Община Гоце Делчев успешно реализира проект „Повишаване ефективността на опазване на влажните зони“, с акроним WetMainAreas

Проект „Повишаване ефективността на опазване на влажните зони“ /WetMainAreas/ е на обща стойност 1 159 383, 93 евро и е финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани-Средиземно море 2014-2020“, Договор № BMP1/21/2342/2017 от 01.09.2019 г.

Това e научно-изследователски проект, който събира мултидисциплинарен екип от изследователи с цел подобряване знанието за влажните зони на територията на Балканския регион и Средиземноморието (BalkanMed), тяхното картографиране, оценка на свързаността и интегриране спрямо определени зони и мрежи (НАТУРА 2000, Рамсарски места). Проектът обхваща периода 2017 – 2020 г. и ще допринесе към опазване и развитие на влажните зони в България, Гърция, Република Северна Македония, Албания и Кипър.

WetMainAreas разработва 1) обща база от знания, включваща картографиране и създаване на хармонизирани геопространствени данни и индикатори, пилотни проучвания и анализи 2) дейности за подпомагане усвояването на общите знания, включително разработване на ръководства, обучителни семинари, осъществяване на регулярно взаимодействие със заинтересовани страни, следвайки подхода на „живата лаборатория“ за разработване на съвместна стратегия за управление на влажните зони, публикации насочени към реално прилагане на резултатите от проекта в политики и конкретни действия.

Проектът включва обособяването на 4 пилотни демонстративни територии, които ще представляват добри практики за управление и опазване на влажните зони в контекста на Европейските директиви.

Реализираните дейности по проект „Повишаване ефективността на опазване на влажните зони“ /WetMainAreas/ са;

дизайн и отпечатване на брошури с информация за проекта; дизайн и отпечатване на брошури с информация за пилотните демонстрации (речен басейн на Места); организиране на семинар за популяризиране на резултатите по проект WetМainAreas; изработка на научно-популярна публикация за влажните екосистеми в район Места/Нестос.

Публикацията ползва резултатите от всички проведени по проекта проучвания във връзка с влажните екосистеми и техните услуги в района Места/Нестос. Тя е предназначена за хора, вземащи решения и определящи политиките; представители на местни/регионални/национални власти; научни работници и екипи, извършващи проучвания.

За разпространението и популяризирането на публикацията се създадоха 10 клипа с продължителност  50 секунди всеки, анимирани, на база избрано съдържание от публикацията. Изработените клипове са публикувани във фейсбук-страницата на Община Гоце Делчев.

 

Продукт от проект WetMainAreas D2.8.4 Изработка на научно-популярна публикация за влажните екосистеми в район Места/Нестос.

Настоящият документ е създаден в рамките на проект BMP1/21/2342/2017 „Повишаване ефективността на опазване на влажните зони” (WetMainAreas), който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в програма Балкани – Средиземно море 2014-2020. Отговорността за съдържанието на документа се носи от Община Гоце Делчев и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене