На Светла събота славим Йоан Кръстител, предсказал идването на Исус

Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Възкресението Христово, донесло на човечеството просветление и надежда за вечен живот. Днес православната църква почита свети Йоан – последният старозаветен пророк, наречен Предтеча и Кръстител. Според Евангелието той предсказва идването на месията – на Христос, а след това го кръщава във водите на река Йордан. Св. Йоан Кръстител бил аскет.

Той оставя завет към еврейския народ: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно“ (Мат. 3:2). Този завет се отнася до всички човеци, защото означава да се покаем за греховете си, да изобличаваме греховете на другите, включително и на управляващите.

Йоан приел монашеството твърде млад и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител свети Григорий Декаполит. Отличавал се с голямо смирение и послушание. Йоан бил убеден защитник на православното учение.

Светла събота се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.

През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.

Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение.Кмета.бг 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене