Пасторът А. Христов се зае с подслоняването на 7-те семейства, които изгубиха домовете си в големия пожар в Разлог, общината помага с материали

Палеж е основната версия за пожара в ромския квартал на Разлог, който изпепели завчера домовете на седем семейства. Действията по разследването се извършват под ръководството на Районна прокуратура – Разлог, а образуваното по случая  досъдебно производство е за извършено престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК – палеж на имущество със значителна стойност.

Седемте семейства, останали без покрив над главите си, са пренощували при свои близки и роднини. Жената с петте деца, за която „Струма” писа, се е настанила във фургон, в който преди това е живяла   нейната майка. В него обаче няма никакви условия за нормален живот. Той е без ток и вода, няма легла, завивки и възглавници също. Във фургона няма и печка. Многодетната майка има огромна нужда най- вече от дрехи и завивки за децата, тъй като пожарът е изпепелил всичко. Най-малкото дете е момченце на 11 месеца, а най-голямото – на 11 години. Има още едно момче на около 4 години  и две момиченца на 5 и 7 години.

Хората в Разлог вече се мобилизираха за набиране на помощи за пострадалите семейства. Пасторът в квартала Асен Христов се е заел с настаняването на хората, докато бъдат възстановени домовете им. Той пое ангажимент да осигури матраци и завивки за многодетната майка. Община Разлог също прави всичко необходимо за подпомагането на семействата.

„Вече имаме обаждания от хора, които са заявили желание да помогнат. Днес имаме пуснати заявления от четири човека за финансова помощ. Със средствата, които общината ще отпусне, ще бъде закупен дървеният материал за покрива. Обсъдили сме въпроса и за закупуване на тухли и вар. В зависимост от това как ще премине  кампанията за набиране на помощи, община Разлог ще направи всичко възможно да помогне за нещата, които не достигат”, коментира заместник-кметът по социалните дейности Венцислав Гърменов

От община Разлог вече е направена организация и е определено място за даряване на хранителни продукти и дрехи. Даренията ще се приемат в сградата на Общинска администрация при дежурния на входа. От администрацията апелират  по възможност хранителните продукти да бъдат пакетирани и консервирани. Събират се и запазени дрехи. Предстои откриване и на банкова сметка от инициативен комитет, която ще бъде обявена  допълнително на Фейсбук и Интернет страницата на община Разлог.

От БЧК също са откликнали и днес на пострадалите семейства ще бъдат раздадени хранителни продукти. Ваучер от 500 лева е дарен и от местна фирма, чиято дейност е насочена към търговия със строителни материали.

Иначе разследването на палежа продължава. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, изискани са записи от охранителни камери. Щетите от пожара са в процес на установяване.

Огнената стихия лумна  около 04:15 ч. на 28.09.2020 г. на ул. „Стара планина“ в гр. Разлог. Огънят засегна дървени навеси, едноетажна сграда, тип барака, с обособени в нея шест жилищни помещения с покъщнина, в която са живели пет от общо седемте пострадали семейства. Пожарът унищожи  и 55 кв.м от покривната конструкция на къща на ул. „Малина“, както и покъщнина от стаите на втория етаж на жилището, в което са живели още две семейства.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене