Кунчев ще поиска удължаване на извънредната обстановка с два месеца

Това научи NOVA

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи извънредната епидемична обстановка да се удължи. Този път обаче с 2 месеца. По думите му мерките няма да се затягат.

По-рано Кунчев участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. На нея той заяви, че здравната системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която се наблюдава у нас в момента. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи той.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите“, каза той. И допълни: „Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване“.

Кунчев прогнозира и че от края на другата седмица ще „завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата”. „В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата“, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене