Connect with us

Новини

Интересен казус! Родители настояват за извънредна сесия на ОбС! Не искат детето им да ходи на училище с маска или шлем

Published

on

Да се свика извънредна сесия на Общинския съвет в Благоевград, която да вземе отношение по изискването децата да ходят с маски на училище, настояха вчера сем. Зорница и Росен Туповичарски, които имат третокласник в Трето основно училище „Димитър Талев“. Искането им е оформено като уведомление до председателя на ОбС Андон Тодоров, с копие до шефа на инспектората Ивайло Златанов и директора на училището Михаил Спасов.

„Не съм съгласен детето ми да посещава училище с маска или шлем, или каквото и да било средство, препятстващо свободното дишане. Не съм съгласен то да бъде дезинфекцирано с каквито и да било средства. Не съм съгласен то да бъде ваксинирано, имунизирано или подложено на каквато и да е медицинска интервенция на територията на учебнотот заведение без мое знание и изрично писмено съгласие“, пише в уведомлението благоевградското семейство.

Следват разсъждения на тема доколко полезни и вредни са маските.

„Моля да имате предвид, че и към настоящия момент липсват официални данни, както медицинско или клинично потвърждение на твърденията на държавния главен инспектор и на специалистите от НОЩ за безспорната необходимост от носенето на предпазни маски. Клиничните изследвания сочат, че е безпредметно  използването на маски от здрави хора, което води до развитие на бактериални инфекции, безплодие и дори рак. У нас в прогимназиалния курс на обучение се изучава, че при процеса на дишането, вдишваме кислород, а издишваме въглероден двуокис, който е вреден за клетките на организама. Поставянето на маска, покриваща носа и устата, възпрепятсва процеса на дишането, като насища организма с вредния въглероден двуокис, който сме издишали, което всъщност бавно ни самоубива, а съгласно чл. 121 ал. 1 от Наказателния кодекс подпомагането или склоняването към самоубийство е инкриминирано деяние.

Освен вредните процеси от издишания въглероден двуокис в маските се създават най- благоприятни условия- топла и влажна среда, способстваща бързото и безпрепятствено развитие на вирусите и бактериите, което е още едно доказателство, че те са по- скоро вредни, особенно за детските бели дробове, които са в процес на развитие“, разясняват Туповичарски.

Те дори предложили текста на решението, което трябва да приемат благоевградските общински съветници на извънредна сесия. Според него носенето на маски в благоевградските училища ще става единствено и само пожелание и преценка на родителя/ настойника. Туповичарски настояват още незабавно да бъдат премахнати т.нар. „изолационни кабини“, където са монтирани, защото те били в противоречие с чл. 29 от Конституцията на България /“Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно и унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация“/, както и с Конвенцията за правата на детето и Хартата за правата на човека.

Малко извън темата, вносителите на предложението за извънредна сесия са поискали ОбС да забрани в общинските учебни заведения да бъдат допускани всякакви неправителствени организации, защото съгласно чл. 2, ал.2 от Закона за училищното и предучилищното образование участници в образователния процес са децата, учениците, учителите, директорите, други педагогически специалисти и родители, но не и НПО-тата.

Вчера по телефона Зорница Туповичарска обясни, че нейна позната ѝ изпратила текста на уведомлението, но тя била съгласна с всяка дума в него. Майката призна, че не е мислила какво ще прави, когато утре прати детето си без маска на училище, но училищните власти го върнат заради приетите  със закон на МОН правила да се влиза в сградата само с предпазна маска или шлем.

„В училището има 600 деца, това, че родителите на едно от тях не желаят да ходи с маска, не означава, че трябва да жертваме здравето на останалите 559“, коментира Ивайло Златанов, който до снощи още не бе получил уведомлението на Туповичарски. Годината ще е особена,  трябва да се въоръжим с търпение и да помним, че идеята е не да се травмират ученици, а да опазим живота както на децата, така и на техните близки. Като дойдат такива писма на служебната ни поща, аз пращам експерта, отговарящ за района, да говори с хората. Има резултат. Вчера в Сандански имахме такъв случай – от 150 недоволни родители, накрая 148 се съгласиха  с доводите ни за необходимостта от маски“, каза шефът на инспектората.

ОбС председателят А.Тодоров пък препрати уведомлението на Туповичарски за сведение на кмета на Благоевград Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб, съставен главно от служители на общината, без нито един представител на Общинския съвет в него.

 

коментара

Крими

Новата схема за ало измами набира скорост

Published

on

Тръгна нова схема на телефонна измама. Този път, освен полицията, е въвлечен и банкер. Фиктивният служител е предупредил клиента, че парите му са в опасност. По тази схема възрастен мъж е изгорял с 15 000 лева, съобщи Нова ТВ.

„Мръснико, 40 000 евро искаме от тебе!”. Тези думи в телефонната слушалка Огнян чува от непознат мъжки глас, преди да даде 15 000 лева на ало-измамници. Огнян първоначално е заблуден от учтив глас на банков служител. Той му казва, че искат да му откраднат спестяванията от банката по електронен път. По-късно в сюжета е въвлечена и полицията по познатата схема „Някаква мащабна операция се разигравала на органите в града, включително била координирана с прокурора на Варна”, разказва Огнян. За да изтегли около 7500 евро, възрастният мъж посещава няколко банкови клона. „Престъпниците, може да се каже, ми казаха да съм настоятелен да изтегля тази сума”, разказва потърпевшият. Позвъняванията от уж различни представители на институциите не остават мъжа да си поеме дъх. Така е до предаването на парите. „Минете покрай блока, казвайте къде се движите, всяка крачка ни съобщавайте”, нарежда гласът в слушалката. „Парите оставих ги един път на едно място до храсти”, разказва Огнян.

Дъщерите на пенсионера разбират по-късно за случилото се. Става ясно, че телефонните измамници заплашвали близките на мъжа. Той тегли остатъка в сметката си.

„Няма как да бъдат застрашени пари в банка и второ, защото няма практика служители да се обаждат и да коментират рискове за клиенти по телефона”, обясни финансовият експерт Тихомир Тошев.

По измамата с Огнян е подаден сигнал в полицията. Разследващи обаче казват, че това са единични случаи. Причината – три от най-големите престъпни групи за ало измами са разбити.

коментара

Continue Reading

ГЕРБ

Депутати, съветници и ръководството на ПП ГЕРБ уважиха официалния празник на град Дупница

Published

on

С тържествена сесия на Общински съвет и водосвет за здраве и благоденствие Дупница отбеляза днес своя официален празник.
В празничното си слово кметът инж. Методи Чимев поздрави всички дупничани и гости на града, събрали се на пл. “Свобода”. По време на тържествената сесия областният управител Виктор Янев също поздрави жителите на Дупница, пожелавайки им здраве и просперитет.
Със званията почетни граждани на Дупница бяха удостоени посмъртно Жак Асеов, Крум Чапрашиков и Стефан Чапрашиков.

Гости на официалния празник бяха народните представители от ГЕРБ Кирил Калфин и Радослава Чеканска, както и зам. областният управител д-р Матей Попниколов. Празника уважиха също зам.-кметовете Крум Милев и Олга Китанова, членовете на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Дупница и съветници Емил Гущеров и Йордан Йорданов, както и всички общински съветници от политическата сила.

Празникът продължи с тържествена програма, в която участваха вокални и танцови състави от детските градини и училищата в община Дупница.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ