Сензационен скандал в Топ Преса! Екссъдия плаши свидетел да му пререже гърлото

Според сигнала на потърпевшия жестът, че ще му режат гърлото, е направен в сградата на спецсъда на столичната ул. „Черковна“

Бившият съдия от Сандански Илия Янев, погнат за данъчни измами, е заплашвал в спецсъда свидетел по делото му, че ще му пререже гърлото! От страховитата случка се ожалил потърпевшият Илия Тренков, научи „Топ Преса“. Козът на обвинението е подал жалба в столичното 5 РПУ, а магистратите са му назначили охрана.

Заради твърденията за заплахи спецпрокуратурата иска изменение на мярката на екссъдията в по-тежка. На първа инстанция Темида се съгласява и решава определените му 5 бона гаранция да се изземат в полза на държавата, а Янев да бъде пратен под домашен арест. Апелативният спецсъд преценява, че по-тежка мярка би ограничила правото на труд на подсъдимия. Изтъква се и завишената опасност от извършване на престъпление, предвид заплахите към свидетеля. Те трябва да се докажат, но за производството са достатъчни приложеният сигнал до полицията и показанията на Тренков. В крайна сметка магистратите завишават четирикратно гаранцията на Илия Янев, като определят за свободата му 20 хиляди лева.
Според сигнала на Тренков адашът му Янев го е заплашил с убийство, като на излизане от съдебната зала му е направил жест за прерязване на гърлото. Това се е случило на 11 октомври м.г. в читалнята на спецсъда, се посочва в документите.

Преди два месеца спецсъдът уважава молбата на свидетеля и му назначава физическа охрана от органите на МВР. Тренков прилага и епикризи, че страда от ларингектомия и има 95% определена неработоспособност от ТЕЛК. Контактите със свидетеля са реализирани с помощта на тълковник, поради констатирано засягане на говорните му функции, става ясно от определението на апелативния спецсъд.
Бившият шеф на Районния съд в Сандански и настоящ адвокат Илия Янев е изправен на подсъдимата скамейка заедно със спътницата му в живота и бизнес партньорка Юлиана Янева и счетоводителката Василка Станоева. Тримата са предадени на съд като организирана престъпна група за укрити данъци от близо 650 хиляди лева.

В обвинителния акт разследващите посочват, че групата е създадена през октомври 2010 г. и е действала в цялата страна, но най-вече в Сандански, Благоевград и София. Преди това Янев и един от участниците били съсобственици и управлявали фирма за търговия с разнообразни стоки. Основната дейност на дружеството в действителност била придобиване и отдаване под наем на имоти в Сандански и София. След като оборотите рязко скочили, съдружниците решили да не плащат ДДС, като започнали да правят фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на „липсващи търговци“. За кратко били регистрирани над 10 фирми, чиито управители най-често ставали хора от ромски произход срещу дребни възнаграждения от 40-50 лева.
Към момента повечето от свидетелите вече са разпитани и процесът е пред финал.

Фалстарт

С фалстарт започва делото срещу Илия Янев и компания. Оказва се, че в обвинителния акт прокуратурата не е посочила личните действия на Юлияна Янева като съизвършител след определена дата. Освен това липсвало фактическо описание на едно от общо 66-те деяния, включено в обхвата на продължаваната престъпна дейност на Янев. Заради нарушенията подсъдимите не могат да разберат в какво са обвинени, коментират магистратите. След откриването на пропуските при старта на делото през 2018 г. то е върнато на разследващите за поправка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене