Шефът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов безкомпромисен! Административни наказания грозят директори, не осигурили до 15 септември топла вода, сапун и дезинфектанти в училищата

„Така както аз, а и колегите от РУО си представяме обстановката, за новата учебна година всички с общи усилия трябва да търсим баланс между правото на образование на всеки един ученик и правото на здраве”, това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов по време на работно съвещание с директорите на училища в областта.

Той изтъкна, че нито министерствата на образованието и науката, на здравеопазването, нито РУО могат да напишат конкретни правила за това как да се действа в едно или друго училище.

„В област Благоевград след последните корекции има 122 училища с малко под 30 000 ученици. Нали се сещате, че това голямо разнообразие може да провокира ситуации, каквито не сме си и представяли, че могат да се случат”, обърна се към директорите шефът им и допълни, че в тази връзка от МОН са се ангажирали с разработване на насоки, които вече стигнаха до училищата. И тъй като въпросните мерки – разделени на общи и задължителни, са били пуснати надолу по системата по имейли, от РУО – Благоевград са сметнали за необходимо да оформят заповед с конкретизация на насоките и правилата, която завчера, 8 септември, е сведена до знанието на директорите.

„Колеги, обръщам Ви внимание, че става дума за заповед, ако някъде се случи проблемна ситуация и неизпълнение на заповед, вървим към административни взаимоотношения”, предупреди подчинените си Ив. Златанов и изрично подчерта, че първа грижа е опазване живота и здравето на децата.

Конкретно една от задължителните мерки е по всички училища да има топла вода, сапуни, дезинфектанти, разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването. За целта санитарните помещения по сградите могат да бъдат оборудвани с проточни бойлери, които да се монтират от специалисти.

Друг изключително важен момент от насоките с императивен характер е, че всяко училище трябва да има готовност за преминаване към обучение в електронна среда.

„Тази година, както и министър Вълчев декларира, ще има по-големи изисквания към мен като началник и към експертите от РУО, а ние ще имаме по-големи изисквания към вас, директорите на училища”, поясни Ив. Златанов.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене