БАНСКАЛИИ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ НА МЯСТОТО НА ЕДНОИМЕННА ЦЪРКВА ОТ IX ВЕК

В деня, когато православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, жители на Банско се събраха в полите на Пирин, недалеч от Банско, където пред 12 века е имало църква на името на мъчениците.
На мястото на старото църквище иконом Георги Касапинов проведе религиозна служба. На нея присъстваха зам.-кметът Костадин Атанасов и секретарят на Община Банско Иван Докторов като представители на общинското ръководство.
Ритуалът се провежда на красивото място в планината от няколко години по инициатива на банскалии от набор 1954 година. Те възнамеряват в скоро време да издигнат там параклис, посветен на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и общочовешките ценности, с които свързваме техните имена. Параклисът ще може да се посещава не само от жителите на Банско, но и от хилядите почитатели на Пирин, защото мястото му е на пътя от града към планината.
Засега е събрана скромна сума пари, но инициаторите са сигурни, че за градежа ще има достатъчно дарения, с които да изпълнят доброто дело.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене