Военни действия избухнаха между Армения и Азербайджан

Между Армения и Азербайджан избухнаха военни действия днес сутринта. Горещата точка е Нагорни Карабах, по границата между двете държави. И двете се обвиняват взаимно за огъня. Съобщава се за десетки убити военнослужещи и стотици ранени цивилни хора.

Последно сражения по границата се водеха през лятото, а също и през 2016 г. Нагорни Карабах е спорна територия след разпада на СССР.  През 1991 г. регионът, населен предимно с арменци, обяви независимост от Азербайджан. Баку се опита да върне региона със сила и избухна война. През 1994 г. Азербайджан, Армения и непризнатата Нагорно-Карабахска република подписаха протокол за примирие с посредничеството на Русия. Но военните операции се възобновяват периодично, припомни БГНЕС.

„По предварителни данни 16 военнослужещи са били убити и над 100 са ранени откакто избухнаха боевете“, съобщи Министерството на отбраната на отцепилия се Нагорни Карабах. Армения и Азербайджан също съобщават за жертви.

Парламентът в Баку прие указ за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната. Решението трябва да бъде одобрено от президента Илхам Алиев в рамките на 48 часа. По-рано и Армения обяви обща мобилизация. А премиерът в Ереван Никол Пашинян не изключи страната му да признае независимостта на Нагорни Карабах. „Обсъждаме всички възможности, всички сценарии за развитие на събитията“, заяви той.

„Авторитарният режим на Азербайджан за пореден път обяви война на арменския народ“, заяви още Пашинян и добави: „Ние сме на ръба на мащабна война в Южен Кавказ, която може да има непредсказуеми последици“.

Арцах Бабаян, секретар на Съвета по сигурността на Армения, съобщи за 10 убити арменски военнослужещи. Азерите също са дали жертви, поразени са два техни танка. Арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан.

Двете страни си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа, предадоха Франс прес и ТАСС. Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах обявиха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях.

Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт. „Азербайджанската армия стреля по граничните райони на Армения, включително в посока към граничния град Варденис“, заяви официалният представител на Министерството на отбраната Артсрун Ованесян по време на брифинг. „В момента се водят ожесточени битки по цялата огнева линия в Нагорни Карабах“, добави той. Според турския министър на националната отбрана Хулуси Акар обаче виновна е Армения. „Агресивната позиция на Армения е най-голямата пречка за постигане на мир и стабилност в Кавказ. Тя трябва незабавно да се откаже от тази агресия, която ще потопи региона в пламъци“, заяви министърът.

Русия призова страните в конфликта да прекратят огъня. Европейският съвет също апелира да се прекрати спешно огъня и да се възобновят преговорите. „Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и нейните съпредседатели“, реагира и България. Както стана ясно обаче, позицията на Турция е в полза на единия участник в конфликта. „Турция подкрепя Азербайджан. Ние ще подкрепим Азербайджан в тази форма, в която страната поиска“, съобщи външно министерство в Анкара.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене