишния вариант трябваше да нараства всяка година, докато достигне 1.5.

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3.Този ход ще гарантира 10% увеличение и отговорно, а не мераклийско предизборно политическо поведение.

– Наближава първите осигурени жени с пенсии от двата стълба да се пенсионират, а фазата на изплащането продължава да не е решена. Вижда ли се вариант за по-справедливи пенсии за тях?

– Най-важното и очаквано решение на този въпрос има две измерения. На първо място фазата на изплащане трябва да даде възможност за избор на пенсионни продукти, колкото по-рано, толкова по-добре и на второ място никой не трябва да бъде ощетен.

Има изготвен проект и той трябва да отговори на най-важните въпроси а именно: да ограничи намалението на индивидуалния коефициент на осигурените и във Втория стълб и да се даде възможност на лицата, които са пропуснали пет годишния срок, но желаят да се прехвърлят и да получават пенсия само от Държавното обществено осигуряване да го направят.

Искам да припомня, че този срок беше удължаван няколко пъти и винаги има лица, които не са информирани! Очаквам тези промени да намерят своето решение до края на тази календарна година!

– Достатъчни ли са мерките за подкрепа на работещите родители и особено за тези, на които заради карантина ще им се наложи да стоят вкъщи, а работата им не позволява. Каква е позицията Ви?

– От мерките, които бяха предложени за подкрепа на сектор здравеопазване можем да бъдем доволни с уговорката, че в частта осигуряване с необходимите лични предпазни средства и екипировка имаше известно закъснение.

По отношение на работещите родители мерките са свързани със запазването на заетостта и доходите на над 172 хил. работници от най-засегнатите сектори чрез мярката 60/40 и 80/20.Разбира се винаги може да бъдат предложени и други стимули. Българското правителство избра търсенето на трудния баланс между бонуси и кредитиране.

Поради характера на коронокризата, която засяга всички очакванията са именно всички да получат държавна подкрепа, в това число и карантинираните работещи родители. Кодекса за социално осигуряване гарантира до 90 дни обезщетение при карантина, плюс предложените от правителството бонуси след ползване на платен и неплатен отпуск в размери на 375 и 610 лв. за различните мерки.

След старта на новата учебна година Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването трябва да обсъдят всички детайли и да предложат мерки както за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, така и възможните финансови инструменти за подкрепа на родители, които имат нужда да останат в дома заради предписание на здравните власти.

– Допускате ли ли минималното обезщетение за безработица отново ще се наложи да се увеличи? Наскоро беше прието то да стане 12 лева.

– Минималното обезщетение за безработица по закон трябва да бъде 60% от среднодневния размер на минималната работна заплата или среднодневния осигурителен доход. В нарушение на Закона управляващите за пореден път приеха 12 лв. с аргумента, че безработните ще бъдат демотивирани да търсят работа.

Този аргумент не е особено убедителен в условия на криза, когато се очаква свиване на пазара на труда и увеличение на безработните. В хода на бюджетната процедура за следващата година се очаква нова дискусия по тази тема.

– Очакванията са заболеваемостта от COVID-19 да нарасне. Подготвени ли са българските болници за това?

– Неотдавна парламентът одобри промени в бюджета на НЗОК, с които ще бъдат отпуснати 75 милиона на болниците. Тези 75 млн.лв. са капка в морето имайки предвид, че задълженията на болниците са стотици милиони. Това е така наречената надлимитна дейност за 2015 и 2016 години, отработена проверена и призната от НЗОК.

Коронокризата и възможните финансови инструменти Национални и допълващи Европейски не могат да решат съществуващите структурни и функционални проблеми на сектора. Там са необходими други подходи и политическа воля, каквато не видяхме и през този управленски мандат.

Що се отнася до готовността на болниците като организация и възможности да болниците са в необходимата кондиция, въпреки напрежението и умората на медицинския персонал. Тази криза изведе като доминиращ проблем липсата на кадри или по друг начин казано неравномерното им разпределение и концентрация в големите градове.

В малките градове и Общинските болници недокомплектът с кадри, особено за някои специалности е меко казано притеснителен.

– Какви промени според Вас трябва да залегнат в бюджета на ДОО през следващата година?

– След близо месец Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание проекти на бюджет на ДОО за 2021 година заедно с Държавния бюджет и бюджета на НЗОК. По структура и характер според нас той трябва да бъде антикризисен, а не предизборен!

Дефицитът или трансфертр, който тази година Държавния бюджет прави към ДОО с последните промени от тази година е близо 5 милиарда и 500 хил.лв. Всички предложения, свързани с приходи и разходи, трябва да гарантират както по-високи нива на социална защита така и финансова устойчивост и по-малка зависимост на системата от данъци.

Blitz.bg

ГЕРБ

Борисов за годишнината на ГЕРБ: Списъкът с успехите ни е в пъти по-дълъг от този на всичките ни опоненти заедно

Published

on

“Разделихме със знакови лица за партията. Някои от тези решения не бяха лесни, но бяха правилни”, написа лидерът на ГЕРБ

“Скъпи приятели и колеги, искам в това нелеко време да отделя един момент, за да честитя 14-тия рожден ден на партия ГЕРБ! Пандемията постави на изпитание не само държавата, но и цялата ни работа. Затова Ви благодаря, че въпреки трудностите не се отказвате и продължавате всеки ден да сте до хората и да работите неуморно. Така трябва и да продължим. Не искам да има човек, на когото да е отказано съдействие, защото всички имаме нужда от човечност в тези трудни времена. Това винаги ни е отличавало от опонентите ни”. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ по повод годишнината на партията.

Ето още какво казва Борисов:

“Никога не съм твърдял, че сме безгрешни. Задали сме си високи цели и морални стандарти в партията и всеки, който не може или не иска да е на това ниво, си отива. В годините се разделихме със знакови лица за партията. Някои от тези решения не бяха лесни, но бяха правилни. Не можем да правим компромиси с принципите си. Дали чувам хулите по адрес на партията, Вас и мен – чувам ги. Дали си струва да ги коментирам – не. Тези хули са безпочвени и грозни, но хората са мъдри и виждат резултатите от ежедневната ни работа. Печели този, който подготвя себе си, а не който разчита противникът да е слаб. Нека продължим да засилваме собствения си екип. Ситуацията в страната и света е достатъчно сложна и това само увеличава очакванията към нас. Затова трябва да сме по-добри, по-мотивирани, да предлагаме решения, да работим. Оставащите ни 4 месеца до края на мандата ще бъдат ключови в борбата срещу пандемията. Със социално-икономическите ни мерки трябва да съхраним препитанието на хората, а с идването на ваксината да започнем контраатаката в тази продължителна война за всеки един човешки живот. С цялата си отговорност гарантирам, че каквото зависи от правителството – ще го направим! После нека гражданите да решат. За нас властта не е и никога няма да бъде самоцел. Независимо от изхода на вота, държавата ще бъде в добро състояние. Без фалирали банки, без рекорден бюджетен дефицит, без спрени евросредтва, без блокирани енергийни проекти и международна изолация. А с членство в Банковия съюз, в чакалнята на Еврозоната, със стабилни финанси, с нисък дефицит и външен дълг и с висока оценка за фискалната си политика от всички най-авторитетни международни рейтингови агенции.

Ще продължа да влагам всичките си усилия и в партията. Заедно ще продължим да работим за всеки един човек и населено място. Защото сме отговорни. Защото сме можещи. Защото имаме уважението и доверието на международните ни партньори. Защото списъкът с успехите ни само за 14 години е няколко пъти по-дълъг от този на всичките ни опоненти взети заедно. Защото ние сме ГЕРБ. Честит рожден ден!”.

Continue Reading

Новини

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше отчетен на работно съвещание при премиера Борисов

Published

on

Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса. „При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение“, заяви още министърът на икономиката.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България. „Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха“, отбеляза Ананиев. Той беше категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната. Министър Ананиев посочи още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. „2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната – на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България“, заяви още Ананиев.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП. „Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса“, добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът напомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите. „От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания“, заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al