Хасан Адемов разкри формулата за гарантирано повишаване на пенсиите с 10%

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3, смята той

Председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов изрази позиция по актуални социални въпроси в интервю за в. „Телеграф“/“Монитор“.

– Господин Адемов, какво Ви е мнението да се преизчисляват част от пенсиите и да се увеличат само минималните пенсии? Това не създава ли недоверие в пенсионната система, като се повишават средствата само на хората с най-нисък осигурителен принос?

– Напоследък в публичното пространство се дискутират три варианта как да се променят размерите на пенсиите през следващата година.

Първият от тях допуска кеш-бонусът от 50 лв. да продължи през цялата 2021 година, вторият вариант предполага преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с осигурителния доход за 2015 год./726.40 лв./ и последният поне засега коментиран вариант е осъвременяването на всички пенсии да се извърши с по-голям коефициент от законоворегламентирания 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Има и едно доста екзотично предложение да се преизчислят само пенсии под 300 лв.

Тази неопределеност и липсата на принципна яснота какво ще се случи с пенсиите създава усещане за очаквано конюнктурно предизборно решение, без необходимата експертиза. Единствено и само политическо решение може да доведе до нарушаване на утвърдени правила на пенсионното осигуряване и загуба на доверие в системата.

Без справедливост и достатъчно високо ниво на доверие трудно може адекватно да функционира която и да е осигурителна система. Твърди се, че Съвета на коалицията ще вземе окончателното решение. Познавайки състава на този съвет лично аз не съм убеден, че са много лицата, които правят разлика между осъвременяване, индексация и преизчисляване.

Това са различни инструменти, които дават възможност за промяна на размерите на пенсиите. За всеки един от тях има аргументи за/при актюерски разчети, които ги правят възможни/ и аргументи против.

Разбирам желанието да се вдигнат пенсиите, ако може на всички с прилична сума, но трябва да е ясно, че в тази система чудеса трудно се случват и ако се случват цената е обикновено финансова нестабилност.

Ако някой си мисли, че с предизборно увеличение на пенсии и доходи може да гарантира всенародната любов нека да направи справка с далечните 2008-2009 година, когато пенсиите бяха увеличени с пет стъпки и въпреки това, изборите бяха спечелени от друга партия.

Важният въпрос е какво трябва да се направи? От 01.01.2019 год. размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя като доходът от който се изчислява пенсията се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Този коефициент беше закован, а в предишния вариант трябваше да нараства всяка година, докато достигне 1.5.

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3.Този ход ще гарантира 10% увеличение и отговорно, а не мераклийско предизборно политическо поведение.

– Наближава първите осигурени жени с пенсии от двата стълба да се пенсионират, а фазата на изплащането продължава да не е решена. Вижда ли се вариант за по-справедливи пенсии за тях?

– Най-важното и очаквано решение на този въпрос има две измерения. На първо място фазата на изплащане трябва да даде възможност за избор на пенсионни продукти, колкото по-рано, толкова по-добре и на второ място никой не трябва да бъде ощетен.

Има изготвен проект и той трябва да отговори на най-важните въпроси а именно: да ограничи намалението на индивидуалния коефициент на осигурените и във Втория стълб и да се даде възможност на лицата, които са пропуснали пет годишния срок, но желаят да се прехвърлят и да получават пенсия само от Държавното обществено осигуряване да го направят.

Искам да припомня, че този срок беше удължаван няколко пъти и винаги има лица, които не са информирани! Очаквам тези промени да намерят своето решение до края на тази календарна година!

– Достатъчни ли са мерките за подкрепа на работещите родители и особено за тези, на които заради карантина ще им се наложи да стоят вкъщи, а работата им не позволява. Каква е позицията Ви?

– От мерките, които бяха предложени за подкрепа на сектор здравеопазване можем да бъдем доволни с уговорката, че в частта осигуряване с необходимите лични предпазни средства и екипировка имаше известно закъснение.

По отношение на работещите родители мерките са свързани със запазването на заетостта и доходите на над 172 хил. работници от най-засегнатите сектори чрез мярката 60/40 и 80/20.Разбира се винаги може да бъдат предложени и други стимули. Българското правителство избра търсенето на трудния баланс между бонуси и кредитиране.

Поради характера на коронокризата, която засяга всички очакванията са именно всички да получат държавна подкрепа, в това число и карантинираните работещи родители. Кодекса за социално осигуряване гарантира до 90 дни обезщетение при карантина, плюс предложените от правителството бонуси след ползване на платен и неплатен отпуск в размери на 375 и 610 лв. за различните мерки.

След старта на новата учебна година Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването трябва да обсъдят всички детайли и да предложат мерки както за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, така и възможните финансови инструменти за подкрепа на родители, които имат нужда да останат в дома заради предписание на здравните власти.

– Допускате ли ли минималното обезщетение за безработица отново ще се наложи да се увеличи? Наскоро беше прието то да стане 12 лева.

– Минималното обезщетение за безработица по закон трябва да бъде 60% от среднодневния размер на минималната работна заплата или среднодневния осигурителен доход. В нарушение на Закона управляващите за пореден път приеха 12 лв. с аргумента, че безработните ще бъдат демотивирани да търсят работа.

Този аргумент не е особено убедителен в условия на криза, когато се очаква свиване на пазара на труда и увеличение на безработните. В хода на бюджетната процедура за следващата година се очаква нова дискусия по тази тема.

– Очакванията са заболеваемостта от COVID-19 да нарасне. Подготвени ли са българските болници за това?

– Неотдавна парламентът одобри промени в бюджета на НЗОК, с които ще бъдат отпуснати 75 милиона на болниците. Тези 75 млн.лв. са капка в морето имайки предвид, че задълженията на болниците са стотици милиони. Това е така наречената надлимитна дейност за 2015 и 2016 години, отработена проверена и призната от НЗОК.

Коронокризата и възможните финансови инструменти Национални и допълващи Европейски не могат да решат съществуващите структурни и функционални проблеми на сектора. Там са необходими други подходи и политическа воля, каквато не видяхме и през този управленски мандат.

Що се отнася до готовността на болниците като организация и възможности да болниците са в необходимата кондиция, въпреки напрежението и умората на медицинския персонал. Тази криза изведе като доминиращ проблем липсата на кадри или по друг начин казано неравномерното им разпределение и концентрация в големите градове.

В малките градове и Общинските болници недокомплектът с кадри, особено за някои специалности е меко казано притеснителен.

– Какви промени според Вас трябва да залегнат в бюджета на ДОО през следващата година?

– След близо месец Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание проекти на бюджет на ДОО за 2021 година заедно с Държавния бюджет и бюджета на НЗОК. По структура и характер според нас той трябва да бъде антикризисен, а не предизборен!

Дефицитът или трансфертр, който тази година Държавния бюджет прави към ДОО с последните промени от тази година е близо 5 милиарда и 500 хил.лв. Всички предложения, свързани с приходи и разходи, трябва да гарантират както по-високи нива на социална защита така и финансова устойчивост и по-малка зависимост на системата от данъци.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене