Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и за напред

Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две години 2021 и 2022 по механизма за преходната национална помощq съобщи на среща в Харманли министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя уточни, че за тютюнопроизводителите е добре, че успяхме да защитим тази помощ за преходния период и макар и с намаляващ бюджет, тези плащания ще бъдат предоставени. Голямата битка ще бъде дали това да не бъде възможно за целия следващ нов програмен период, макар че към момента в проекта на регламента липсва такава помощ, посочи Танева.

На срещата тютюнопроизводителите заявиха, че реколтата този сезон е намалена заради сушата през годината. В отговор министър Танева поясни, че посоката, в която може да се работи, е подкрепа за водоспестяващите технологии и рехабилитацията на инфраструктурата на напоителни системи. Тя допълни, че се готви проект за изменение на нормативната уредба, която по отношение на ползването на тези сонди за земеделски нужди да бъде максимално облекчена.

 

Тютюнопроизводителите благодариха на Танева за противоградната площадка, а председателят на конфедерацията Асен Кичуков заяви, че организацията е в добър диалог и разбирателство със земеделския министър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене